Proč Benešová nevěří justici? Že za nitky tahá Němec

Kateřina Eliášová
13. 3. 2009 10:25
Stínová ministryně spravedlnosti odpovídala online na dotazy čtenářů
Marie Benešová u krajského soudu, který uznal její slova o justiční mafii.
Marie Benešová u krajského soudu, který uznal její slova o justiční mafii. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tento týden se znovu rozpoutal spor o to, zda lze věřit české justici nebo ne.

Protože je zamotaný a dlouhý, popišme jej po pořádku.

Nejprve stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová v Českém rozhlase hovořila o pochybnostech, které provázejí vyšetřování korupčního případu Jiřího Čunka a řekla: "Za tím je taková ta justiční mafie, která se snaží prostě tu justici plně ovládnout, aby sloužila v zájmu prostě vládnoucí garnitury."

Hned v další větě pak jmenovala, koho tím myslí: "No tak byli tam doktor Pavel Kučera, byla tam Renáta Vesecká, byli tam pan doktor Černovský, pan náměstek vrchního státního zástupce Grygárek, pan Salichov, pan Coufal a další, kteří patří prostě k této skupině, která se snaží tady ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří."

Poté dali všichni vyjmenovaní žalobu ke Krajskému soudu a dožadovali se omluvy. Soud řízený soudcem Vojtěchem Ceplem mladším však žalujícím nevyhověl (s výjimkou žalobce Grygárka).

Konstatoval, že označení justiční mafie platí.

Žalující podali odvolání a u Vrchního soudu uspěli - Ceplův verdikt byl zrušen a případ vrácen zpět Krajskému soudu. Před třemi dny se veřejnost dozvěděla důvody a také to, že soudce Cepl nesmí už kauzu podruhé rozhodovat.

Neetické a skandální, komentovala to Marie Benešová a oznámila, že podá kvůli tomu ústavní stížnost.

Jaké argumenty v ní uvede? Má pravdu nebo ne? Marie Benešová odpovídala čtenářům online na stránkách Aktuálně.cz od 9 hodin.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:16Autor: Kuk

Otázka: Dobrý den, můžete říci, zda si přejete odvolání Renaty Vesecké? Děkuji

Marie Benešová: Mám-li být upřímná, odvolání Renáty Vesecké by v této době nebylo praktické. Bylo by lepší, kdyby tam setrvala ještě nějaký čas a vidělo by se, co všechno ještě přijde.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:18Autor: Radoslav Konečný, Opava

Otázka: Vážená paní Benešová, je v pořádku, když Vy sama se otevřeně hlásíte k sociální demokracii a přitom tvrdíte, že jste nezávislá? R. Svoboda

Marie Benešová: V současné době pracuji jako advokát a jsem necelé dva roky členkou ČSSD. Snažím se být i nadále nezávislá a nestranná a myslím, že současné členství tomu nějak nebrání. Mám kritický pohled i na některé členy ČSSD.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:20Autor: Někdo

Otázka: Mohla byste říci, kdo vlastně onu soudcovskou mafii, jak řikáte, řídí? Každou mafii musí někdo řídit

Marie Benešová: Na to nebudu odpovídat, to je věcí orgánů, které jsou k tomu kompetentní, aby takováto zjištění prováděli. Pokud jsou takové orgány nečinné, tak je to pak těžké.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:24Autor: Vladimír

Otázka: Existuje veřejně dostupný přehled nebo statistika týkající se soudů či soudců, kterým byla věc vrácena nebo odebrána rozhodnutím nadřízeného, případně ústavního soudu z důvodu porušení zákona, porušení ústavních nebo lidských práv žalovaného?

Marie Benešová: Takovéto statistiky by měly být k dispozici v oblpasti soudnictví a měly by je mít předsedové soudů. Určitě je to věc, která by se sledovat měla.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:25Autor: Jiří Hladký

Otázka: Určitě je chvályhodné co děláte, Krakatice vsunula svá chapadla i do justice. Komukoliv kdo na to upozorní tleskám.
Proč se ale nemohu zbavit dojmu, že jedna část Krakatice (ve Vašem případě oranžová), jen kouše do té druhé (modré)? Je to jako když se jedna banda grázlů pere s druhou. Děkuji.

