Příspěvky za volby se sníží míň, než politici slibovali

Kateřina Eliášová
20. 7. 2010 13:33
Devět největších stran dostane za volby víc než tři čtvrtě miliardy korun
Foto: Jan Langer

Praha - Ještě před volbami slibovali politici nynější trojkoalice ve svých programech svým voličům leccos, třeba že prosadí snížení příspěvků politickým stránám na polovinu, respektive některé zruší úplně.

Po volbách a vyjednávání o vládě zbyl z jejich slibů jen střípek. Příspěvek se sice sníží, ale jen o pět, respektive deset procent.

Vyplývá to z koaliční smlouvy, kterou den před jmenováním vlády podepsaly ODS, TOP 09 a Věci veřejné.

Jen za letošní volby obdrží devět největších politických stran od státu přes tři čtvrtě miliardy korun.

Za státní peníze drahé kampaně

Jsou to právě státní příspěvky za volby, které stranám umožňují dělat masivní kampaně. Manažeři stran je plánují podle očekávaného zisku mandátů. Zejména menší politické strany, konkrétně TOP 09 a Věci veřejné, před volbami vysoké státní příspěvky kritizovaly a slibovaly razantní snížení. Výsledek ale neodpovídá jejich předvolebním slibům, které vepsaly do programů.

TOP 09 plánovala snížení státních příspěvků politickým stranám o padesát procent po dobu tří let, Věci veřejné chtěly zcela zrušit příspěvky za mandáty.

Výsledek?

Politici se v koaliční smlouvě zavázali k tomu snížit od letošního roku příspěvek za mandát pro politické strany pouze o pět procent, a to včetně stávajících příspěvků, které jsou již vypláceny.

"Politické strany měly už nadimenzovány výdaje na očekávaný výsledek, proto by jim radikální zásah mohl působit problémy. Pětiprocentní snížení je pouze přechodné," vysvětlil Aktuálně.cz ekonomický vyjednavač za ODS a nově jmenovaný ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Za dva roky se má příspěvek za mandát snížit o deset procent a od roku 2014 se o stejný podíl sníží příspěvek za hlas, stojí v koaliční smlouvě.

Byl to kompromis, hájí se Kalousek

Politici menších koaličních stran se hájí, že vyjednali jediný možný kompromis.

"Je to koaliční kompromis. Chápu, že největší problém tahle snaha dělá stranám, které mají své dlouhodobé úvěrové závazky," rýpl si zejména do ODS, která si na volební kampaň musela půjčit 150 milionů korun, místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

"Je pravdou to, že koaliční smlouva je určitým kompromisem. Ve Věcech veřejných se povede zásadní diskuze, jak se k této otázce postavíme nad rámec koaliční smlouvy. Zatím jsme na to neměli ani minutu," odpověděl vyjednavač Věcí veřejných, ministr dopravy Vít Bárta.

ODS: Kdyby nebyli nováčci, neslibovali by

ODS ve svém předvolebním programu snížení příspěvků neslibovala a Martin Kocourek vysvětlil proč.

"My jsme argumentovali kontinuitou a myslím, že by podobný názor měly všechny etablované strany," řekl Aktuálně.cz.

"Politická strana, která vznikne před volbami, samozřejmě může mít jiný názor. Teď by bylo zajímavé vědět, jaký názor by měly po trojech či čtyřech volbách,” dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy