Vydrží tato vláda? Znalci vysvětlují, proč si nevsadili

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 1. 2014 12:30
Znalci politické scény nevěří koalici, která podepsala smlouvu o vládnutí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté, lidovci a zástupci hnutí ANO v pondělí podepsali koaliční smlouvu, podle níž hodlají do příštích voleb řídit Českou republiku. Ale opravdu od nich můžeme čekat stabilní vládu?

Pokud říkáte ano, můžete být zklamáni.

Znalci politické scény, politologové a bývalí politici dali na stejnou otázku více než skeptickou odpověď.

"Je tam hodně rizikových momentů, které můžou zkrátit této vládě životnost," říká například Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze.

Na to, že vznikající vláda trojkoalice vydrží celé čtyři roky, by si on a další oslovení kolegové už vůbec nevsadili. Shoda je i na rizikových faktorech rýsujícího se kabinetu: prozatímní nečitelnost hnutí ANO, ideové rozpory mezi ČSSD a KDU-ČSL a také vnitřní pnutí uvnitř samotných stran - především v řadách sociální demokracie a lidovců.

"Podstatná část vládních krizí v České republice nebyla zapříčiněna zásadními střety mezi koaličními partnery, ale krizemi uvnitř jednotlivých koaličních stran," říká politolog Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda a připomíná minulá léta v ODS, ale také o něco starší historii sociální demokracie.

Velká neznámá na Hradě

Za další rizikový faktor pro právě vznikající vládu považují oslovení znalci prvního přímo zvoleného prezidenta Miloše Zemana.

Zatímco Tomáš Lebeda a Petr Just počítají s tím, že výrazně zasáhne do seznamu ministrů, Roman Chytílek z Masarykovy univerzity a bývalý politik Petr Pithart jsou opatrnější.

"Já očekávám, že Miloš Zeman naplní své prohlášení, že nebude pasivním prezidentem, zatím vystupoval spíše aktivisticky. Takže myslím, že bude prosazovat svoji vůli jako hlava státu," soudí Lebeda.

Jiří Just se přidává: "Ono to vlastně už pomalu začíná. Jeho kroky zatím mají spíše podprahový psychologický charakter - třeba už to, že dosud nejmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Z toho je vidět, že si stále nechává zadní vrátka. A ten tichý psychologický tlak na Sobotku je možná nebezpečnější než zjevný aktivismus."

Miloš Zeman už ostatně vyslovil některé své výhrady k navrhovaným ministrům - například prohlásil, že Martin Stropnický z hnutí ANO by mohl být ministrem zahraničí, není prý ale odborníkem na obranu.

Pithart: Zeman by měl brzdit

Naopak Roman Chytílek prezidentovy zásahy nečeká. A to proto, že koalice - alespoň prozatím - vystupuje jednotně.

"Jeho aktivita bude malá, koalice působí soudržně. Miloš Zeman se snažil vždy, když cítil slabost, tady zatím žádná není. Bude čekat na příležitost," míní Chytílek.

"Doufám, že nebude zasahovat," říká politik Pithart. A dodává: "Měl by se poučit z důsledků svých neúspěchů. Je nejvyšší čas, aby zabrzdil."

Bohuslav Sobotka jako předpokládaný premiér už po Vánocích zmínil i možnost, že v případě kompetenčního sporu - pokud by prezident Zeman odmítl některého z navržených ministrů jmenovat - by se mohl obrátit i na Ústavní soud. V nedělním rozhovoru v České televizi naznačil, že od prezidenta je ochoten přijmout jen zákonné a ústavní výhrady proti svým kandidátům, a připustil, že je připraven v některých případech dočasně řídit některá ministerstva sám a počkat, až prezident jím navržené ministry jmenuje.

Petr Pithart doufá, že situace takto daleko nedojde: "Kdyby se to dostalo až tam, byla by to největší ústavní krize za to čtvrtstoletí fungování našeho moderního státu."

Čtyři roky této vlády nečekejte

Celkový verdikt tří politologů je jasný: Celé čtyři roky tato vláda nevydrží.

Jako rizikové faktory vidí ideové rozpory ČSSD a KDU, církevní restituce, kvůli kterým už sociální demokraty atakují zleva komunisté, a nečitelnost a potenciální nestabilitu hnutí ANO.

"Hnutí ANO je pro mě velkou neznámou jak z ideového a programového hlediska, tak z hlediska chování jednotlivých poslanců," říká Lebeda.

"Teď se zdají být stabilní, ale stojí to hlavně na osobě Andreje Babiše. Navíc se jako nový subjekt nedostali jen do Sněmovny, ale i do vlády a to je pro ně situace spíše nevýhodná. Na stabilitu to zkrátka moc nevypadá, klub bude mít dříve nebo později trhliny," přidává se Just.

A v hnutí ANO vidí velké riziko i dlouholetý lidovecký politik Petr Pithart: "Riziko vidím přímo v osobě šéfa tohoto hnutí a také v jeho poslancích. Zatím je spojovala jen úspěšná kampaň. Hnutí nemá struktury, legitimita těch v nejvyšších patrech je malá."

Politologové Lebeda i Just ale připomínají, že nestabilním faktorem nakonec může být i nejsilnější vládní strana - ČSSD.

"Krátkodobě je pozice Bohuslava Sobotky stabilní. Ale myslím, že jeho pozice začne oslabovat ve chvíli, kdy přijde první významnější krize a naskytne se příležitost jeho kritikům se vůči němu vymezit. V podstatě je to jen otázka času, až bude mít Bohuslav Sobotka za sebou pár neúspěchů," říká Lebeda.

Nejoptimističtější je Roman Chytílek: "Myslím, že volby budou zase až za čtyři roky. Ale jestli vydrží tato vláda s tímto premiérem, to bych si netroufl odhadnout."

 

Právě se děje

Další zprávy