Marie Benešová: Myslím, že je dobře, že v současné době byl svolán bezpečností výbor, kde bude vyslýchán příslušník policie, jež tento spis tvořil, a že by se tam takto otázky provětrají.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:29Autor: go go

Otázka: Skutečně jde v této kauze o spor více justiční?
....... a nebo jen o spor politický? Nemyslíte že, bojujete v předem prohrané bitvě?

Marie Benešová: Jde pořád o stále stejný problém. Aby se tady právo neohýbalo o koleno, aby se ctilo. Tento problém nastal v roce 2005 v tzv. katarském princi a nyní pouze pokračuje dalšími kauzami. To, co tehdy prošlo, se jenom nyní rozrůstá do monstrózní podoby. Bohužel, soudci si tehdy ani neuvědomili, že ten problém se přenese do budoucnosti a tvářili se na to, že se jich to netýká. Ale ono se jich to již tehdy týkalo, neboť již tehdy pan exministr Němec pokřikoval, že chce kárně potrestat paní soudkyni Křikavovou. A teď volá po hlavě pana Cepla jr. Prostě s jídlem roste chuť.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:30Autor: Kuk

Otázka: Ještě by mě zajímalo, co si myslíte o známém výroku Václava Klause o tzv. Soudcokracii.

Marie Benešová: Nevím, co tím pan prezident přesně pojmenoval. Možná by to stálo za diskuzi.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:32Autor: patek

Otázka: Vážená Paní Benešová.Pro normální lidi je naše soudnictví neprůhledné včetně zástupkyně Vesecké a proto Vám fandím ať už se něco stane takhle to dál nejde Pan Motejl se také už vyjádřil s podivem co se děje.

Marie Benešová: Pan Motejl se s podivem, co se to děje, vyjádřil už mnohokrát. Dokonce jeden z jeho rozhovorů před mnoha měsíci jsem založila jako důkaz do spisu, který se nyní znovu bude řešit. Ale on tady nikdo nedbá na to, co řeknou velikáni práva a pana Motejla za velíikána já považuji. Nyní se vyjadřuje i dr. Čermák, býv. ministr spravedlnosti, další významní experti, ale tyto názory se nechtějí slyšet.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:39Autor: Jirka

Otázka: Za vaší éry justiční mafie nebyla?

Marie Benešová: Pan Urban na svém blogu mě kdysi nazval "matkou justiční mafie". Nevím, z čeho tento jinak sympatický novinář vycházel, ale patrně byl pod vlivem fan klubu spolku Šalamoun, který je jakýmsi detašovaným pracovištěm pana Němce. Mělo to být za to, že jsem nezrušila ustanovení pokynu obecné povahy, který specifikoval, co lze pobvažovat za trestní oznámení na státního zástupce. Toto ustanovení ovšem nekolidovalo s možností státního zástupce skutečně odstíhat, pokud se tr. činu dopustil. A několik případů za mé éry také bylo. Bohužel ale nemohli jsme považovat za tr. oznámení takové bláboly, kdy nespokojený kverulant chtěl odstíhat st. zástupce jenom proto, že mu nevyhověl v jeho podání. Pan Urban by si o tom měl něco víc přečíst, a trošku si hlídat, s kým kamarádí. Jako bývalého disidenta si ho vážím a nechápu, proč dá na názory některých bývalých donašečů StB. Takže si nemyslím, že justiční mafie vznikla za mně, jak se snaží nyní někteří interpretovat. Za mě se nebouřili státní zástupci a ani jim nebyl zakazován právní názor. Když jsem končila, pana Němec předával funkci paní Vesecké, celé NSZ mi zatleskalo. Jsem zvědavá, jestli stejný potlesk bude mít při odchodu také paní Vesecká.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:40Autor: vankova

Otázka: dobre rano ,sleduji kauzu a jsem rada,ze se najde nekdo odvazny,kdo vystoupi na podporu mladeho soudce p.cepla a pojmenuje veci pravymi jmeny-drzim vam palce,,

Marie Benešová: Děkuji za podporu, je příjemné vědět, že lidem to taky myslí.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:41Autor: Kamil

Otázka: Zasahování státního zastupitelství do řízení, pochybné rozhodování soudců, utajování skutečností, obhajování neobhajitelného, nemohoucnost občanů. Domníváte se, že v našich současných poměrech lze sjednat nápravu? Nelza se obrátit na mezinárodní soud?

