Topolánek exkluzivně: Když nebude euro, nezemřeme

Petr Holub, Sabina Slonková
20. 1. 2008 0:00
Poslední část rozhovoru Aktuálně.cz s premiérem
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek začíná vršit další podmínky pro přijetí jednotné evropské měny.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz svůj známý skeptický postoj ještě posílil zbrusu novou podmínkou. I když má Česko nízký deficit veřejných financí i bez reformy, která byla spuštěna prvního ledna, pro zavedení eura to nestačí. Je třeba také počkat, až proběhnou plánované změny ve zdravotnictví a první krok penzijní reformy.  

O stavu státního rozpočtu se Topolánek zpočátku nechtěl bavit: "Nebudu se teď bavit o reformě veřejných financí, ptejte se mě na věci, které chceme realizovat v letošním roce. To je přesně odpověď, která je k tomu jediná," reagoval na dotaz Aktuálně.cz

A: Letos byste mohli revidovat cíl, který chcete reformou dosáhnout. Chtěli jste do tří let deficit veřejných financí ve výši 2,3 procenta HDP, teď se ukázalo, že loňský deficit byl 1,9 procenta. Neuvažujete o revizi svého cíle?

Jste makroekonom?

A: Píšu o makroekonomii.

To bych řekl, že je přesné. Jste schopen jasně posoudit důvody, proč loňský rok dopadl tak, jak dopadl? A že je nemožné, aby ten vývoj byl takový, jako byl v loňském roce?

A: Loni jste měli vyšší příjem z daní a nepodařilo se vám utratit tolik, kolik se plánovalo.

Čtěte přechozí části rozhovoru
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Čtěte přechozí části rozhovoru

Za prvé, bylo na výdajové straně osm miliard, které tam měl Sobotka schovány na výplatu ČSOB. To je první důvod. Za druhé, byl vyšší výběr daní, za třetí jsme opravdu šetřili. A také byl totální vrchol ekonomického cyklu, který se v letošním roce nebude opakovat.

Všechny vlivy byly pozitivní a abychom v letošním roce dosáhli podobného čísla, museli bychom umělým způsobem v rozpočtu škrtat. Ten výsledek zřejmě bude lepší, než jsme predikovali, ale nebude významně lepší.

Ekonomický cyklus je na sestupné fázi a my v této chvíli revizi dělat nebudeme. V druhém pololetí letošního roku můžeme predikci změnit. Uvidíme, jak se vybírají daně, a jestli se potvrdí sestupná fáze ekonomického cyklu.

Na úřednické platy se podívám

A: Snížení očekávaného deficitu by mohlo mít výchovný efekt, aby se hledaly další možnosti úspor. Například výdaje ministerstev na platy úředníků letos nevyrostly tak málo, jak se slibovalo. Bylo to téměř o šest procent. Nedalo by se s tím něco dělat?

To musíte proniknout do metodiky, protože rozpočtová data se týkají všech zaměstnanců ve veřejné správě. Nemyslím, že takové zvýšení je všude.

A: Píše se o tom v státním rozpočtu na rok 2008

Tak se mzdy zvýšily v jiné sféře, než jsou přímo zaměstnanci a úředníci ministerstev. Mohly se zvýšit u policistů. 

A: Platí to, když se dají stranou policisté, vojáci a učitelé. Pokud se tedy potvrdí, že skutečně dostali přidáno především učitelé, tak byste zopakovali ten letošní pokus na snížení byrokratických výdajů?

Myslím, že to dopadlo, jak jsme předpokládali. A pokud nedopadlo, tak se na to podívám.

Euro počká, raději inovace

A: Říkal jste, že až koncem roku rozhodnete, jestli má Česká republika vstoupit do eurozóny. Nemáte zatím termín, i když loňský deficit dopadl tak dobře?

V souladu s centrální bankou jsme rozhodli, že nebudeme stanovovat termín, pokud nebudeme mít jistotu, že je zaručeno naplňování a podkračování maastrichtských kritérií. To znamená, že budou realizovány zásadní reformy na výdajové straně rozpočtu. Pokud to nebude, tak pokládám jakékoli stanovení za nesmyslné.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

A: Nízký deficit není dostatečný argument?

To s tím vůbec nesouvisí. Deficit je pouze jedním z parametrů a tady se jedná o střednědobý trend, který bude konvergovat k nule u rozpočtového deficitu.

Diskuse o euru se konečně dostala do poměrně odborné podoby, už skončila ta ideologická diskuse, že když nebudeme mít euro, tak zemřeme. Už se bavíme o termínech, které byly dříve tabu, jako je optimální měnová oblast, konvergence platů a cen.

Pokud se během letošního roku podaří realizovat kroky, které máme v plánu, tak se odvážím predikovat nějaký vývoj.

A: Jinými slovy, podmínkou pro euro jsou reformy zdravotnictví a penzí?

Nepochybně. Vybalancovali jsme alespoň částečně veřejné rozpočty, nastavili automatický mechanismus jejich snižování i snižování daňové kvóty. I kdybychom tím skončili, tak jsme v tomto funkčním období udělali dost, ale pokud chceme zaručit střednědobé trendy, musíme udělat strukturální reformy. A jestli chceme zaručit vyšší kvalitu života, tak jsou to všechno nutné a nikoli postačující podmínky.

Pro mě je tématem číslo jedna inovační proces, jeho urychlení, efektivita a využití státních, evropských a privátních peněz. Nástrojem bude bílá kniha vysokého školství, reforma vědy a výzkumu. Protože bez inovační schopnosti sice budeme ekonomicky fungovat dobře, ale v rámci globálního trhu budeme střednědobě pokulhávat.

 

Právě se děje

Další zprávy