Štěch: Aktéři schůzky v Lánech ať odejdou z čela ČSSD

Domácí Domácí
30. 10. 2013 14:26
Povolební schůzky s prezidentem se zúčastnil Hašek, Škromach, Tejc, Zimola a Chovanec.
Milan Štěch.
Milan Štěch. | Foto: Reuters

Praha - Politici z ČSSD, kteří lhali o své účasti na povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, by měli odstoupit z vedení sociální demokracie. V České televizi to ve středu řekl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Místopředseda Michal Hašek společně s dalšími členy ČSSD, kteří svou účast na schůzce přiznali, rezignaci odmítají.

Jednání s hlavou státu přiznali až nyní, dosud je popírali. Štěch označil jejich chování za pokrytectví, protože dalším špičkám ČSSD "do očí lhali".

Jde o statutárního místopředsedu Michala Haška, místopředsedu Zdeňka Škromacha, předsedu poslaneckého klubu Jeronýma Tejce a jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu.

"Je to enormní pokrytectví právě od těch osob, protože oni nám do očí lhali," řekl v České televizi Štěch. Zmínil tři účastníky schůzky, nejmenoval je. V grémiu, tedy nejužším vedení ČSSD jsou Hašek a Škromach jako místopředsedové, Tejc z titulu šéfa poslaneckého klubu. Místopředsedou je taky Chovanec.

Štěch podotkl, že "ne všichni v tom byli stejně". Pokud by nerezignovali, záležitostí by se měl zabývat listopadový ústřední výkonný výbor, případně až sjezd.

Hašek ČKT řekl, že rezignovat nehodlá. Uvedl, že jen ctil dohodu účastníků setkání, že bude neveřejné. Tvrdí, že tématem schůzky rozhodně nebyl "puč v ČSSD".

Odstoupení ze svých funkcí odmítají i Tejc se Škromachem. "Byl jsem zvolen legitimně většinou jeho členů," řekl serveru Novinky.cz Tejc. "Nevidím žádný důvod," odpověděl na stejnou otázku Škromach.

 

Právě se děje

Další zprávy