Marie Benešová: Lze sjednat nápravu. Ale bude to hodně práce, úsilí, nervů a velký boj.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:42Autor: Goldstein

Otázka: Nebýt pana Čunka, asi bychom se o mafii v soudnictví ani nedozvěděli. Co si vy osobně, paní Benešová, myslíte o této kauze? Nemám na mysli odpověď, že měl skončit před soudem, ale vzal nebo nevzal pan Čunek úplatek? Děkuji za odpověď.

Marie Benešová: Na to nemohu odpovědět. To měl vyřknout věcně a místně příslušný soud, kam se to díky zásahu paní Vesecké nedostalo. Jen soud totiž může aplikovat zásadu pochybnostech ve prospěch obžalovaného. Pokud nebyla obžaloba, nemohla být ani uplatněna tato zásada.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:43Autor: Lukáš Brabec

Otázka: Dobrý den paní Benešová, prý máte spousty informací o všem. Myslíte si, že jsme na tom tak moc špatně, jak to vypadá? Totiž, že za peníze je možné si v tomto státě koupit cokoliv? Justici, policii, politiky...Děkuji.

Marie Benešová: Informace mám, některé jsou staré, některé i nové. Nemám samozřejmě všechny. A uzavírám krátce: nejsme na tom dobře.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:44Autor: Klára

Otázka: Dobrý den. Věříte osobně coby občanka Marie Benešová panu Čunkovi?

Marie Benešová: Nevěřím.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:45Autor: Zdeněk

Otázka: Dobrý den paní Benešová, strašně Vám fandím, protože, to co se děje v naší justici to nemá obdoby. Chtěl bych se zeptat jestli v kauze krakatice se veřejnost dozví, jak je prorostlá mafie až do vládních špiček?

Marie Benešová: Toto už jsem zodpověděla. Záleží, jak se k tomu politici postaví a zda bezpečnostní výbor nyní umožní, aby byl realizován jeho záměr.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:47Autor: Doliva

Otázka: Vážená paní Benešová,nesmírně obdivuji Vaši odvahu říct na veřejnosti pravdu.Já už totiž patřím k té většině malých českých lidiček, kteří ve vítězství pravdy a lásky přestali věřit.Ta mafie není jen v Praze, je i v Brně u Krajského soudu.Kdo nemá známé, jakoby nežil.Mám strach se i podepsat.

Marie Benešová: Tak to je hodně smutné. Ale musíme být optimisté. Krajský soud Brno je často předmětem kritiky různých novinářů a snad se těch čím dál tím častějších reportáží také někdo kompetentní všimne. Myslím tím policii a věcně a místně příslušné státní zástupce, kteří by měli tyto informace vytěžovat do své práce.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:47Autor: Miloš N.

Otázka: Nebojíte se, že by se všechno mohlo obrátit proti Vám? Jinými slovy, jste dostatečně připravena na boj s vládnoucí garniturou?

Marie Benešová: Vládnoucí garnitury se sřídají. Každá vždycky někdy dovládne. Pravda zůstává.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:49Autor: Karel Moravec

Otázka: Nedopustil se pan Němec svým výrokem, že dá podnět k prošetření soudce Cepla kárným senátem přípravy tr. činu dle § 169a - Zasahování do nezávislosti soudu?

Marie Benešová: To musí posoudit jiní. Navíc já jsem v tomto sporu žalovaná strana, tak se nechci obšírněji vyjadřovat. Ale pro pana Němce je typické, že místo aby mlčel, otáčí vždycky svůj hněv proti těm, kteří jej zkritizovali. Je to jeho taková nemoc. A je doprovázena i akty msty. Sama jsem to poznala. Teď to budou poznávat bohužel další osoby.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:57Autor: RUS

Otázka: Dobrý den!
Jaky mate nazor na kauzu byvaleho premiera Grossa?
Dekují.

