Rektoři bojují za tři miliardy navíc. Píší Topolánkovi

Petr Holub
28. 8. 2008 18:02
Ministr školství jejich argumenty podporuje
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rektoři napsali předsedovi vlády Mirku Topolánkovi, že navržený rozpočet nepokryje v roce 2009 ani základní potřeby vysokých škol.

Rektoři také žádají premiéra už druhý týden o schůzku. Doporučují jednání ještě před čtvrtým zářím, kdy se má sejít Česká konference rektorů. Na ní budou vysoké školy na návrh rozpočtu oficiálně reagovat.

"Vláda si musí rozmyslet, jestli jí stojí za to požadavky ignorovat," řekl zatím neoficiálně jeden z rektorů. Školám podle něho nezbude, než sáhnout k protestním akcím.

Méně peněz na víc studentů

V dopise Topolánkovi rektoři popisují, jak je nový rozpočet zasáhne. Letos univerzity dostanou na výuku a investice 24,1 miliardy korun, tedy stejně jako loni. V příštím roce by se měla tato částka bez ohledu na vysokou inflaci ještě snížit.

"Poslední návrh představuje v kontrastu s rozvojem ekonomiky státu naprosto nepřijatelné snížení podílu HDP na terciární vzdělávání z 0,6 % v roce 2007 na hodnotu 0,57 % v roce 2009," píší.

Školy se dostávají do situace, která je prý neudržitelná, i když na žádost vlády zmrazily dosavadní nárůst přijímaných studentů.

Počet studujících se přesto zvyšuje, protože podle vládní zakázky se víc přijímalo v minulých letech. Proto se i v příštím roce zvýší počty studentů o dvanáct tisíc.

Univerzity i z tohoto důvodu žádají tři miliardy navíc, aby mohly utratit za jednoho studenta vzhledem k inflaci stejnou částku, jako letos.

Premiér mlčí

Oprávněnost argumentů univerzit uznává i ministr školství Ondřej Liška. "Univerzity se chystají na reformu, nemohou s ní ale začít, pokud se jim bude snižovat rozpočet. S tím, kolik školy dostanou peněz, stojí a padá vůbec možnost spravovat tento resort," upozornil na vážnost situace.

Novinářům oznámil, že rovněž poslal premiérovi dopis, kde žádá o dvě miliardy korun, které by pokryly nárůst počtu studentů a inflaci při penězích na výuku. Liška netrvá na další miliardě, kterou školy chtějí na obnovu svého majetku.

Premiér zatím s rektory mluvit nebude. "Žádný termín domluven není, s rektory jedná ministr Liška," upřesnila na dotaz Aktuálně.cz vládní mluvčí Jana Bartošová.

Daleko od Evropy

Požadavky škol považuje za oprávněné senátor Jiří Zlatuška. "Tři miliardy jsou peníze, které zajistí pouhé zachování úrovně, bez další extenze," vysvětlil.

Vládě radí, aby připravila plán, kdy by během deseti let vyrostly státní dotace univerzitám o procento HDP. V současných cenách by tedy šlo o částku 40 miliard korun. "Pak budou výdaje na univerzity odpovídat vyspělým evropským zemím," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy