Poslanci ODS zpochybnili vládní rozpočtovou reformu

Petr Holub, Jakub Antoš
26. 6. 2007 18:00
Chtějí hlavně nižší daně pro podniky

Praha - Poslanci ODS chtějí hned v příštím roce snížit daně podniků na 19 procent. Stejnou sazbu doporučují pro daň, kterou platí občané.

Firmy i občané by tak ušetřili cca 50 miliard korun oproti daňové reformě, kterou schválila vláda. O stejnou částku by ovšem přišel státní rozpočet a jeho deficit by v roce 2008 vyrostl z plánovaných 76 miliard o dvě třetiny. Zákonodárci ODS zatím neřekli, kde chtějí chybějící peníze nahradit.

Návrh vypracovala daňová komise v čele s poslancem Michalem Doktorem, který patří k nejbližším spolupracovníkům rebela Vlastimila Tlustého. Osvojil si ji však celý poslanecký klub. "Návrh expertů jsme vzali na vědomí. Jejich výstupy odpovídají dlouhodobým záměrům ODS, která vždy chtěla daně snižovat," říká šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Foto: sh
Vše, co nevíte o vládní reformě daní, ČTĚTE ZDE ve speciálu Aktuálně.cz

I vláda chce 19 % pro firmy, ale později

Také vládní návrh počítal s tím, že sazba podnikové daně poklesne ze současných 24 na 19 procent. Měla toho však dosáhnout až v roce 2010, pro příští rok se počítalo se sazbou 22 procent. U daně z příjmu občanů vláda počítá s rovnou sazbou 23,1 procenta (odpovídá sazbě 15 procent ze "superhrubé" mzdy).

Proto ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) komentuje návrh velmi opatrně. "Změnám se nebráníme, definitivní verze ale musí být kompromisem všech koaličních stran. Hlavně by neměla překročit deficit, který schválila vláda," sdělil na dotaz Aktuálně.cz.

Jak nahradit ztráty z nižších daní? To je zatím tajemství

Poslanci ODS tvrdí, že mají plán, jak výpadek příjmů nahradit. "S vládou a koaličními partnery o něm budeme jednat. V tuto chvíli ale nechci konkrétní detaily medializovat," říká poslanec Doktor.

Tajnůstkářský postoj podporuje i předseda Petr Tluchoř.

"Plán, jak se vyrovnat s výpadkem v příjmech, je ve zprávě expertní komise obsažen. Zatím ho ale nebudeme zveřejňovat. Jednání s koaličními partnery ani nezačala, tak nebudu předjímat, jak se k tomu postaví," vysvětluje. Tluchoř tvrdí, že nižší příjmy daně z příjmu budou nahrazeny vyššími příjmy v jiných oblastech, anebo ve výdajových škrtech.

Tlustý dosud doporučoval, aby nižší sazbu daní kompenzovalo zrušení daňových výjimek. V tom šel tak daleko, že chtěl zrušit daňovou slevu za dítě, snížit odpisové paušály živnostníků a zrušit státní podporu podnikových investic do výzkumu.

"Druhým kritériem je, aby měl takový návrh podporu 101 poslance," zdůrazňuje Tluchoř, že nechce koaliční partnery obcházet.

 

Právě se děje

Další zprávy