Marie Benešová: Je to pozoruhodná kauza. Předpokládám, že když byla vyhodnocována Policií ČR a dospělo se k závěru, že se ničeho nedopustil, že je tomu tak.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:58Autor: Hana

Otázka: Vážená paní doktorko,
pro ozdravení čs. justice by asi bylo potřeba rozkrýt vazby zadavatelů (politiků) a pracovníků
činných v justici a dokázat jejich spolčení. Je to vůbec možné? Držím vám i nám palce.

Marie Benešová: Možné je leccos. Ale zda dojde k realizace, je druhá věc.

Odpovězeno: 13. 03. | 09:59Autor: Míra

Otázka: Přeji dobrý den. Paní Benešová,myslíte si,nebo jste o tom 100% přesvědčená ,že budou ještě někdy v ČR opravdu nezávislé soudy s těmito soudci? Děkuji.

Marie Benešová: Já jsem přesvědčena, že MUSÍ být nezávislé soudy a soudci. Já sama chci pro to udělat maximum, co je možné. Politici nemohou zasahovat do práce justice a věřím, že si to uvědomí. Ať jsou z levé nebo z pravé strany.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:00Autor: Jasmian

Otázka: Přeji hezký den. Jak je vůbec možné, že člověk s takovým "kreditem" jako je bývalý MS pan Němec se stále pohybuje ve vrcholové politice?

Marie Benešová: Tuto otázku si sama kladu a dospívám k jedinému závěru. Že takovéto osoby jsou asi potřebné v naší dnešní době.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:01Autor: karel

Otázka: promiňte otázku mimo kouzu justiční mafie. Myslíte, že má Ludmila Brožová Polednová nastoupit do vězení, nebo by měl soud vzhledem k jejímu stáří od výkon trestu odložit na neurčito?

Marie Benešová: To záleží na mnoha okolnostech, zejména na zdravotních poměrech odsouzené. Předpokládám, že tyto otázky byly řešeny.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:03Autor: jana janusova

Otázka: Paní Benešová, setkala jste se vy sama s ovlivňováním při výkonu své funkce, když byla u moci ČSSD? Je pravdou, že když státní zástupce chce, tak dostane do vězení i nevinného( toto mi totiž tvrdil před časem můj známý, který tuto funkci vykonává - to si nevymýšlím - opravdu mi to řekl)

Marie Benešová: Je vždycky jenom na tom člověku, který vrcholovou funkci vykonává, jak se k věci postaví. Samozřejmě, že přicházejí různí emisaři s různými přáními, ale je vždycky jenom na Vás, zda je začnete plnit nebo je odmítnete.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:07Autor: Poškození v kauze TREND

Otázka: Paní Benešová,
jak vysvětlíte, že v kauze vytunelovaného fondu TREND, v níž docházelo k evidentním pokusům o legalizaci zcizeného majetku během zinscenovaného konkurzního řízení, začalo NSZ řešit podněty poškozených v této věci ještě za Vašeho působení na NSZ a fond byl přesto dokraden?

Marie Benešová: Pokud si vzpomínám, tak kauza se řešila, ale NSZ nezasahovalo do průběhu vyšetřování a ani v mnoha případech podle zákona zasahovat nemohlo. Byla to vždy opdpovědnost dozorového a dohledového státního zástupce. Pokud kauzy končily z dohledu na NSZ, pečlivě jsme zkoumali závěr, který učinil dozorový státní zástupce a důkazy, které pro takový závěr měl. V hraničních případech jsem svolávala gremiální poradu všech vrcholových odpobrníků, kde věc byla zevrubně analyzována a konečný názor byl projeven hlasováním. Pamatuji si i na případy, kdy jsem byla názorově přehlasována. Platitl vždy většinový názor. Takže buď věc byla rozhodována na nižších článcích, kteří si podle zákona za konečný verdikt nesli odpovědnost a pokud byla rozhodována na NSZ, mám čisté svědomí. Pak tam nebylo dost důkazů, aby nemohla být podána obžaloba.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:10Autor: Jiří

Otázka: Dne 13.6.07 na F1 uvedla JUDr.V., že ví o tom, že záležitost ohledně údajného úplatku nahlásil po cca 5 letech JUDr. Novák na policii, která o tomto vůbec nevyhotovila zápis. Přesto, že o tomto JUDr. V. věděla, což potvrdila na F1, vůbec o tom nepodala tr. oznámení, což jí zákon ukládá.Co Vy na to??

