Šéf CzechInvestu končí, padl kvůli sporné zakázce

Domácí Domácí
13. 8. 2012 19:05
Do agentury minulý týden vtrhla policie. Hledala důkazy kvůli pochybnému tendru

Praha - Miroslav Křížek skončil ve funkci šéfa CzechInvestu.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) ho odvolal necelý týden poté, co do sídla agentury vtrhla policie, která tam hledala důkazy o pochybném tendru na správce databáze nemovitostí, napsal server iHNed.cz.

Vyšetřovatelé prověřují podezření, že soutěž byla v tichosti připravena pro vítězství společnosti Glafin, která podle médií patří známému ředitele.

Třiatřicetiletý Křížek je od roku 2004 členem ODS. Tehdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) ho šéfem CzechInvestu jmenoval v září 2010.

"Po důkladném zvážení mediální reality a po dohodě s panem ministrem odcházím z vedení agentury CzechInvest. (...) Během mého působení jsem se nikdy nedopustil ničeho, co by mohlo být kvalifikováno jako manažerské pochybení," citovala Česká televize z jeho prohlášení.

Hospodářské noviny v pondělí napsaly, že policie má vážné indicie, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ovšem asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře prý proto o soutěži vůbec nevěděly.

Kromě policie prověřoval inkriminovanou zakázku také interní audit ministerstva průmyslu a obchodu. Ten podle Kuby ukázal řadu pochybení.

"Z výsledku IT části auditu vyplývá, že CzechInvest nejen není schopen doložit, zda byla zakázka zveřejněna v souladu se zákonem, ale také že celý redakční systém, ve kterém jsou zakázky zveřejňovány, neodpovídá nárokům zákona o zadávání veřejných zakázek," uvedl úřad v tiskové zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy