Sobotka dal Zemanovi seznam ministrů, pohovory začínají

Domácí Domácí
20. 1. 2014 19:19
Prezident se nyní s každým kandidátem sejde, už dříve řekl, že má k některým výhrady.
Bohuslav Sobotka byl jmenován premiérem v pátek.
Bohuslav Sobotka byl jmenován premiérem v pátek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nový český premiér Bohuslav Sobotka v pondělí oficiálně předal Miloši Zemanovi seznam s kandidáty na členy nové vlády.

Do Sobotkova kabinetu míří zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, sociální demokraté obsadí osm křesel, ANO šest a lidovci tři.

"Seznam, který jsem prezidentovi přinesl odpovídá koaliční dohodě, nejsou v něm žádné změny," uvedl po schůzce premiér.

Zeman nyní zahájí kolečko pohovorů s každým z potenciálních ministrů a ministryň. Již dříve slíbil, že vládu jmenuje do konce ledna, upozornil ale také na to, že k některým z nich má výhrady a s jejich jmenováním nesouhlasí.

"Nemám od prezidenta relevantní signály, že by někoho nechtěl jmenovat," uvedl Sobotka s tím, že vláda skutečně bude v lednu jmenována.

S většinou z kandidátů se chce Zeman sejít už během středy a čtvrtka, na každého si vyhradil minimálně hodinu. Podle zjištění deníku Insider zamíří jako první za prezidentem předsedové dvou koaličních stran, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Pavel Bělobrádek se má na Hrad dostavit ve středu o půl druhé, Andrej Babiš dostal také středeční termín, čas ale neupřesnil. Hned po nich přijde na řadu budoucí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Prezident v minulosti několikrát zopakoval, že k některým z kandidátů má výhrady. Ačkoli nikoho nejmenoval, jeho kritika mířila k Chovancovi nebo k budoucímu ministrovi obrany Martinu Stropnickému (ANO). Zemanovi se nelíbí také Jiří Dienstbier (ČSSD), který by měl vést Legislativní radu vlády, budoucí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nebo kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Sobotka minulý týden prohlásil, že nemá od prezidenta žádné konkrétní signály o tom, že by mu některý z kandidátů dělal zásadní problémy. Nový premiér tak předpokládá bezproblémové jmenování.

Podle něj by ale Zeman v každém případě neměl do sestavení vlády nijak zasahovat, v opačném případě by tak premiér uvažoval i o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

Sobotka v neděli v televizi Prima vysvětlil, že prezident samozřejmě může vyslovit svůj názor na jednotlivé kandidáty, ale "koneckonců to není jeho vláda".

Zeman Sobotku jmenoval premiérem v pátek 17. ledna, tedy historicky nejpozději od voleb - od těch uplynulo v pátek už 83 dní. Země má tak nyní dva premiéry. Úřednický kabinet v demisi, který zatím zemi spravuje, vede nestraník Jiří Rusnok.

 

Právě se děje

Další zprávy