ODS a lidovci použili veto, Čunek odjel do Vsetína

brp, job
30. 10. 2007 17:01
Předseda lidovců podal trestní oznámení na ČT
Úterý 30. října 2007: Jiří Čunek na jednání zastupitelstva ve Vsetíně. Novináři jej tam dostihli poté, co ČT v pondělí odvysílala reportáž, podle níž Čunkova rodina pobírala v 90.letech sociální dávky navzdory několika miliónům korun, které měl Čunek uloženy v bankách.
Úterý 30. října 2007: Jiří Čunek na jednání zastupitelstva ve Vsetíně. Novináři jej tam dostihli poté, co ČT v pondělí odvysílala reportáž, podle níž Čunkova rodina pobírala v 90.letech sociální dávky navzdory několika miliónům korun, které měl Čunek uloženy v bankách. | Foto: Jan Čada ml.

Praha - Majetkové poměry vicepremiéra Jiřího Čunka jsou opět propírány způsobem, který šéfovi lidovců přináší zásadní nepříjemnosti. Poté, co Česká televize zveřejnila ve vém pořadu Reportéři ČT nová zjištění o tom, že dostával sociální dávky v době, kdy ukládal na účty miliony, podal Čunek na televizi trestní oznámení.

Ve sněmovně se opozice pokusila prosadit na program jednání bod o majetkových poměrech lidoveckého předsedy, ale ODS a lidovci to silou svých hlasů nedovolili. Veto vyvolalo ostrou polemiku mezi poslanci.

Veto vás bude mrzet

"To veto vás může ještě mrzet. Opozice tady jen legitimně žádá o informace, jak bude premiér řešit tuto situaci. Jak dlouho bude tolerovat stav, kdy hrozí obnovení řízení v kauze, když vicepremiér pobíral dávky ve chvíli, kdy měl vysoké příjmy a pak si založil politiku na jiném rozdělování dávek. Nechceme nic slyšet od pana Čunka," řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Vysvětlení chtějí po Čunkovi i jeho straničtí kolegové - lidovci. Obvinění jsou podle nich vážná. "Mohu pouze obecně říct, že pokud kdokoliv disponoval miliony, a přitom pobíral dávky ze sociálního systému, tak je to neospravedlnitelné jednání, které já neumím hájit. Ale nevím, zda se to stalo v tomto případě," prohlásil podle serveru České noviny Kalousek.

Předseda KDU-ČSL, který byl letos půl roku jako obviněný vyšetřován v případu přijetí půlmilionového úplatku, podle České televize ve druhé polovině 90. let pobíral některé sociální dávky a příspěvky a ve stejné době ukládal na bankovní účty vysoké částky peněz.

Pokud by policie přišla na to, že Čunek skutečně dávky zneužil, nemohla by vicepremiéra obvinit. Trestný čin by totiž byl už promlčený. 

Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007.
Jiří Čunek online v redakci Aktuálně.cz 13.6.2007. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V roce 1998 podle ČT získali Čunkovi od státu 51 tisíc korun a o rok později 40 tisíc korun. "Kromě přídavků na děti a za narození dítěte jsem žádné jiné přídavky nebral ani o ně nežádal," tvrdil však v pondělí Čunek Právu.

Čunek odjel domů

Čunek pobýval v úterý ve Vsetíně na veřejném zasedání zastupitelstva. "Nemám k případu co dodat, snad jen to, že lidé, bohužel, nemají věřit všemu, co se objeví v médiích," řekl na něm zpravodaji Aktuálně.cz.

A Lubomír Gajdušek, místostarosta Vsetína (KDU-ČSL), dodal: "Nemyslím si, že by se  takzvaná causa Čunek měla projednávat  tady na zastupitelstvu , nevidím k tomu žádný důvod."

Tři a půl mega v bance

Novináři ČT v nových okolnostech přinesli informace, jež uvedlo letos v létě také Aktuálně.cz - že v majetkových poměrech vicepremiéra jsou navzdory ukončení korupční kauzy nadále nejasnosti.

Aktuálně.cz napsalo, že i poté, co bylo vyšetřování Čunka z moci úřední zastaveno, pracují policisté na nesrovnalostech Čunkova majetku, které byly odhaleny právě při práci na korupční kauze.

"Zjistili, že Jiří Čunek a jeho žena si mohli za poslední roky z legálně vydělaných peněz uspořit jeden a půl milionu korun. Podle výpisů z účtů ale Jiří Čunek do několika bank uložil tři a půl milionu korun," napsal tehdy náš server.

VÍCE ZDE: Policie opět prověřuje Čunka. Nejasné jsou dva milióny

Čunek se už nyní nechce ke svým majetkovým poměrům v době, než vstoupil do politiky, vůbec vyjadřovat. "Všechno se pak vždy obrátí proti mně," říká.

Ztracený průkaz se objevil v bance

Také televize zdokladovala Čunkem uložené peníze na 3,5 milionu korun, podle ní to bylo v listopadu roku 1998 a autoři reportáže uvedli, že mají doklady Čunkových úložek.

Televize dále tvrdí, že při ukládání peněz v bankách Čunek používal občanský průkaz, jehož ztrátu ohlásil několik měsíců před tím. 

Sliby chyby

Reportérům pořadu se Jiří Čunek odmítal konkrétněji vyjádřit. Na otázku, jak přesně k penězům přišel, například řekl, že si je vydělal poctivou prací.

Jiří Čunek letos v létě poté Aktuálně cz. slíbil, že předloží majetkové přiznání - podobně, jak se k tomu zavázali poslanci jeho strany. Po několika týdnech však svůj slib vzal zpět.

Více ZDE: Čunek slíbil zveřejnit majetkové přiznání, teď otočil 

 

Právě se děje

Další zprávy