Tlustý: Vládní reformy? Jen torzo

ves, čtk
3. 4. 2007 13:05
Poslanec ODS ještě neví, zda reformy podpoří.
Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý má vážné výhrady k vládnímu návrhu daňové reformy. Bude prý ještě zvažovat, zda pro takový plán ve sněmovně zvedne ruku.

Tlustý je ekonomický expert ODS a otec myšlenky rovné daně u nás. Právě rovná patnáctiprocentní daň podle některých odborníků pomohla ODS vyhrát volby. Při povolebních jednáních ale byly Tlustého názory příliš radikální.

V druhé Topolánkově vládě tak post ministra financí obsadil lidovec Miroslav Kalousek. Tlustý se už tehdy nechal slyšet, že s podporou ekonomických reforem trojkoaliční vlády bude velmi váhat.

Novinářům to potvrdil i před dnešním společným jednáním poslaneckých klubů ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, na němž má být poslancům reforma představena.

Foto: Aktuálně.cz
Zeptejte se Vlastimila Tlustého sami! Zítra v 9:00 bude hostem online rozhovoru na Aktuálně.cz.

Vládní koalice přitom zřejmě bude potřebovat k prosazení klíčového balíčku reformních zákonů hlasy všech svých poslanců.

A co na to "přeběhlíci"?

S hlasy "přeběhlých" poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky se najisto počítat nemůže.

Vládní koncept podle Tlustého nepovede ke zjednodušení daňového základu ani ke zjednodušení daňového přiznání. Daňová reforma prý navíc není navázána na sociální systém a důchodovou reformu.

Tlustý uvedl, že rozhodování o podpoře pro vládní plán pro něj proto bude těžké. "Když máte něčeho desetinu, tak je vám jasné, že desetina je víc než nula. Na druhou stranu je vám také jasné, že desetina je mnohem méně než to původně navrhované," řekl.

ČTĚTE O REFORMÁCH:

Změny, které nyní navrhuje koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a zelených, jsou podle Tlustého jen zlomek daňové reformy, kterou ODS připravovala. "Ten zlomeček je ale divnou kombinací, kdy to vytváří díky té patnáctce dojem, že je to všechno a přitom je to něco mezi deseti a dvaceti procenty," řekl.

Vláda ve svém plánu hovoří o jednotné dani z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent. Daň ale bude počítána z takzvané superhrubé mzdy, včetně sociálního a zdravotního pojištění, které platí zaměstnavatel. Nebude proto odpovídat patnácti procentům podle dnešních výpočtů.

Tluchoř: I já bych si přál razantnější reformy 

Koaliční kabinet schválil v pondělí plán daňových a sociálních reforem jednomyslně. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) věří, že získá i hlasy všech koaličních poslanců. "Jsem o tom pevně přesvědčen," řekl dnes novinářům.

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.
Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. | Foto: ODS

Vládní návrh podpořil i šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Zároveň ale připustil, že by si přál razantnější reformy. "Změna je nutná. To, že bych si dovedl představit hlubší reformy, je pravda, nicméně jde o koaliční vládu," řekl. Vládní plán podle něj splní základní cíle ODS, protože  zajistí snížení daňové zátěže a zastavení dluhové pasti.

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek novinářům ve sněmovně řekl, že doporučí lidoveckým poslancům, aby pro reformu hlasovali. Podle něj jsou však možné některé parametrické změny, o které bude nutné vést s poslanci diskusi do doby, než budou reformy schváleny. Konkrétní výhrady však nechtěl uvést.

Také šéf zelených Martin Bursík poslancům své strany doporučí, aby pro reformní balíček hlasovali. Připomínky, které zelení k návrhu měli, podle něj už byly do vládního materiálu zapracovány.

 

Právě se děje

Další zprávy