Babiš: Žádný otřes po příchodu Benešové nenastane. Prezident na její výběr neměl vliv

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
18. 4. 2019 15:57
Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že výměna na postu ministra spravedlnosti je zcela logická, protože dosavadní ministr Jan Kněžínek byl jmenován jen dočasně. "Nevím, co je na tom nepochopitelného," sdělil Aktuálně.cz Babiš před odjezdem na velikonoční svátky.
S panem Kněžínkem jsem byl domluvený na odchodu, tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz premiér Andrej Babiš.
S panem Kněžínkem jsem byl domluvený na odchodu, tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz premiér Andrej Babiš. | Foto: Reuters

Proč měníte ministra spravedlnosti? Nezdálo se, že by svoje ministerstvo nezvládal.

Pan Kněžínek byl jmenovaný ministrem přes noc a v personální nouzi ve chvíli, kdy jsme museli nahradit paní poslankyni Taťánu Malou. Na post ministra šel dočasně, proto jsme neobsazovali místo náměstka pro Legislativní radu vlády. A v pondělí 15. dubna mi sdělil rozhodnutí, že chce z postu odejít i díky různým spekulacím a rodinným záležitostem.

Ale chtěl by odejít, i kdyby se už od začátku dubna nespekulovalo o jeho odchodu?

Pan Kněžínek je úředník, na postu ministra spravedlnosti byl dočasně. Teď se vrací na svůj původní post. Taková s ním byla dohoda. Vrátí se na svou původní pracovní pozici a já budu mít na ministerstvu spravedlnosti člověka, který má přehled o celém resortu. Pan Kněžínek byl legislativec. Nevím, co je na tom nepochopitelného.

Takže jste zvažoval jeho výměnu už delší dobu? 

Já jsem samozřejmě hledal někoho místo něho. Vždyť říkám, že pan Kněžínek měl být ministrem dočasně. Domluvil jsem se s ním, že když někoho najdu, tak končí.  

Místo něj jste se rozhodl navrhnout Marii Benešovou. Vybral jste ji i proto, že má blízko k prezidentovi -  je jeho poradkyní - a podobně jako vy tvrdí, že se dá objednat trestní stíhání?

Hledání souvislostí s prezidentem je nesmysl. Paní Benešová je bojovnice proti korupci a nekalým praktikám, a my potřebujeme posílit boj proti korupci. Ona proslula i výrokem o justiční mafii. Dělala ministryni spravedlnosti i nejvyšší státní zástupkyni, kterou v minulosti jmenoval ministr Otakar Motejl. To je přece skvělé jméno.

Ale jakou roli hrála její blízkost s Hradem?

To, že je poradkyně pana prezidenta, je shoda okolností. Já se znám s paní Benešovou dlouho. A o tom, že bude ministryně spravedlnosti, se pan prezident dozvěděl ode mě. 

Ale přece jen…

Já chápu ty spekulace. Když se měnil ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, byly kolem toho také spekulace. Když se měnil policejní prezident, zase byly spekulace kolem vyšetřování Čapího hnízda. Všechno jsou to, prosím, nesmysly.

Co říkáte na bouřlivé reakce, které následovaly po vašem oznámení vyměnit pana Kněžínka za paní Benešovou?

Jaká bouřlivá?

Zejména opoziční politici se obávají, co se bude dít s justicí a spravedlností v naší zemi. 

Bouřlivou atmosféru vyvoláváte jenom vy jako média. Stále něco řešíte. Stále něco spekulujete. České republice se daří skvěle. A já chápu, že vadím Evropě, zase o mně píší promigrantská německá média, útočí na Orbána a na mě. Atmosféru vyvolává opozice programem Antibabiš, je vidět, že nemají co řešit. Ve sněmovně je 200 zákonů, které je třeba řešit. Ať schvalují zákony. Přeji vám pěkné svátky.

Ještě jeden dotaz. Mluvil jste s paní Benešovou o její práci? Nenastanou v resortu spravedlnosti otřesy? I s v souvislosti s vaším trestním stíháním?

Nenastanou. Proč? Ona už přece byla ministryní spravedlnosti. A nastal nějaký otřes? Nenastal. Vy píšete všechno jenom v kontextu s Babišem. Média jen spekulují a vymýšlejí si nesmysly. Žádný otřes to nebude znamenat.

Budete ohledně výměny ministrů ještě něco dělat v příštích dnech?

Teď vypnu mobil, odjíždím na dovolenou a budu mít svatý pokoj od médií. Hezké svátky.

Kdo je Marie Benešová

  • Narodila se 17. dubna 1948 v Praze.
  • Jako advokátka se specializuje na trestní právo.
  • Patří k lidem, kteří mají blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Otevřeně jej podporovala už ve volbě hlavy státu v roce 2013, ačkoli ČSSD měla tehdy vlastního kandidáta.
  • Později se stala členkou prezidentova poradního týmu.
  • V letech 1999 až 2005 zastávala funkci nejvyšší státní zástupkyně.
  • Mezi lety 2007 a 2013 byla členkou ČSSD a v letech 2013 až 2017 poslankyní, kvůli své účasti na Rusnokově vládě musela ale na nátlak premiéra Bohuslava Sobotky přerušit své členství.
  • Jako stínová ministryně spravedlnosti ČSSD proslula svým výrokem z prosince 2007, kdy označila tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, exministra spravedlnosti Němce či místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru za "justiční mafii".
  • Od července 2013 do ledna 2014 byla ministryní spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.
 

Právě se děje

Další zprávy