Schwarzenberg: Audit Čunka platím já, ručím za výsledek

Sabina Slonková
2. 4. 2008 9:47
Hrozba mého odchodu z vlády platí, říká šéf diplomacie
Ministr zahraničí v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznává, že návrat Čunka je z jeho strany ústupek. Ale jen v čase
Ministr zahraničí v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznává, že návrat Čunka je z jeho strany ústupek. Ale jen v čase | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odmítá, že by slevil ze svých požadavků na veřejné očištění lídra lidovců Jiřího Čunka.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz ale šéf diplomacie připouští, že jistý ústupek, který umožnil dnešní návrat Čunka do vlády, učinil.

"Nicméně byl to jen jakýsi časový ústupek. Musím přiznat, že já jsem byl příčinou, že vyřešení té situace nyní dva měsíce trčelo na mrtvém bodě. Když jsem nastupoval do nemocnice, spíše jsem se soustředil na to, aby fungovalo bez mé přítomnosti ministerstvo a ostatní věci šly stranou. Včetně této," vysvětluje Schwarzenberg, proč už netrvá na tom, aby se Čunek veřejně očistil dříve, než do vlády vůbec půjde.

Ministr zahraničí zdůraznil, že na jeho slovech o odchodu z vlády se nic nemění. Pokud auditorská firma, kterou sám najal a zaplatí, objeví v Čunkově rodinném majetku jakékoli nesrovnalosti a šéf lidovců je nebude schopen vysvětlit, Karel Schwarzenberg kabinet opouští.

Současně však odmítá, že by za změnou jeho postoje bylo cokoli jiného, než jeho dvouměsíční zdravotní indispozice.

Foto: Ondřej Besperát
Čunek zasedne znovu ve vládě, Schwarzenberg neodejde
Čunek se vrací a radí: Audit potřebuje celá vláda

Podmínka pro Čunka: Bude zdrženlivý v otázce Romů

A.cz: Na první pohled ten váš krok ale skutečně působí, jako byste slevil ze svých požadavků, abyste mohl zůstat ve vládě. Třeba kvůli tomu, že Česko čeká předsednictví EU, prosazujete uznání Kosova, chystá se podpis lisabonské smlouvy. Není to tak?
Rozhodně ne. Jediný a skutečný důvod je ten, který jsem vám řekl. Kvůli mě to celé stálo, což je přirozeně krajně nepříjemná situace jak pro premiéra, tak i pro ministerstvo pro místní rozvoj, které bylo bez úřadujícího ministra. Uznal jsem, že je nutné, aby vláda byla plně funkční. Proto jsme nalezli tento kompromis.

Karel Schwarzenberg odpovídá novinářům. Přihlíží Martin Bursík, předseda Zelených.
Karel Schwarzenberg odpovídá novinářům. Přihlíží Martin Bursík, předseda Zelených. | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Ale vždyť právě ty poslední měsíce jste po Jiřím Čunkovi doklady potřebné pro jeho očištění požadoval a on vám je nedal. Kde berete jistotu, že to udělá teď, když už v té vládě bude sedět?
On takový závazek podepsal, a pokud by už ani takový podpis neplatil, to si vůbec nedovedu představit. Ostatně když nebude spolupracovat, platí, co jsem říkal: v jedné vládě s ním sedět nebudu a konec.

A.cz: Jak ten audit bude probíhat, bude vycházet jen z toho, co Čunek předloží, nebo naopak auditoři budou aktivně vyžadovat dokumenty?
Firma už je dojednaná a je to domluvené tak, že pan Čunek jim předá vše, co oni budou požadovat, aby mohli dát objektivní závěr. Ostatně firmu platím já, takže mi ručí za to, že to dopadne a dobereme se nějakého výsledku.

A:cz: Nepřijde vám zvláštní, když pro zachování důvěryhodnosti vládního kabinetu a očištění jednoho z jejích členů, musí sahat do peněženky jiný člen vlády?
Abych se přiznal, nad tím nepřemýšlím. Prostě chci mít jasno, tak to zaplatím a konec.

Premiér Topolánek právě oznámil, že Jiří Čunek se vrací do vlády
Premiér Topolánek právě oznámil, že Jiří Čunek se vrací do vlády | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Vyčítáte v tomto směru něco premiérovi, že v případu nebyl více aktivní, například, že k vyjasnění nesrovnalostí nedonutil Jiřího Čunka coby šéf kabinetu právě on?
Nevyčítám. Jeho prioritou je uchování koaličního kabinetu a to, aby byl funkční. Neměl to v tomto případě jednoduché. A navíc, je to mé rozhodnutí a to, že to nějak cítím, neznamená, že totéž můžu vyžadovat po ostatních.

A.cz: Výsledky auditu budou známy až v létě, věříte, že to celé - i s přihlédnutím ke všem těm průtahům - vůbec k něčemu je?
Samozřejmě. Považuji za nutné, aby se v této republice nějaké mantinely pro politiky stanovily a ty prostě platily. Pro člena vlády by mělo platit obrácené důkazní břemeno: oni musí dokazovat, že jsou čistí.

A.cz: Proč by se tím milníkem měl stát právě tento případ?
Někde se začít musí a věřím, že když se to stane jednou, dvakrát, že lidé začnou takováto řešení vyžadovat a politici to pochopí. A já jako dědek starý, který za chvíli půjde na veverky, mám všechny předpoklady, abych takové kroky dělal. Víte, mě už politická kariéra žádná nečeká. A v tomto smyslu jsem jaksi svobodnější při svém rozhodování. A současně to cítím i jako povinnost, právě proto, že už si to mohu dovolit.

Čunek, Topolánek, Schwarzenberg a Bursík na brifinku ve sněmovně oznámili, že se Jiří Čunek vrátí do vlády.
Čunek, Topolánek, Schwarzenberg a Bursík na brifinku ve sněmovně oznámili, že se Jiří Čunek vrátí do vlády. | Foto: Ondřej Besperát

A.cz: Jak na poslední vývoj reagoval sám Čunek, přijal to řešení bez problémů?
Šťastný z toho nebyl, asi tak bych to řekl.

A.cz: Kdo vlastně to pondělní jednání, na kterém jste se nakonec dohodli, vyvolal? Bylo to z vaší iniciativy?
Bylo to ze strany premiéra.

A.cz: Cítil jste během těch posledních měsíců tlaky, abyste toho nechal a nebortil vládu?
Vyslovené tlaky tímto směrem nikoliv, ale strach o zachování koalice v těch rozhovorech byl patrný.

 

Právě se děje

Další zprávy