Šest náměstků je moc, myslí nová ministryně na úspory

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
11. 5. 2009 15:01
Rozhovor Aktuálně.cz s novou ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nový premiér Jan Fischer nechtěl ve vládě tři lidi, které mu navrhli lídři politických stran. Byla mezi nimi i kandidátka ODS na funkci ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Ona jediná ve vládě přes počáteční nesouhlas premiéra je.

A zdá se, že veřejnosti neznámá dosavadní ředitelka Justiční akademie nechce na ministerstvu pouze zachovávat status quo.

"Je otázkou, nakolik za současné finanční krize a rozpočtových možností ministerstva je udržitelná a odůvodněná existence šesti náměstků," poodkrývá své plány.

Jaké další záměry má nová ministryně spravedlnosti? Přečtěte si v rozhovoru, který deníku Aktuálně.cz prostřednictvím emailu poskytla.

Aktuálně.cz: Neobáváte se spolupráce s premiérem, který nejprve odmítl vaši kandidaturu a zpochybnil tak vaši odbornou způsobilost?

Politika je otázka kompromisu a oba jsme profesionálové. Věřím, že svou prací pana premiéra přesvědčím.

A.cz: Byla pro Vás nominace na vládní post překvapením? Kdo vás oslovil?

Nominace byla pro mě překvapením, nicméně současně oceněním mé dosavadní práce a velkou výzvou. Nominoval mě předseda ODS Mirek Topolánek, předpokládám však, že se tak stalo po konzultacích s lidmi, kteří se v justici pohybují.

A.cz: Stávající ministr Jiří Pospíšil si přeje, aby ve funkcích zůstali náměstci Korbel a Staněk. Počítáte s nimi rovněž? Plánujete nějaké personální změny v úřadu?

Je otázkou, nakolik za současné finanční krize a rozpočtových možností ministerstva je udržitelná a odůvodněná existence šesti náměstků. Na druhou stranu bych nerada předjímala rozhodnutí, která učiním po rozhovoru se všemi náměstky, vyhodnocení jejich pracovní náplně a přínosu pro plnění náročných úkolů ministerstva. Pokud bych se pro personální změny rozhodla, pak bych takové rozhodnutí před zveřejněním projednala s dotčenou osobou.

A.cz: Souhlasíte s tím, aby bylo odloženo tzv. domácí vězení na rok 2011 a výběrové řízení na elektronický systém uspořádala až vláda vzešlá z řádných voleb?

Uvítala bych, kdyby k odkladu nedošlo. Skutečností ovšem je, že současná finanční krize může některé projekty odložit.

A.cz: Uvažujete o tom, že byste vládě navrhla odvolání Renaty Vesecké?

V současné době o návrhu na odvolání Renaty Vesecké neuvažuji.

A.cz: Je správné, že osobu nejvyššího státního zástupce jmenuje a odvolává sama vláda?

Tento postup upravuje zákon, který vychází z ústavy. Podle ní je státní zastupitelství součástí nejen moci výkonné, ale i moci vládní. Ve světě ovšem existují i jiné modely, jejichž životaschopnost si dovedu představit. Případná změna ústavy však není úkolem této vlády.

A.cz: Plánujete se zasadit o zmírnění tzv. náhubkového zákona?

Pokud je mi známo, bude toto ustanovení předmětem přezkumu Ústavním soudem na základě iniciativy senátorů a návrh na změnu zákona avizovala také skupina poslanců. V žádném z těchto případů nemá ministerstvo spravedlnosti žádnou kompetenci.

A.cz: Myslíte, že je odborná i laická veřejnost připravena na změny, které přijdou s účinností změn Občanského soudního řádu od července. Plánujete nějakou kampaň?

Odborná veřejnost se na tuto změna připravuje již delší dobu, mj. formou zvláštních seminářů a školení pořádaných také Justiční akademií v průběhu loňského i letošního roku. Pokud jde o laickou veřejnost, pak mám v úmyslu o této otázce jednat s ministrem vnitra a předpokládám, že se dohodneme na společném postupu tak, aby konečné řešení bylo ku prospěchu občanům.

 

Právě se děje

Další zprávy