Soud rozpustil tři politické strany

1. 11. 2005 10:28
Brno - Další politické strany končí a nastupuje do nich likvidátor. Dnes o tom rozhodl Nejvyšší správní soud.

Před třemi roky oznámil Jan Vik, historicky první český poslanec, který přišel o imunitu, založení nové politické strany Republikáni. Ta se  měla  distancovat o republikánského šéfa Miroslava Sládka a znovu mít své poslance v parlamentu.

Po třech letech strana končí a nastupuje do ní likvidátor. Nejvyšší správní soud totiž vyhověl návrhu vlády a Vikovu stranu Republikáni rozpustil. Podobně podle informací Aktuálně postupoval i u dalších dvou stran (Občanská liga Forum a Nové hnutí), také do těchto stran poslal likvidátora.

Vik, který stranu Republikáni zakládal, se v devadesátých letech dostal do parlamentu jako zástupce Sládkova Sdružení pro republiku republikánské strany Československa. Jako první český poslance přišel po rozhodnutí svých kolegů o imunitu. Policie se tehdy rozhodla, že jej bude stíhat kvůli protiněmeckým letákům. Ještě předtím, než úřady dokázaly případ vyřešit, byl ovšem Vik znovu zvolen do sněmovny. Vik podobně jako další republikáni byl pověstný svými výpady při jednání v parlamentu při jednom jednání Vik nazval první dámu Dagmar Havlovou sudokopytníkem.

Vláda navrhla rozpustit tyto strany, protože nepředkládaly opakovaně své výroční zprávy a mají už pozastavenu činnost. Strany navíc nevyužily ani roční lhůty, aby svou chybu napravily.

V České republice bylo ke konci loňského roku aktivních 63 politických stran a 35 politických hnutí. Dalších dvacet stran a hnutí mělo pozastavenu činnost a devět jich bylo úplně zrušeno.

 

Právě se děje

Další zprávy