Šéfem poslanců TOP 09 bude nadále předseda STAN Gazdík

ČTK Domácí ČTK, Domácí
31. 10. 2013 13:09
Gazdík byl zvolen jednomyslně. Přeje si, aby jeho strana vedla Sněmovnu.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecký klub TOP 09 si do svého čela opět zvolil předsedu hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka. Šéfem klubu byl i v předchozím volebním období.

Klub bude mít nyní 26 poslanců proti 41 mandátům, které získal ve volbách v roce 2010, a je tak až čtvrtou nejsilnější sněmovní frakcí. Ráda by podle Gazdíka získala místo ve vedení dolní komory.

"Náš volební výsledek, se domníváme, že nám umožňuje zaujmout pozici ve vedení Sněmovny," prohlásil Gazdík. TOP 09 měla i v minulém funkčním období jednoho místopředsedu dolní komory v osobě Vlasty Parkanové a poté Jiřího Olivy, ani jeden z nich už ale není členem Sněmovny.

Strana měla také zastoupení v koaliční vládě Petra Nečase, Nyní chce zůstat v opozici. Ve volbách získala 11,99 procenta hlasů.

Gazdík, který byl pověřen za klub vyjednáváním o povolebním uspořádání dolní komory, označil zatím za předčasné sdělit, jaké sněmovní funkce by chtěl klub obsadit. "My bychom rádi preferovali odbornost," uvedl.

jendání s osttaními stranami hodlá zahájit neprodleně. "My bychom neradi protahovali tu politickou agonii, kdy nám tu vládně vláda, která nemá důvěru ani legitimitu a nevzešla z poslanecké sněmovny," řekl Gazdík.

"Místo ve vedení Sněmovny bychom určitě rádi," řekl Gazdík s poukazem na to, že v minulém období, kdy po určitou dobu měla dolní komora jen dva místopředsedy, bylo její řízení "velmi obtížné a nekomfortní".

Stanovení počtu místopředsedů však bude ještě věcí diskuse. ČSSD už nicméně dala najevo, že by počet místopředsedů Sněmovny neměl být vyšší než čtyři, podle KSČM by ale v vedení dolní komory mohlo být zastoupeno všech sedm sněmovních stran.

Místopředsedy klubu byli podle Gazdíka jednomyslně zvoleni znovu Jitka Chalánková, František Laudát a Václav Horáček, nově pak Zdeněk Bezecný.

 

Právě se děje

Další zprávy