Senát stáhne svou předlohu o omezení imunity

ČTK ČTK
25. 4. 2013 17:05
Stejná poslanecká ústavní novela už byla schválena a podepsal ji i prezident
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát stáhne z dolní komory svou předlohu o omezení imunity zákonodárců a ústavních soudců. Prakticky stejná poslanecká ústavní novela už byla schválena a podepsal ji i prezident Miloš Zeman.

"Je to skutečně legislativně a procedurálně technická záležitost," uvedl dnes před senátory Miroslav Nenutil (ČSSD). Podle něho senátní návrh nelze dál projednávat.

O jeho stažení požádal horní komoru zhruba před dvěma týdny sněmovní ústavně-právní výbor. Pokud by tak Senát nepostupoval, poslanci by normu museli zamítnout; jiná možnost by nebyla.

Obě novely předpokládají, že poslance či senátora nadále nebude možné trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale Poslanecká sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by nebránilo stíhání zákonodárce po zániku jeho mandátu, pokud nebude znovu zvolen.

Podobné pravidlo bude platit pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní komora.

Obdobnou předlohu poslanci a senátoři projednávali před rokem, v horní komoře se ale pro její přijetí nenašlo dost hlasů. Ve sněmovně je pro schválení změny ústavy potřeba 120 hlasů. Podobně v Senátu je nutný souhlas třípětinové většiny, ale jen z přítomných senátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy