Sněmovnou prošel návrh, jak regulovat práci lobbistů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2010 13:02
Sněmovna nakročila směrem k registraci lobbistů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna nakročila směrem k registraci lobbistů.

Pokud by byl zákon, který dnes prošel do dalšího projednávání, definitivně schválen, pak by se lobbisté museli povinně registrovat u ministerstva vnitra a politici by kontakty s nimi museli evidovat a předkládat.

Poslanci a senátoři by je oznamovali mandátním a imunitním výborům svých komor a politici na krajské a obecní úrovni pak ministerstvu vnitra.

Pokuty pro lobbisty a politiky

Pokud by politik porušil pravidla styku s lobbisty, hrozila by mu pokuta až 50 tisíc korun, lobbistovi pak až 1 milion korun nebo zákaz činnosti na 5 let.

Poslanci, kteří návrh předložili - Bohuslav Sobotka z ČSSD, Ondřej Liška ze Strany zelených nebo Pavel Kováčik z KSČM - tvrdí, že by zákon zprůhlednil lobbistické tlaky na politiky.

Infobox

Návrh zákona o lobbingu:

§ 2

(2) Lobbistickým kontaktem je komunikace, včetně jednostranné komunikace, jejímž cílem je ovlivnit rozhodování orgánů veřejné moci nebo proces, který rozhodování předchází, a dosáhnout vypracování, předložení, projednání, schválení, změny nebo doplnění návrhu předpisu nebo dokumentu.

Kdo je vlastně lobbistou?

ODS se však návrh nelíbí. Podle ní je příliš vágní, není jasné, kdo všechno je považovaný za lobbistu.

"Tak, jak je napsaný, zákon fungovat nemůže," uvedla Miroslava Němcová z ODS. 

"Jinými slovy říkáte: Lobbisté, nechoďte za poslanci individuálně, přijďte si na příslušné sekretariáty stran, protože tam to lobbingem nebude," shrnula své výhrady.

Jeden z předkladatelů, sociální demokrat Bohuslav Sobotka oponuje: schůzky s lobbisty by přece měly být veřejné a transparentní. "Je to lepší než aféry Steyer nebo Gripen."

Zákon lobbing nezkrotí

Problémem podle kritiků je, zda by zákon skutečně schůzky s lobbisty v šeru kuloárů zprůhlednil. "Nelze žádným relevantním způsobem stanovit, kdo je lobbistou a kdo není. I kdybychom udělali živnost vázanou či koncesovanou, opět nelze stanovit, kdo je či není lobbistou," říká Boris Šťastný z ODS.

Ke kritikům se tentokrát přidala i Fischerova vláda, která s návrhem nesouhlasí. Podle ní neřeší podstatu problému - vlastní pravidla provádění lobbingu, co je a co není povoleno a také to, že kontrola lobbistzů není účinná.

Návrhy na vrácení nebo zamítnutí předlohy ale dnes u poslanců neprošel - snaha regulovat lobbiáng tak míří do dalšího projednávání v parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy