Spor ČSSD a KSČM. Schůze sněmovny málem nezačala

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2010 11:00
ODS se podařilo možná najít cestu, jak zabránit některým zákonům
Vojtěch Filip, předseda KSČM
Vojtěch Filip, předseda KSČM | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mimořádná schůze sněmovny, kterou na dnešek svolala sociální demokracie, málem skončila dřív, než vůbec začala.

Překvapivě za to nemohly obstrukce ODS, ale roztržka mezi levicovými spojenci - pro program schůze totiž nejdřív nezvedli ruku komunisté. Schůze by tak vůbec nemohla začít.

Předcházela tomu právně složitá přestřelka o jednací řád sněmovny. Na programu schůze totiž byl i zákon vrácený Senátem. A ODS už několik dní tvrdila, že na mimořádné schůzi svolané na žádost skupiny poslanců není možné hlasovat o vetovaných zákonech.

Stanovisko ODS podpořil i legislativní odbor sněmovny.

Roztržka mezi spojenci

V tu chvíli couvla ČSSD a nehlasovala pro námitku předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, který chtěl přesto zákon na programu udržet a hlasováním prolomit tento právní názor.

"Tím se přece vytváří precedens - na žádné mimořádné schůzi bychom už do voleb neměli šanci prolomit veta Senátu a prezidenta," vysvětloval později Filip.

Předseda poslaneckého klubu socialistů Bohuslav Sobotka to však popírá. "Nenastal žádný precedens v jednání Poslanecké sněmovny. Bylo by dobře, aby se provedla rešerše, zda sněmovna někdy v minulosti hlasovala o zákonech vrácených Senátem nebo prezidentem na mimořádné schůzi," řekl.

Komunisté se nicméně rozhodli program schůze torpédovat - a nezvedli pro něj ruku. Teprve po technické kličce, kdy sociálně demokratický poslanec Klučka zpochybnil hlasování, se komunisté rozhodli změnit názor a konání schůze nakonec v opakovaném hlasování podpořili.

"Gratuluji KSČM ke změně názoru," komentoval to z řečnické tribuny předseda klubu ODS Petr Tluchoř.

Filip: Máme tu velkou koalici

Proč komunisté mimořádnou schůzi ohrozili, vysvětil ex post Vojtěch Filip.

"Udělali jsme to proto, že se zase vytvořila velká koalice ČSSD a ODS, jak shodit mateřskou," uvedl. Opětovné zvýšení dávek mateřské poslanci schválili včera, ale očekávají, že ji Senát i prezident vrátí.

"Já myslím, že slova o velké koalici jsou úsměvná," komentoval to stručně Bohuslav Sobotka.

Co dál?

V tuto chvíli je ale do budoucna nejisté, zda se může na mimořádné schůzi jednat o vetovaných zákonech.

Komunisté tvrdí, že ano. Jejich předseda Filip označil stanovisko legislativního odboru za "cár papíru". ODS s podporou právě tohoto posudku tvrdí, že ne a ČSSD prosazuje další právní analýzy.

Můžeme tedy čekat souboj právních posudků? "Asi ano, pak by rozhodl Ústavní soud," prohlásil místopředseda ODS Petr Nečas. 

Pokud by zvítězil názor, že nelze, pak by prakticky všechny vetované zákony padly pod stůl - nová sněmovna o nich hlasovat nemůže.

Řádná schůze začíná teprve 9. března a je téměř jasné, že po této lhůtě se už nedá do voleb stihnout tato veta prolomit. Proto levice spoléhala právě na rychle svolávané mimořádné schůze. Teprve další dny ukážou, zda bude moct tento postup použít.

 

Právě se děje

Další zprávy