Senátní volby zvednou hvězdný prach

Martina Macková
16. 8. 2006 0:00
Praha - Herci, zpěváci, staronoví politici i manželka budoucího premiéra. Ti všichni mohou zasednout už na podzim v Senátu. Pokud budou zvoleni.

Galerie známých i neznámých jmen, která se pokusí zaujmout voliče, se včera v 16 hodin uzavřela. Strany musely odevzdat kandidátní listiny nejen pro senátní, ale také komunální volby, které probíhají ve stejném termínu - 20. a 21. října.

Diskařský reprezentant Československa Imrich Bugár, hvězda Četnických humoresek herec Tomáš Töpfer, zpěvák Martin Maxa nebo manželka Mirka Topolánka - Pavla. To jsou jen některá ze jmen, která lidé najdou na volebních lístcích.

Hvězdy jdou do politiky vždy

Lidé budou mít v říjnu šanci promluvit do sestavy třetiny Senátu. Volit se bude tradičně 27 senátorů, tak jako každé dva roky.

Infobox

Známá jména nově v boji o Senát:

  • Herec Tomáš Töpfer (ODS)
  • Podnikatelka Libuše Barková (nezávislá)
  • Lyžařka Květa Pecková Jeriová (SNK-ED)
  • Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD)
  • Exministryně kontroly Květoslava Kořínková (ČSSD)
  • Manželka budoucího premiéra Pavla Topolánková (Politika 21)
  • Zpěvák Martin Maxa (Politika 21)
  • Antikomunista Vladimír Hučín (nezávislý za Konzervativní stranu)
  • Politik Michael Simkanič (Česká pravice)
  • Aktivista John Bok  (Nezávislí pro Prahu)
  • Bývalý ředitel ČD Petr Kousal (KDU-ČSL)
  • Duchovní Svatopluk Karásek (nezávislí za LiRa)
  • Herečka Taťána Fišerová (nezávislá za Hnutí Zelení)
  • Šéf Rady zdravotně postižených Václav Krása (KDU-ČSL, SNK-ED, US-DEU)
  • Folkový zpěvák Jiří Dědeček (Strana zelených)
  • Velvyslanec a možný ministr Alexandr Vondra (ODS)
  • Režisérka Věra Chytilová (Rovnost šancí)
  • Moderátorka Mirka Čejková (Politika 21)
  • Hudební skladatel Petr Hannig (Strana zdravého rozumu)
  • Členka Zemanovy stínové vlády žen Jana Volfová (NEZ/DEM)

Nezávislý senátor Josef Jařab (Opava), který v horní komoře i politice letos končí, si nemyslí, že jsou kvůli známým jménům letošní volby jiné.

"Je to tak téměř pokaždé. Už v prvních volbách do Senátu kandidoval například zpěvák Pavel Bobek. Když jsme se pak setkali, přiznal, že ho překvapilo, když získal jen jedno procento hlasů. Přitom měl při předvolebních koncertech nabité sály, to politické strany na mítincích nemají," říká Jařab.

O celebritách se podle něj více ví díky médiím, která si častěji všímají známých jmen, a ta pak vytahují na světlo. "Například jsem vůbec neslyšel o tom, kdo kandiduje v mém obvodu Opava. Kromě podnikatele Radima Masného, kterého už jednou voliči odeslali mimo plochu férové politiky," řekl Jařab.

Foto: www.army.cz

ODS, která vyhrála červnové sněmovní volby, bude v senátních volbách obhajovat deset z nynějších 37 křesel. ČSSD jen jedno ze sedmi. Stejně na tom jsou i komunisté a SNK-ED.

KDU-ČSL končí polovina ze současných 14 senátorů, v případě US-DEU uplyne funkční období šesti politikům.

Nestraníků přibývá

Mezi kandidáty jsou kromě známých jmen z showbyznysu a sportu i politici, o kterých lidé pár let neslyšeli. Například ČSSD nominovala exministryni Zemanovy vlády Květoslavu Kořínkovou. Ale také bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou.

ODS zase nominuje kandidáta na post ministra zahraničí a bývalého velvyslance v USA Alexandra Vondru. Strana zelených nabízí voličům některé kandidáty, kteří se nedostali do sněmovny (Eva Tylová, Petr Štěpánek, Jiří Dědeček), ale i nestranické osobnosti.

Lidé si budou moci na podzim vybírat i mezi nimi.

Vladimír Hučín
Vladimír Hučín | Foto: čtk
Profil Vladimíra Hučína, který kandiduje v obvodu Prostějov, si PŘEČTĚTE ZDE

Hlasy voličů se pokusí získat třeba antikomunistický aktivista a bývalý agent Vladimír Hučín,  asistentka pěti amerických prezidentů emigrantka Eliška Hašková-Coolidge, pražský politik Michael Hvížďala, ale také Libuše Barková, odsouzená podnikatelka a přítelkyně rodiny expremiéra Stanislava Grosse.

Podnikatelka Libuše Barková u Městského soudu v Praze v červenci 2005
Podnikatelka Libuše Barková u Městského soudu v Praze v červenci 2005 | Foto: čtk

Nestraníků mezi kandidáty do Senátu přibývá. Před šesti lety jich bylo 52, při posledních volbách v roce 2004 už 77. Dnes je v Senátu dvacet bezpartijních politiků. Klub otevřené demokracie v Senátu tvoří 13 politiků.

Klesal naopak počet nezávislých kandidátů bez stranické podpory. Předloni jich kandidovalo pouze osm.

Kdo dostane šanci?

Zájem o místo v Senátu v posledních letech stoupal. Před šesti roky se přihlásilo 160 kandidátů, v roce 2002 jich bylo 168 a předloni už 197. Letos se uchází o hlasy voličů  210 kandidátů.

Zvyšoval se také počet seskupení, která navrhovala své kandidáty - z 19 v roce 2000 na předloňských 34. Podobně se snižoval voličský zájem o výběr senátorů.

Budou lidé volit podle červnové šablony? To by znamenalo další posílení pozice ODS a také nově židle pro "zelené" senátory.

"Doufám, že se nebude opakovat situace z voleb do sněmovny a lidé se nebudou rozhodovat jen mezi dvěma velkými stranami," říká první porevoluční rektor Univerzity Palackého a politik Jařab, který se vrací učit.

"Příliš velký klub jedné strany práci v Senátu neprospěl. Dříve to bylo mezi kluby více vyrovnané a byl to více střet názorů než střet na počtu hlasů stran," dodal.

Podle něj ale voliči od roku 1990 svými hlasy dobře "vyrovnávají směr i monopol moci". "Vyřadili například ze hry i některé malé extremistické strany," dodal v narážce na republikánská sdružení.

 

Právě se děje

Další zprávy