Tlustý: Couvl jsem, abych neohrozil Klause

Petr Holub
25. 8. 2007 15:30
Poslanec ODS v rozhovoru vysvětluje, proč ustoupil
Vlastimil Tlustý.
Vlastimil Tlustý. | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Vlastimil Tlustý a dalších pár poslanců ODS se postavilo proti Mirkovi Topolánkovi a jeho dohodě o reformě, kterou domluvil v koalici. Usilovali o změny.

Proč nakonec reformu podpořil? I na to odpovídá v rozhovoru, který poskytl Aktuálně cz. po schválení reformního balíku, který hodnotí známkou čtyři minus.

Popisuje v něm také, co se od úterý 14. srpna do úterý jednadvacátého v kuloárech nejvyšší politiky odehrálo a co se podařilo či nepodařilo změnit.

Pro lepší přehlednost jsme rozhovor rozdělili do tří částí. V této se dočtete, co všechno hrálo roli při hádkách o reformu.

A: Co vás nakonec vedlo k tomu, abyste pro nepříliš povedenou reformu hlasoval?

Bilance, která říká: sazbu dvanáct a půl procenta premiér v koaličním jednání prosadil. Když se ukázala chyba v daňových slevách, tak se mi podařilo koalici přesvědčit o existenci problému. Dostal jsem záruku v podobě deklarace koaličních stran. Napsali, že respektují mou dohodu s premiérem Topolánkem. Výkonná rada přijala usnesení, že v první polovině roku 2008 musí být problém vyřešen. Premiér Topolánek přijal na jednání výkonné rady osobní záruku, že se s tím problémem něco stane.
Když to sečtu, nemohl jsem dělat nic jiného, než akceptovat. Když někdo dává osobní záruku, nemůžete říct: mě to nestačí.

A: Znáte politiku a musíte vědět, že odklad o půl roku znamená shodit ze stolu...

Ovšem s rizikem, že do toho sázejí kredit ti, kteří záruku k řešení dali. To je v politice také významné. Každý ví, že ve sněmovně je dvě stě poslanců, kteří si o tom také něco myslí.

Budu čekat, co udělá vláda, budu věřit, že záruky platí, i když výroky ministra financí v Hospodářských novinách to zpochybňují.

A: Když říkal, že dává i v roce 2009 přednost patnáctiprocentní sazbě?

Ano, ministr financí vzkazuje, že o dohodě pochybuje už dvacet čtyři hodin po jejím uzavření. Kdyby to myslel vážně, bylo by to porušení koaliční smlouvy. Je to veliký problém pro premiéra, který jménem ODS v koalici dvanáct a půl procenta prosadil.

A: Za půl roku ovšem mohou koaliční politici jednoduše říct, že stav rozpočtu je velmi špatný. Žádné další snižování daní tedy není možné. Myslíte, že to neudělají?

Pak vám říkám záruku svou. Řešením není říct, že to nejde. A oni dali záruku k řešení.

Co bude dál

A: Co budete dělat dál ve věci reformy?

Vzniká časový prostor, kde mně nezbývá nic jiného, než čekat na ostatní signatáře. Konkrétně nemohu dělat nic, protože všechny výpočty mám už hotovy. Byly připraveny pro Senát.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Řešením je pohyb slevy na dani, zvláště u dospělých, ale možný je i u dětí. Variant je poměrně hodně, přitom je jasné, že při každém posunu slevy je cenou ztráta státního rozpočtu.

Proto se vracíme opět k nočnímu jednání: prostor k úpravě slev si musíte vytvořit zrušením výjimek, nebo úsporami v jednotlivých kapitolách rozpočtu 2009.

A: Z toho, co říkáte, tedy nebude příliš záležet, jak se bude vyvíjet výnos daně z příjmu, ale půjde o dohodu nad výjimkami?

Samozřejmě všechno začíná tím, jestli vůbec někdo chce něco řešit. Proto je tady odklad půl roku.

A: Očekáváte, že seznam výjimek určených k likvidaci předloží vláda?

Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo).
Rebelové ODS kolem Vlastimila Tlustého. Jan Klas (vlevo) a Juraj Raninec (zcela vpravo). | Foto: Ludvík Hradilek

Přece se k tomu zavázala. V dobré víře, i když se může někdo smát, že po všem, co jsem absolvoval, mohu mít dobrou víru, budu čekat, že vláda, koaliční partneři, ministr financí a premiér splní své závazky a připraví řešení. To znamená, že budou vybírat mezi variantami ty lepší, že připraví jejich vějíř od té nejlepší k nejhorší. Budu se snažit prosadit nějaký rozumný kompromis, ale aktivita je na straně vlády.

