Slováci vyšli z ČSFR lépe, řekl Klaus Gašparovičovi

Domácí Domácí
10. 12. 2012 13:49
Gašparovič přijel do Prahy v době, kdy se připomíná rozpad Československa před 20 lety
Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Mezi Českou republikou a Slovenskem nejsou bolavé, neřešené a nevyřešené otázky, shodli se v pondělí v Praze prezidenti obou zemí. Ivan Gašparovič ocenil také osobní vztahy s Václavem Klausem, který Bratislavu příští rok před ukončením mandátu ještě navštíví.

Prezidenti připomněli, že na konci letošního roku to bude 20 let od rozpadu Československa. Podle Klause konec federace ekonomicky prospěl více Slovensku než ČR. Slovenská společnost podle něj také není tak poškozena "nepolitickou politikou" jako česká.

Slovenského prezidenta těší, že o výborných vzájemných vztazích nehovoří jen politici, ale stejný názor mají také občané jak na Slovensku, tak v ČR.

"Myslím, že toho si musíme vážit všichni a zachovat tyto standardy tak, aby se vztahy ještě zlepšovaly," prohlásil Gašparovič. Je přesvědčen, že kvalitu vztahů bude demonstrovat také první zahraniční cesta nově zvoleného českého prezidenta na Slovensko.

Výsledkem rozpadu Československa před dvaceti lety byly dva samostatné státy, které vznikly k 1. lednu 1993.

Podle Klause slovenská ekonomika letos roste a není v krizi, na rozdíl od Evropy a ČR. "Rozpad československého státu... Slovensku prospěl více než ČR," míní český prezident. Připomněl statistické údaje, kdy se za dvacet let hrubý domácí produkt na hlavu v ČR zvýšil o 50 procent a na Slovensku o celých 100 procent. Gašparovič uvedl, že Slovensko muselo projít reformami, potřebovalo zahraniční investory a nyní musí své problémy řešit v evropském kontextu.

"Na Slovensku nikdy nebyla tak rozbita politika jako u nás. Útoky takzvané nepolitické politiky poškodily ČR neskonale více," prohlásil na tiskové konferenci po jednání s Gašparovičem Klaus. Na Slovensku podle něj také nenastalo "takové zbourání autority a respektu k jakýmkoliv autoritám" jako v Česku.

Prezidenti se na dotaz novinářů vyjádřili také k blížící se přímé volbě hlavy státu v ČR. Zatímco Slovensko už s přímou volbou hlavy státu zkušenost má, ČR ji zažije v lednu poprvé. Klaus zopakoval, že lidové hlasování za přínos nepovažuje. Podle jeho názoru v takovém modelu prezidenta vyberou ve skutečnosti média, nikoliv voliči.

Gašparovič, který v přímé volbě svůj mandát před třemi lety obhájil, míní, že se voliči neřídí jen informacemi médií, ale i svou zkušeností s politikem. Při druhé volbě prezidenta ho prý pravá strana tisku vykreslovala jako "špatného prezidenta", a přesto vysoko vyhrál. "Já jsem řekl, že když vás zvolili, tak musíte tohleto hájit, to je jasné," dodal Klaus.

Klaus spočetl, že za dvě svá prezidentská období už byl na Slovensku dvanáctkrát. "To je v průměru více než jedna (návštěva) ročně. Podobně je to s panem prezidentem Gašparovičem u nás. Demonstruje to blízkost jak našich osobních názorů, vztahů, tak hlavně blízkost našich národů," míní.

Gašparovič je v ČR na dvoudenní státní návštěvě. Kromě Hradu navštíví Parlament a pražskou radnici, v úterý zamíří do Kutné Hory.

 

Právě se děje

Další zprávy