Marie Benešová: To je pravda, zákon říká, že státní zástupce je povinnen stíhat trestné činy, o kterých se doví. Ale abychom k paní Vesecké byli objektivní, třeba takový poznatek předala na věcně a místně příslušné státní zastupitelství.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:15Autor: Jan First

Otázka: Vždyť se v soudnictví nic nezměnilo, pořád zde působí komunističtí soudci. Všechno se řeší známostmi a rozhodnutí soudů tak odporují zdravému rozumu. Prostě spravedlnost není slepá a neměří spravedlivě. Vše ovládají zájmové skupiny. Vy nejste v žádné z nich? Není možné.

Marie Benešová: Nejsem v žádné zájmové skupině a ani po tom netoužím. Živím se vlastní prací a nejsem na nikom závislá. K Vaší první části otázky mohu uvést, že sama jsem nebyla spokojena s tím, jak proběhla transformace prokuratury ve státní zastupitelství a mnohokrát jsem tento proces, který se odehrál v roce 1993, kritizovala. Se soudy to asi nebylo o moc lepší, protože ze den na den se vyhlásila jejich nezávislost a pouze v některých případech někteří soudci museli odejít. Ale s tím nic dneska nenaděláme, protože zde máme zákony, které platí, doprovázené navíc dalšímu judikáty. Bude to už na mladé generaci, která nebude zatížena žádnou minulostí, aby věci napravila. Trochu se jenom bojím, aby ta mladá generace se neučila u těch nepravých.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:17Autor: VK

Otázka: Byla jste poučena soudem o nutnosti uvést všechny důkazy a tvrzení před koncem prvního jednání i v předvolání k prvnímu jednání dle §118b odst.2. ÚS musíte podat, jelikož VS fakticky již nyní rozhodl ve Váš neprospěch. Držím palce VK

Marie Benešová: Ústavní stížnost podám a pokud jde o navržené důkazy, tyto jsme s mým právním zástupcem navrhli hned na začátku. Tedy v prvním jednání.

Odpovězeno: 13. 03. | 10:18Autor: Jirka13

Otázka: Dnes jsem se dočetl, že exministr Němec "zvažuje kárnou žalobu na dr. Cepla". Je možné, aby kdejaký nedouk "zvažoval kárnou žalobu"? Bzw. mohl bych, tedy i já "zvažovat kárnou žalobu" na dr. Němce pro totální hloupost spojenou s drzostí?

Marie Benešová: Zkuste to. Jinak u pana Němce je stále stejná technologie "nejlepší obrana je útok".

Odpovězeno: 13. 03. | 10:20Autor: ivan

Otázka: Jak má justice soudit a budit důveru ve své spravedlivé výroky-rosudky,když už tři roky je v¨íce než jsité ,že sodí jako za "Havlíčka"-myslím Borovského.A kdž k tomu přidáme činnost exekutorů ,,není to na emigraci do opravdu právního státu? .

Marie Benešová: Mám hodně klientů, kteří už žijí v zahraničí a sami mi říkají, že tady se nedá dýchat ani podnikat. To je bohužel realita. Ale věřím, že všechno špatné je i pro něco dobré a že díky všem těmto mudálostem, kterých jsme svědky, se justice bude muset očistit, projde určitou katarzí a věřím, že bude zase lépe. Tento stav totiž není normální a nemůže být ani v budoucnu normální. A kdo říká, že ano, lže sám sobě. Děkuji za položené dotazy i za slova podpory a věřím v lepéší zítřky. díky

 

Právě se děje

Další zprávy