Probuzení případu Čunek pomáhá Klausovi

Petr Holub
31. 10. 2007 10:55
ANALÝZA: Čunkova kauza posiluje Klausovy šance
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

ANALÝZA - Nové zprávy z korupční aféry vicepremiéra oslabily vládu, posílily však Klausovy šance na znovuzvolení.

Vicepremiér Jiří Čunek měl uložit do banky tři a půl milionu korun v roce 1998, kdy pobíral dávky sociální podpory. Na třaskavou zprávu ČT dnes reagoval s tím, že podá na redaktory trestní oznámení.

Opozice ve sněmovně požadovala vysvětlení, představení pro média ovšem rázem ukončilo veto poslaneckých klubů ODS a KDU-ČSL.

ČTĚTE: ODS a lidovci použili veto, Čunek odjel do Vsetína

"V případě Čunek nemůžeme nic dělat," připustil na dotaz Aktuálně.cz jeden ze sociálnědemokratických vůdců. Opozice podle něho může jen čekat na verdikt nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Ta podle vlastních slov do týdne rozhodne o tom, jestli znovu neotevře vyšetřování Čunkova případu.

Mediální a opoziční tlak může ovlivnit její rozhodování, nejvýš však nepřímo.

PŘEHLEDNĚ: Čunek očištěn - a co následovalo?

Lidovci Antiklause nepodpoří

Oživení Čunkovy aféry však má jeden jasný důsledek už dnes. Počátkem listopadu měl být představen protikandidát Václava Klause při prezidentské volbě. Jeho šance by vzrostly, pokud by ho společně představili společně předsedové ČSSD, zelených i KDU-ČSL.

Oslabený Čunek není v této chvíli schopen nominaci "Antiklause" mezi lidoveckými zákonodárci prosadit proti Klausovu přívrženci Miroslavu Kalouskovi.

Na počátku byl Baroš

Čunkova aféra nejen oslabuje akceschopnost lidovců, také posiluje ve Straně zelených ty, kteří chtějí vystoupit z koalice.

Premiéra Topolánka možná čekají těžké časy: oživení kauzy Čunek může být předehrou k hádkám v ODS - ilustrační foto
Premiéra Topolánka možná čekají těžké časy: oživení kauzy Čunek může být předehrou k hádkám v ODS - ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Rozpory uvnitř menších koaličních stran přitom mohou být jen předehrou k hádkám v ODS. Začaly už v neděli přestřelkou mezi rebelujícím Vlastimilem Tlustým a premiérem Mirkem Topolánkem o tom, kdo slíbil fotbalistovi Milanu Barošovi desetimilionovou dotaci za podporu ve volební kampani.

Hádka nadšeně sledovaná bulvárními deníky může Tlustému pomoci, aby o příštím víkendu obhájil vedení středočeské organizace ODS.

Za práci PR agentury považuje Barošovu aféru brněnský politolog Miroslav Mareš. "Naznačuje to vnitřní mocenský boj před listopadovým kongresem," dodává.

Podle Mareše je však většina politiků ODS natolik zkušených, že nebude prát špinavé prádlo na veřejnosti. "Strana rozhádaná na veřejnosti ztrácí voliče," upozorňuje Mareš.

Vláda v minovém poli

Na minulém kongresu v listopadu 2006 proti sobě stála dvě křídla. Spíše pravicoví ministři Langer, Nečas, Tlustý a Gandalovič s podporou premiéra odvrátili pokus více středových hejtmanů Bendla, Béma a Tošenovského ovládnout vedení strany.

Poté, co se Tlustý s Topolánkem pohádal a oslabil ministerský blok, mohou hejtmani zkusit štěstí podruhé. Kongres sice není volební, může však přijmout usnesení, které zaváže premiéra, aby prosazoval politiku oslabující dopad reforem na voliče.

Z pohledu hejtmanů mohou necitlivé reformy ohrozit výsledek ODS v krajských volbách na podzim 2008.

ODS má v každém případě zájem, aby vláda vydržela do prezidentské volby. Dokonce i hlavní rebel a hlasitý Klausův přívrženec Vlastimil Tlustý slíbil, že proti vládě do té doby nevystoupí.

Po zvolení prezidenta však mohou spory v ODS i ve Straně zelených vládu rozmetat.

Tato úvaha je varováním pro Renatu Veseckou a další státní zástupce. Pokud je možné, že Topolánkova vláda odstoupí dříve, než skončí volební mandát, měli by si dobře rozmyslet, jestli i tentokrát zabrání vyšetřování jejího vicepremiéra.

A když se státní zástupci rozhodnou napodruhé jinak, pak může vláda přece jen padnout v důsledku Čunkovy aféry.

 

Právě se děje

Další zprávy