Poslanci posvětili Rathův plán na Královskou univerzitu

Eva Benešová
29. 4. 2009 12:25
Hejtman chce, aby první studenti nastoupili v akademickém roce 2010/2011
Poslanec a středočeský hejtman David Rath
Poslanec a středočeský hejtman David Rath | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve středních Čechách by v budoucnu mohla být univerzita zaměřená především na humanitní a ekonomické bakalářské obory.

Poslanci poslali do druhého čtení plán středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který chce vybudovat v Kutné Hoře Královskou univerzitu Střední Čechy. Ačkoliv záměr ostře kritizovali, nakonec byla většina pro.

Rathovi zákonodárci vyčítali především název školy, ale i nabízený studijní program. "Univerzita má nejen bakalářské, ale i magisterské, doktorské a další programy. Neříkám, že časem se tato škola na univerzitu nerozvine, ale nyní to prostě není univerzita," prohlásila například poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Rath má v plánu rozptýlit fakulty po celém kraji. Například v Kutné Hoře, kde by měl být rektorát, má zároveň fungovat fakulta zaměřená na umění, v Poděbradech na cestovní ruch, v Mělníku ekologická, v Příbrami farmaceutická a v Kladně a Mladé Boleslavi zdravotnická.

Zákon posoudí poslanci ještě v dalších čteních, pokud projde, mohla by univerzita nabírat studenty pro akademický rok 2010/2011.

 

Právě se děje

Další zprávy