Senát: zdravotnická dokumentace patří lidem

Veronika Suchá, ČTK
19. 4. 2007 9:57
Poslední slovo bude mít prezident Kaus
Aplikace cytostatik.
Aplikace cytostatik. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Praha - Pacienti mají mít podle Senátu právo nahlížet do své zdravotní dokumentace a pořizovat si z ní kopie. Toto právo by nemocný mohl přenést i na své nejbližší. Počítá s tím vládní novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou dnes podle očekávání schválil Senát.

Normu, kterou nyní dostane k podpisu prezident, podpořilo 40 z 48 přítomných senátorů. Pacient by podle novely mohl také určit, kdo další bude mít k informacím o jeho zdravotním stavu přístup.

Problém otevřela kauza Hlinková

Příbuzní pacienta by měli po jeho smrti přístup k dokumentaci, pokud by to nemocný předem výslovně nezakázal. Měli by také nárok na informace o příčinách úmrtí a výsledku pitvy zemřelého.

Téma práv pacientů a jejich příbuzných na informace poutalo pozornost například po předloňské smrtelné dopravní nehodě Ivana Hlinky, kdy se jeho žena Liběna dlouho nemohla domoci manželovy zdravotní dokumentace.

Lékaři nyní sice musí pacienta o jeho stavu informovat, ale nemusí mu poskytnout jeho zdravotní dokumentaci, aby si z ní mohl udělat kopii či přepis.

Zápisy z terapií tajné zůstanou

Šéf Lékažského odborového klubu Milan Kubek se už v minulosti vyjádřil, že problém může nastat u psychiatrických paciaentů. I ti budou moci s dokumentací nakládat.

Podle něj si svou chorobu často pochopitelně neuvědomují a pokud si v dokumentaci přečtou například diagnózu schizofrenik, může to zničit vztah s lékařem a důvěru v něj.  

Výjimky by se týkaly psychologických metod, protože psychologické testy jsou chráněny autorským právem.

Majetkem terapeuta by také zůstaly záznamy psychoterapeutických sezení. Terapeuti do nich totiž velmi často zahrnují i své vlastní postoje a emoční reakce. Přístupnost těchto zápisků by prý mnohdy znemožňovala zdárný průběh terapie.

 

Právě se děje

Další zprávy