Premiér spěchal na tenis. Zákon neporušil, říká policie

mp
4. 2. 2008 14:35
Premiérův vůz na dálnici výrazně překročil rychlost
Mirek Topolánek je vášnivým příznivcem sportu. Včera jeho vůz kvůli tenisovému zápasu výrazně překročil povolenou rychlost
Mirek Topolánek je vášnivým příznivcem sportu. Včera jeho vůz kvůli tenisovému zápasu výrazně překročil povolenou rychlost | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výrazné překročení rychlosti premiéra Mirka Topolánka při včerejší cestě na utkání tenisového Fed Cupu bylo v souladu se zákonem, tvrdí policie.

Předseda vlády odešel v jednu hodinu odpoledne ze studia diskusního pořadu Otázky Václava Moravce a za necelou hodinu a půl už seděl v hledišti brněnské tenisové haly.

Musel tak na dálnici D1 výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost, která je na dálnicích stanovena na 130 km/h. Topolánkův vůz neměl při nadměrně rychlé jízdě ani zapnutý majáček.

Podle vyjádření některých dopravních odborníků musí premiérův vůz bez majáčku dodržovat pravidla stejně jako každý jiný účastník silničního provozu. Policie ale případ prošetřila a rozhodla, že vše bylo v pořádku.

"Příslušníci Policie ČR zajišťující přepravu předsedy vlády neporušili zákon ani služební předpisy. Využili oprávnění, které jim dává zákon o provozu na pozemních komunikacích při plnění služebních úkolů," uvedl policejní mluvčí David Kubalák.

Odvolal se na zákon o silničním provozu, který říká, že omezená rychlost "neplatí pro řidiče zpravodajských služeb a stanovených útvarů policie, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem."

Stejně to vidí i samotný Topolánek. "Premiér požívá některých výsad, se kterými nemusíte souhlasit," uvedl dnes po zasedání vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy