Přerov sčítá hlasy: komunista, nebo sociální demokrat?

Red Dom, čtk
5. 5. 2007 14:00
K urnám přišlo sotva 10 procent voličů

Přerov - Mizivá volební účast provázela dnešní druhé kolo senátních voleb na Přerovsku. Pracovníci volebních komisí odhadují, že k urnám nepřišlo ani deset procent voličů.

Lidé ve volbách vybírali nástupce Jitky Seitlové, která vyměnila křeslo v Senátu za funkci zástupkyně ombudsmana. Na výběr měli ze dvou levicových kandidátů: buď se senátorem stane přerovský primátor Jiří Lajtoch z ČSSD, nebo podnikatel Josef Nekl, kandidující za komunisty.

"Volební účast se pohybuje od jednoho procenta do deseti procent. Někde třeba přišlo z 315 pouze pět voličů. Je to už tradice, že druhé kolo bývá horší než první," řekla už včera večer ČTK Marie Mazánková z krajského úřadu.

Mimo města apatie ještě větší

Ve větších městech senátního obvodu odvolilo kolem devíti procent voličů. "Máme devět procent voličů. Je to o něco méně než minule," podotkl pracovník třetího volebního okrsku v Přerově.

Už teď je jasné, že levice bude mít v Senátu o jedno křeslo více. Seitlová patřila mezi nezávislé
Už teď je jasné, že levice bude mít v Senátu o jedno křeslo více. Seitlová patřila mezi nezávislé | Foto: Aktuálně.cz

Blog Jana Herzmanna:
Co se stane, když přijde málo voličů
Přerovsko - kraj, kde se ODS nechytá
Podivné omezení předvolebních průzkumů

Naopak v menších obcích či v městských částech byla účast poměrně nižší.

"Přišlo 12 lidí z celkového počtu 220 voličů. To je něco přes pět procent. V porovnání s minulým kolem je to podstatně méně. O volby už není takový zájem," řekla pracovnice volební komise v hranické městské části Slavíč.

Podobně to vypadalo i v Lověšicích. "Přišlo kolem pěti procent voličů, což je 21 lidí. Předpokládáme, že skalní voliči přijdou. Minule tyto dva kandidáty volilo 44 voličů," doplnil zástupce tamní volební komise.

Kandidáty v tomto volebním senátním obvodě mohlo volit celkem 108 500 voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy