Přeběhlý poslanec Wolf zřejmě zneužil víc peněz

eli
1. 7. 2008 19:12
Ve své reportáži to uvedla Česká televize

Praha - Firma bývalého poslance sociální demokracie Petra Wolfa zneužila podle České televize mnohem více peněz z několikamilionové státní dotace, než se dosud vědělo.

Vyplývá to z interního šetření ministerstva životního prostředí, ze kterého ČT cituje.

Z dokumentu vyplývá, že firma Petra Wolfa UT 2002 použila peníze v rozporu se zákonem. V roce 2005 nedovoleně čerpala 1 204 755 korun a o rok později 779 102 korun.

Wolfova firma podle závěru ministerstva vedla neprůhledné účetnictví, neoprávněně účtovala DPH a vydala statisíce za bezcenné a často z internetu zkopírované "expertní" studie.

Možné zneužití dotace už prověřuje protikorupční policie. První zmínka o podezřelém čerpání peněz se objevila ve zprávě NKÚ.

Vydírala Wolfa ČSSD?

Wolf tvrdí, že ho kvůli dotacím firmy vydíral přímo šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Odešel z ČSSD. Vydíral mě Paroubek, řekl nyní Wolf

"Když se Jiří Paroubek dozvěděl, že se firma, ve které jsem působil, při čerpání dotace údajně dopustila rozpočtové nekázně, snažil se mě při prezidentské volbě vydírat tím, že pokud nepodpořím liberálního kandidáta (Jana Švejnara, pozn. red.), celou kauzu zveřejní. Po mém odchodu z ČSSD se okamžitě tato kauza objevila v médiích," sdělil Wolf v prohlášení, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Jiří Paroubek to vzápětí odmítl a ve svém tiskovém prohlášení nazval Wolfa lhářem.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si jednotlivá prohlášení:
Přečtěte si, jak poslanec Wolf obvinil Jiřího Paroubka
Přečtěte si, jak reagoval Jiří Paroubek na zprávu o vydírání

Postupoval jsem standardně, říká Bursík
Postupoval jsem standardně, říká Bursík | Foto: Ondřej Besperát

Na tvrzení Petra Wolfa a na spekulace médií reagoval šéf zelených Martin Bursík. Byl to on, kdo Švejnara přivedl a také jeho úřad, který Wolfovu dotaci šetřil.

"Na základě zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu jsme provedli vlastní kontrolu. Ta zjistila, že problém je reálný a předala výsledky tam, kam měla - finančnímu úřadu. To je naprosto běžný postup, stanovený zákonem o kontrole," uvedl Bursík v tiskové zprávě.

Dodal, že poté ministerstvo od spolupráce s Wolfovou firmou ustoupilo.

 

Právě se děje

Další zprávy