Senátor-lékař vydán policii.Je podezřelý z úmrtí dítěte

Eva Benešová
28. 1. 2009 20:28
V případě Pavla Trpáka jde o zanedbání péče
Pavel Trpák, senátor za ČSSD
Pavel Trpák, senátor za ČSSD | Foto: ČSSD

Praha - Policie může trestně stíhat senátora Pavla Trpáka (ČSSD). Zákonodárci horní komory parlamentu ho na svém středečním zasedání zbavili imunity. Trpák měl podle obvinění podcenit situaci při porodu a zavinit smrt novorozence.

"Policie požádala senát o zbavení imunity senátora Pavla Trpáka. Je obviněn z ublížení na zdraví, kdy jako porodník nezajistil dostatečné sledování plodu, které by odhalilo známky ohrožení plodu," přednesl senátorům obvinění místopředseda imunitního výboru Pavel Čáslava (ODS).

Trpákovo jednání mělo zapříčinit narození dítěte v kritickém stavu a pozdější selhání životních funkcí. Případ se odehrál v noci ze 17. na 18. května 2007 v trutnovské porodnici. Tamní policie obvinila Trpáka už loni, v době, kdy se věnoval volební kampani.

"Je mi líto smrti každého člověka a soucítím s rodiči, jimž zemřelo dítě při porodu. Jsou ale oblasti, kdy toto nelze zcela eliminovat, a to v situacích, kdy se lékař ve vteřinách rozhoduje o dalším postupu," hájil své jednání Trpák.

Vedení nemocnice včetně týmu porodníků za svým kolegou ale stojí. Podle nich se jednalo o komplikovaný porod, který navíc Trpák převzal při příchodu na službu po svém kolegovi.

Senátory přitom sám požádal o zbavení imunity, aby mohl být případ prošetřen. Ti jeho žádost vyslyšeli. Senátní imunitní výbor už v úterý doporučil vydání k trestnímu stíhání.

Pokud bude uznán vinným z ublížení na zdraví s následkem smrti, hrozí mu až pět let vězení.

Senát dosud rozhodoval o vydání v jedenácti případech. Šestkrát byl pro, pětkrát proti. Před Trpákem loni v dubnu odmítl vydat k trestnímu stíhání senátorku Lianu Janáčkovou kvůli výrokům na adresu části ostravských Romů.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy