Poslanci pustili dál zvýšení důchodů pro bohatší

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
15. 3. 2011 19:20
"Malá" důchodová reforma prošla prvním čtením, opozice s návrhem na zamítnutí neuspěla
Foto: Reuters

Praha - Poslanecká sněmovna propustila do dalšího projednání "malou" důchodovou reformu. Pokus opozice na zamítnutí hned v 1. čtení neprošel.

Podle návrhu by důchody přiznávané od letošního října měly více zohlednit "princip zásluhovosti", tedy to, kolik kdo za aktivního života přispíval do penzijního systému.

Úpravu si vynutil verdikt Ústavního soudu, který vloni konstatoval, že rozdíl v penzích lidí s vysokými příjmy, kteří zároveň do důchodového systému přispívali nejvíc, a mezi lidmi s nižšími příjmy, není dost výrazný.

Komu se ubere a komu ne

Premiér Petr Nečas (ODS) na námitky opozice prohlásil, že pokud musí vláda někde přidat, musí jiné skupině ubrat.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale budoucí důchodce uklidňuje, že náběh změn bude postupný a pokles vyrovná pravidelná valorize.

Norma mění i další podmínky důchodového systému včetně pravidel valorizace, která má napříště probíhat automaticky, vláda tedy nebude moct ovlivňovat její parametry.

Zvýšení důchodů bude napříště možné, pokud růst cen a třetina růstu reálných mezd za rok dosáhnou v součtu alespoň dvou procent. Pak se bude valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd.

Novela také snižuje stropy pro placení sociálního pojištění ze šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek.

Řečí čísel

V praxi to má znamenat, že zhruba 70 procent budoucích důchodců zřejmě bude pobírat o něco nižší penze, než jaké se přiznávají teď.

Nejvíce si polepší lidé, kteří pobírali během aktivního života 84 tisíc korun a více. Těm stát přizná penzi přes 18 tisíc korun. Dosud je to 16 158.

Lepší důchody, než jaké se přiznávají dnes, budou mít i lidé s příjmem vyšším než 36 tisíc korun měsíčně. Ti si oproti současné praxi polepší zhruba o tisícovku - jejich důchod vzroste ze 14 tisíc na bezmála 15 tisíc korun.

Naopak 70 procent budoucích důchodců bude mít penzi nižší. Zatímco teď jim stát jako základ přiznává zhruba 9 200 korun, pět let poté to bude jen 9 043 koruny.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ale budoucí důchodce uklidňuje,m že náběh bude postupný a pokles vyrovná pravidelná valorize.

Nic se nezmění jen pro ty s nejnižšími příjmy - z těch stát ukrajovat nebude. Desetina budoucích penzistů s příjmem do 10 900 korun bude mít dál penzi vypočítanou zhruba na 7 500 tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy