Profil: Peake kývla na vládní angažmá až napotřetí

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
30. 6. 2011 10:40
Místopředsedkyně Věcí veřejných Peake bude řídit legislativu a stane se vicepremiérkou
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dvakrát veřejně řekla, že nechce být ve vládě. Po volbách předseda Věcí veřejných  Radek John přemlouval Karolínu Peake, aby se stala ministryní a jedinou ženou v kabinetu. Peake kvůli rodině odmítla.

Po vládní krizi, kdy VV hledaly nástupce na uvolněné místo ministra vnitra právě za Johna, Peake znovu řekla, že s ní se nemá počítat.

"Zrovna jsem se stala šéfkou poslaneckého klubu. To snad stačí, ne?" ptala se s úsměvem. Napotřetí už neodmítla.

I bez ministerského křesla se z Peake stala jedna z nejvýraznějších tváří Věcí veřejných.

Peake je zakládající členkou Věcí veřejných, které dříve působily jako komunální strana na Praze 1. Poslankyní byla zvolena v květnu 2010.

Nahradila Kočí v čele poslanců

Je čerstvou místopředsedkyní strany. V dubnu 2011, po vyloučení Kristýny Kočí ze strany a poslaneckého klubu VV, ji nahradila na pozici předsedkyně klubu.

Karolína Peake je předsedkyní Ústavně právního výboru a členkou Organizačního výboru, Mandátového a imunitního výboru a Podvýboru pro přípravu novely zákona o jednacím řádu PS. Zasedá ve Volební komisi a ve Stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti.

Jak se Peake stala místopředsedkyní VV

V Poslanecké sněmovně se věnuje především tvorbě a legislativnímu naplnění protikorupční strategie vlády na roky 2011 a 2012 a otázce reformy justice.

V anketě Aktuálně.cz, v níž jsme zkoumali majetkové poměry nových poslanců, odpověděla, že vlastní 10 let starý automobil AUDI A6 a spolu s manželem byt a část pozemku na Malé Straně (105 m2). Společně s manželem vlastní akcie v celkové hodnotě zhruba 6 milionů korun. Je zastupitelkou za VV v Praze 1.

Peake vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, poté pracovala dva roky jako advokátní koncipientka. Je vdaná, má dvě děti. Během rodičovské dovolené spoluzaložila v městské části Praha 1 mateřské centrum.

 

Právě se děje

Další zprávy