Proč se Klaus rozešel s ODS? Také kvůli své popularitě

Petr Holub
9. 12. 2008 12:37
Tři důvody odchodu prezidenta-zakladatele
Kongres ODS: Jestli podpoří vznik nové strany, nechtěl Václav Klaus komentovat
Kongres ODS: Jestli podpoří vznik nové strany, nechtěl Václav Klaus komentovat | Foto: Ondřej Besperát

Analýza - "Již delší dobu je pro mě nemalým problémem identifikovat se s celou řadou postojů, které ODS, přesněji řečeno její vedení, zastává," prohlásil prezident Václav Klaus o víkendu na kongresu ODS, když vysvětloval, proč se vzdává funkce čestného předsedy strany.

Neřekl ovšem, že mu v první řadě vadí zahraniční politika vlády. I když o tom nemůže být pochyb.

Nejde jen o Lisabonskou smlouvu, kterou chce premiér Mirek Topolánek ratifikovat. Klaus kritizoval postup vlády rovněž při uznání Kosova a při gruzínské krizi. Podle informací deníku Aktuálně.cz prezidentovi vadí i to, že s ním kabinet nekonzultuje jmenování velvyslanců.

Machova strana

Konkrétní výtky se naopak dočkala domácí politika. Klaus odchází z partaje, již zakládal, aby "nestál v cestě probíhající přeměně ODS ze strany pravicové a občanské ve stranu politického středu a stranu spíše lobbistických zájmů než idejí".

Tím sám otevřel prostor ke spekulacím, že chce podpořit vznik nové pravicové strany, věrné konzervativním a liberálním zásadám. Tento výklad však osobně nepotvrdil. "Jsem globálně informován, že se něco děje," zní věta, v níž došel při podpoře nové pravicové strany nejdál.

Odpověděl tak na dotazy novinářů, zda podporuje stranu, jejíž vznik ohlásil ředitel společnosti CEP Petr Mach, který patřil ke Klausovým poradcům.

"V nejbližších dnech nebo týdnech představím přípravný výbor," reagoval Mach na dotaz Aktuálně.cz. Skutečně chce založit stranu na tradiční konzervativní ideologii, která rozšiřuje svobodu jednotlivce a omezuje státní regulaci.

Zároveň připustil, že chce spolupracovat s předsedou Nezávislých demokratů Vladimírem Železným a zakladatelem irské strany Libertas Declanem Ganleyem.

Podmínky Miroslava Macka

Vizi ideologické strany odmítají dva veteráni pravicové politiky a zakladatelé ODS Miroslav Macek a Petr Havlík.

"Založit ideologickou stranu a získat s ní přes pět procent hlasů je pro její zakladatele luxusní pozice," hodnotí vyhlídky Machovy strany Macek. "Buď je v opozici, anebo ve vládě bez skutečné odpovědnosti, přitom zajišťuje svému vedení dobré příjmy," připomíná někdejší místopředseda ODS pozici, kterou získala počátkem devadesátých let ODA.

Pokud by nová strana usilovala o vyšší metu, musela by se obrátit také na jiné voliče, než předpokládá Mach. "Jediným možným a dosažitelným elektorátem pro úspěšnou novou politickou stranu se stává menšinová střední třída, zcela odkázaná na práci svých rukou a hlav a platící značné daně, aniž by za ně dostávala od státu patřičné protislužby," doporučil Macek v Lidových novinách.

Zároveň je podle něj třeba sehnat politiky, kteří by řádným a solidním hospodařením ve svém osobním i veřejném životě šli příkladem. "Žádného takového lídra ani tým však nevidím, ať se rozhlížím, jak se rozhlížím," napsal Macek.

Kongres ODS: Václav Klaus opouští jednání i stranu
Kongres ODS: Václav Klaus opouští jednání i stranu | Foto: Ondřej Besperát

Havlíkova strana

Jeho doporučení v zásadě plní plán někdejšího hlavního manažera ODS Petra Havlíka. "Jsem součástí širšího okruhu lidí, kteří již dlouhodobě připravují projekt nové konzervativně-liberální strany," potvrzuje.

Spolupráci s Machem, Železným i Ganleyem ovšem vylučuje. Osobnosti pro novou stranu chce představit v první půli příštího roku, poprvé chce kandidovat až ve volbách do sněmovny na jaře 2010.

"Na obou krajích našeho politického spektra jsou velmi nebezpečně sílící extremisté. Jsme si jisti, že pravicový volič potřebuje pro svoji volbu novou, věrohodnou nabídku," zdůvodňuje Havlík nutnost nové strany.

Podle něj udělala ODS dvě chyby. Příliš se posunula do středu a tím přišla o některé věrné pravicové voliče. Zároveň nesplnila sliby voličům středu, kterým se nezlepšily životní podmínky, a ještě přišli o společné zdanění manželů. Nová strana se pokusí získat ztracené voliče ODS z roku 2006 a do budoucna nevylučuje s občanskými demokraty spolupráci.

Foto: Aktuálně.cz
Co si myslí blogeři: Má vzniknout "Klausova" strana?

Prezident nechce mlčet

Macek uvádí další důvod, proč se Klaus oddělil od ODS. "Pokud čtu Klausův kongresový projev správně, tak nechtěl ovlivnit delegáty proti Lisabonu, nebo pro vznik nové strany, chtěl se však totálně zbavit odpovědnosti za politiku ODS," vysvětluje.

Topolánkova vláda se totiž nevyhne krokům vynuceným tlakem evropského předsednictví, ekonomické krize a vlivných lobbistů.
Za nejvlivnější lobbisty jsou označováni zájemci o zbrojní zakázky, stavitelé dálnic, energetici, podnikatelé ve zdravotnictví a prodejci ojetých aut.

ODS se tak bude vzdalovat tradičnímu programu a Klaus podle Macka nepatří k politikům, kteří by měli ve zvyku mlčet, když se jim něco nelíbí. Při dostatečném odstupu od vládní strany si prezident může kritiku dovolit.

Kongres ODS: jednací sál ve vysočanském hotelu Clarion
Kongres ODS: jednací sál ve vysočanském hotelu Clarion | Foto: Ondřej Besperát

Ubývá příznivců

Mackovu výkladu dává za pravdu vývoj preferencí ODS a popularity prezidenta. Až do počátku roku 2007 se vyvíjely opačně. Ve druhé polovině roku 2005 rostla podle údajů společnosti STEM popularita Klause a klesala obliba ODS. Během předvolební kampaně a skládání vlády během roku 2006 si Klaus pohoršil o 8 procent a "jeho" strana se zlepšila o 6 procent.

Od ledna 2007, kdy Klaus jmenoval druhou Topolánkovu vládu, klesla jeho popularita o 14 procent, ODS si pohoršila o deset procent.

Klausův distanc od ODS je přirozenou reakcí na vývoj popularity. Pád preferencí ODS může pokračovat a Klaus se ho nechce zúčastnit jen z toho důvodu, že stranu založil.

Ochlazení vztahů je ostatně vzájemné. Voliči ODS dosud jsou největšími obdivovateli Klause, ještě v listopadu mu z nich důvěřovalo 80 procent. Ovšem počátkem roku mu věřilo dokonce 93 procent voličů ODS.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Pehe bloguje: Poznámky k projevu Václava Klause na kongresu ODS
 

Právě se děje

Další zprávy