Svoboda o ODS: Když si nepořídíme děti, vymřeme

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
9. 11. 2013 12:05
Jaké jsou plány strany, které dali voliči největší výprask v historii.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po výprasku od voličů v předčasných volbách se ODS musí rychle změnit. Jinak straně hrozí zánik, myslí si pražský exprimátor a čerstvě zvolený poslanec Bohuslav Svoboda.

Strana podle něj potřebuje tři věci - nová témata, nové vedení a mladé členy i voliče. "Každé straně hrozí zánik, když své voliče nedokáže přesvědčit, že je smysluplnou stranou," řekl Svoboda v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Nastínil také, jak by mělo po lednovém kongresu vypadat vedení strany. V čele by rád viděl Miroslavu Němcovou, které by on a Petr Fiala dělali místopředsedy.

"Dále máme Jiřího Pospíšila, který má kredit u voličů a dovede komunikovat s mladými," myslí si Svoboda. Naopak Martin Kuba, úřadující předseda strany, v jeho plánech nefiguruje.

Aktuálně.cz: Co říkáte na historickou prohru v Praze?

Bohuslav Svoboda: Pravda je, že ta pražská prohra je trošku jiná než republiková, ale problém ODS se táhne léta dozadu. ODS nedokázala vytvořit pokračující ideologii a přestala s lidmi komunikovat. Podpora v Praze klesá od historického úspěchu Béma v roce 2006. Jenže když ten propad před lety začal, tak ODS neměla konkurenci. Ten pád, který je tak strmý, je způsobený tím, že část voličů nám vzala TOP 09 a teď ANO.

V čem dokázali přesvědčit vaše voliče?

Nebylo to proto, že by měli lepší program, ale proto, že to byla změna. Zavedeným stranám voliči nedůvěřují, to není jen problém ODS. TOP 09 se to letos podařilo překonat díky ikoně Karlu Schwarzenbergovi a díky dobíhajícímu efektu prezidentské volby, kdy jsme mu to hodili všichni.

Proč nezabrala vaše kampaň "vyženeme kmotry"?

Ten koncept funguje. Projevilo se to v pražském výsledku, kde jsme jako jediní za ODS porazili komunisty, v preferenčních hlasech nebo v tom, že v malinkatém poslaneckém klubu je čtvrtina poslanců z Prahy. Ale ta doba byla příliš krátká, lidi to tak tak začali vnímat. Předčasné volby byly pro ODS nejhorší, změny byly nedotažené a důvěra lidí se vrací pomalu. Ale ta kampaň funguje a musí pokračovat.

Výkonná rada ODS.
Výkonná rada ODS. | Foto: Aktuálně.cz

Jaký je tedy recept na resuscitaci ODS?

ODS potřebuje změnit tři věci - za prvé znovu vytvořit nějakou ideologii. Jistě se můžeme odpíchnout od poděbradských artikul, ale musí to dostat podobu současného světa a ekonomického vývoje. Ta druhá věc, kterou musíme udělat a kterou voliči žádají nejvíce, je personální očista. A za třetí musíme otevřít ODS mladým lidem. Za největší problém považuji to, že máme nejmenší počet voličů od 18 do 29 let. Každá generace stárne, a když si nepořídí děti, tak vymírá.

Jak by ta personální proměna měla vypadat? Kdo je pro vás ideálním kandidátem na premiéra?

Je to Mirka Němcová, o tom jsem přesvědčen. Stala se volebním superlídrem a symbolem změn. Byla statečná, musela čelit mnoha nejrůznějším tlakům. Říkali jsme si, je to žena, třeba to nebude zvládat, ale zvládla to skvěle. Je to čitelný člověk pro voliče i pro nás.

Proti Miroslavě Němcové ale mluví dvě věci. Jednu jste sám zmínil - ODS není úplně zvyklá mít ženu ve vedení a navíc nejde o žádnou novou tvář.

K první věci - to není problém ODS, to je problém Česka. Celý český systém se přes všechny proklamace na ženy dívá nedůvěřivě. Než se s tím vyrovnáme, bude to ještě trvat. Bylo by jen dobře, kdybychom s tím problémem začali něco dělat. A co se týče nové tváře, když máte někoho, kdo to dělá dobře, nedělá chyby, takový kůň se nepřepřahá. To že Mirka přežila dvacet let a není spojena s žádným skandálem, že v současné krizi jednala, jak jednala, to ji determinuje k tomu, aby ODS vedla. Nemůžeme vyhodit všechny, pak by se nám mohlo stát, že by tu stranu ani nikdo neuměl řídit.

Chcete být místopředseda?

Ano. Byl by to správný signál k veřejnosti. Dále Petr Fiala je člověk, který kdyby vstoupil do strany, měl by být vedení.

Zkusíte ho přesvědčit, aby do strany vstoupil?

Budu ho zkoušet přesvědčit. (Několik dní po rozhovoru Fiala skutečně vstoupil do ODS - pozn. red.) Dále máme Jiřího Pospíšila, který má kredit u voličů a dovede komunikovat s mladými. Máme Hanzlíka z Radotína, který je na radnici tři volební období a má pořád výsledek přes 50 %.

A co Martin Kuba?

Deklaroval, že nebude kandidovat. Když se podíváme na současnou pozici ODS, ty signály, které zaznívají, je potřeba vnímat. Nedovedu si představit, že bychom je ignorovali.

Z personálního hlediska ale máte i další problém. Vaši stranu teď opouštějí někteří starostové.

Někteří ji opustili a získali ve volbách 270 hlasů.

Nemluvím jen o těch pražských. Jsou i starostové z regionů, kteří se bojí, že pod značkou ODS už nemusí místo na radnici obhájit.

Ano, je tu do jisté míry taková nefér výzva ze strany Starostů. Já to vnímám jako oblíbené populistické gesto, protože to je strana, která dovede na tu notu hrát. Komunálky jsou za rok. Když do té doby dokážeme udělat ty tři věci, tak touha starostů odejít padne. Někteří z nich se domnívají, že jejich síla osobnosti je tak veliká, že kdyby byli sami za sebe, lidé je zvolí. Já si to až tak úplně o všech nemyslím, jistě jsou takoví, ale určitě jich není hodně. My jim musíme ukázat, že se jim vyplatí počkat. To nevyřeší výzvy jako "Přejděte ke mně" nebo "Nechoďte nikam".

Jak chcete přilákat mladé lidi?

Jedna z prvních věcí, o kterých musí lednový kongres hovořit, je změna organizačního řádu. Strana nesmí být jako tank, který se jen sune setrvačností dopředu. Noví členové, mladí lidé musí mít záruku, že v rámci systému mají všichni stejnou možnost postupu. Že nezáleží na tom, kdo co zaplatí nebo kdo se za ně přimluví. Pravděpodobně je také nutnost, aby se znovu zavedlo členství vázané na bydliště. Taky je možné, že plnohodnotné členství nebude vznikat hned. Aby nebylo možné den před volbami nabrat hromadu lidí, i kdyby tam bydleli.

A výsledek, který si od toho slibujete?

Když uděláme všechno, o čem hovořím, tak návrat k procentuálním výsledkům může být velmi rychlý. Nemusí to znamenat návrat k vládnutí, ale návrat k fungujícím stranám. 

Co když se to nepodaří? Hrozí ODS zánik?

To se nesmí nepodařit. Každé straně hrozí zánik, když své voliče nedokáže přesvědčit, že je smysluplnou stranou.

 

Právě se děje

Další zprávy