Preference ČSSD padají, ODS chybí už jen pár procent

Michal Žák Michal Žák
5. 2. 2009 12:42
Podle průzkumu Medianu ztratili sociální demokraté za měsíc pět procent
Od prosince ztratili spolustraníci Jiřího Paroubka pět procent příznivců. Archivní foto.
Od prosince ztratili spolustraníci Jiřího Paroubka pět procent příznivců. Archivní foto. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Parlamentní volby by i nyní vyhrála sociální demokracie, které by dalo podle agentury Median hlas 35,3 % lidí.

Už druhý průzkum veřejného mínění ale během několika dní ukázal, že její obliba mezi voliči klesá.

Podle Medianu si od prosince pohoršila o více než pět procent, CVVM minulý týden uvedlo, že preference sociálním demokratům propadly o 3,5 procenta.

Libovat si naopak může ODS, kterou nyní dělí od nejsilnější opoziční strany přesně čtyři procenta. Volilo by jí 31,3 % (v prosinci to bylo 27,9).

Občanští demokraté v posledních týdnech sbírali kladné body především díky českému předsednictví EU. Jejich šéf Mirek Topolánek vystupoval aktivně během plynové krize, podle něj nejlepší odborníky pro změnu povolal do zvláštní ekonomické rady NERV, která má pomoci Česku vypořádat se s finanční krizí.

Zelení se dostali zpět nad hladinu

Respondenti Medianu tentokrát byli milosrdní ke Straně zelených. Zatímco ještě koncem loňského roku by ji poslali pryč ze sněmovních lavic, v lednu už by ji volilo 5,5 procenta lidí.

"Strana zelených se ocitla nad pětiprocentní hranicí, což ale vzhledem k statistické chybě nemusí znamenat, že by se do parlamentu dostala," upozorňují ovšem statistici.

Potíže zelených s voličskou základnou naznačil i průzkum STEM. Z něj totiž vyplývá, že nejmenší parlamentní straně utíkají hlasy. Oproti roku 2006 by ji volila polovina lidí.

Takřka beze změny zůstaly preference lidovců (7 %) a komunistů (14,2 %).

 

Právě se děje

Další zprávy