Stanislav Gross prozradil, proč nevolil Miloše Zemana

Martina Machová Martina Machová
22. 10. 2013 19:30
Expremiér před volbami po delší době promluvil k politickému dění, v deníku Insider
Stanislav Gross.
Stanislav Gross. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Někdejší předseda sociální demokracie a premiér Stanislav Gross deníku Insider popsal, proč před deseti lety při památné parlamentní volbě prezidenta nedal hlas Miloši Zemanovi a přispěl k jeho porážce.

Stanislav Gross, který má pozastavené členství v sociální demokracii, promluvil veřejně o politice po delší době a směrem k Zemanovi uvedl stejný postoj jako nedávno Vladimír Špidla: obávali se prý lidí navázaných kolem dnešního prezidenta, zejména jeho tehdejšího šéfporadce Miroslava Šloufa.

Sociální demokraté v tehdejší volbě postavili celkem tři kandidáty (do každého kola volby) a Gross v rozhovoru pro Insider uvedl, že vždy dal hlas kandidátovi své strany (soudci Jaroslavu Burešovi v prvním kole a filozofu Janu Sokolovi ve třetím). V případě Miloše Zemana prý řešil dilema loajality.

„Rozhodl jsem se pro loajalitu k Vladimíru Špidlovi. A myslím, že on měl hodně pádné důvody, proč se rozhodl tak, jak se rozhodl," řekl český expremiér ke staré události, která však dosud ovlivňuje dění v sociální demokracii.

Stanislav Gross také Insideru naznačuje, že volba prezidenta měla tehdy temné pozadí a lidé kolem Zemana chystali fauly.

Čtěte více v placeném deníku Insider:Bylo to něco jako akce Olovo, vzpomíná Gross na rok 2003

 

Právě se děje

Další zprávy