A: Myslíte, že veřejnost by ocenila další úpravu daní? Není to už pod rozlišovací schopnost veřejnosti a tedy bez politického významu?

Jsem si naprosto jist, že to ocení. Překvapuje mě, že takovou otázku vůbec kladete, protože víte, že nejde o desetikoruny, a víte, kolika lidí se to týká. Kdybychom vyjádřili velikost problému tím, o kolik set měsíčně lidem jde, tak se mi zdá naprosto absurdní představa, že to lidi přestane zajímat před lednem 2009.

Dále čtěte:
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Dále čtěte:

Finiš rozpočtové reformy

Pátek 10.8.
  • Poprvé se scházejí lídři koalice nad pozměňovacími návrhy k reformě.
Pondělí 13.8.
  • Lídři předávají svým poslancům první verzi koaličního pozměňovacího návrhu.
Úterý 14.8.
  • Na klubu ODS dopoledne vzniká po dohodě poslanců Tlustého a Doktora návrh snížit sazbu daně z příjmu občanů z vládních patnácti na 13,5 procenta v roce 2008 a 12,5 procenta v roce 2009.
  • Večer koaliční lídři oznamují, že v roce 2009 klesne sazba skutečně na 12,5 procenta. Už však neprozradili, že spolu s tím sníží daňovou slevu tak, že se v roce 2009 budou daně z příjmu většině občanů zvyšovat.
Středa 15.8.
  • Koaliční pozměňovací návrh k reformě projde druhým čtením ve sněmovně. Poslanci ODS si až později uvědomí, co mohou způsobit daňové slevy.
  • Poslanec Tlustý večer oznamuje, že takovou reformu nepodpoří. Premiér Topolánek s ním chce jednat.
Neděle 19.8.
  • Tlustý s dalšími rebely se dohodnou s Topolánkem, že se v reformě opět zvýší daňové slevy. Změnu by měl provést Senát, který by pak návrh vrátil sněmovně.
Pondělí 20.8. 
  • Topolánek obviňuje otevřeným dopisem v MfDnes Tlustého a jeho spojence, že chtějí svrhnout jeho kabinet a předat vládu Paroubkovi.
  • Odpoledne schválí koaliční lídři dohodu Topolánka s Tlustým. Změnu v reformě by však neměl udělat Senát, ale v prvním pololetí roku 2008 Poslanecká sněmovna.
  • Večer potvrzuje koaliční rozhodnutí výkonná rada ODS. Tlustý přitom potvrzuje, že reformu podpoří.
Úterý 21.8.
  • Sněmovna reformu schvaluje 101 hlasy. Z nich dodali 81 všichni poslanci ODS.

Přehledně

Speciál: Nejdůležitější materiály o tom, jak se reforma schvalovala a jak dopadne na peněženky Čechů

A: Má tento názor silnou podporu v ODS?

Ano. Jistě znáte jeden jediný argument těch, co se stavěli proti. Je to obava, že bitva o podobu daňové reformy by mohla destabilizovat vládu.

Sice jsem dělal vše pro to, aby bylo jasné, že snažení mé i kolegů z platformy není v žádném případě snahou o pád vlády, ale bylo nám to neustále podsouváno. Stačí si přečíst některá prohlášení před hlasováním o reformě (nejvíc slyšet byl výrok Mirka Topolánka v MfDnes, pozn.red.).

Teď je situace úplně jiná v tom, že obvinění je definitivně vyvráceno. Všichni si mohou být jisti, že jde o daně. Dokonce bylo vyvráceno ještě jedno, a mnohem absurdnější obvinění, že ohrožují zvolení Václava Klause prezidentem. Než přijde první pololetí příštího roku a než začnou těžké diskuse o tom, jak slevy mají vypadat, budeme mít prezidentskou volbu za sebou.

To je pro mě nesmírné uvolnění rukou. Pro mě, věrného podporovatele a voliče Václava Klause, byla šílená situace, kdy mi někteří začali nasazovat psí hlavu a tvrdit, že je to úplně obráceně.

A: Nemají vám dosud někteří kolegové ve straně za zlé, že jste zpochybňoval jednotu strany a komplikoval vládě život?

Ne. Navštívil jsem pětadvacet míst a na každém setkání bylo nejméně sto lidí. Většinový názor ODS, který jsem tam slyšel, zněl: bitva za minimum z daňového programu ODS a bitva za nezničení ekonomického programu ODS je legitimní a správná, jen při ní nesmíte ohrozit existenci vlády, případně ohrozit zvolení Klause prezidentem.

Po úterním hlasování o reformě se to nemohlo zhoršit. 

 

Právě se děje

Další zprávy