Poslanci definitivně schválili zdanění restitucí. Porážka demokracie, tvrdí kritici

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
23. 4. 2019 17:27
Komunistické straně se po opakovaných pokusech podařilo prosadit zdanění finančních náhrad, které stát vyplácí církvím za komunisty zabavený majetek po roce 1948. Poslanecká sněmovna v úterý přehlasovala Senát, který se zdaněním nesouhlasil. Komunisté uspěli díky podpoře hnutí ANO. Jakmile vyjde změna zákona ve Sbírce zákonů, začne stát od začátku roku 2020 církvím danit náhrady, které jim vyplácí. Jde přibližně o 380 milionů korun z dvou miliard. Návrh na odložení platnosti zákona neprošel.
Předseda KSČM Vojtěch Filip a jeho straničtí kolegové slaví, protože 23. dubna prosadili zdanění církevních restitucí.
Předseda KSČM Vojtěch Filip a jeho straničtí kolegové slaví, protože 23. dubna prosadili zdanění církevních restitucí. | Foto: Jakub Plíhal

Pro zdanění finančních náhrad hlasovalo 113 ze 181 poslanců, podle hlasovacího protokolu souhlasili se zdaněním všichni komunisté a většina poslanců SPD, hnutí ANO a ČSSD. 

Důležitou roli sehrál klub hnutí ANO. Zatímco letos v lednu nehlasovalo pro tento návrh 15 ze 78 poslanců hnutí, nyní jich bylo jen šest. K přehlasování senátního veta bylo nutných nejméně 101 hlasů. Poslankyně ANO Věra Adámková po hlasování oznámila, že podle protokolu byla pro, ale ve skutečnosti se zdržela. Kromě ní se z poslanců ANO zdržel ještě předseda sněmovny Radek Vondráček a Aleš Juchelka. 

Nyní bude návrh putovat k podpisu prezidentovi Miloši Zemanovi, který dal několikrát najevo, že nemá proti zdanění výhrady. Poslední slovo ale bude mít Ústavní soud. Řada senátorů a poslanců už dříve avizovala, že se v případě zdanění náhrad obrátí právě na ústavní soudce. Kritici schváleného návrhu jsou přesvědčeni, že Ústavní soud označí sněmovnou schválený návrh za neústavní.

Okamžitě po hlasování přišel k řečnickému pultu předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a příznivce zdanění ostře kritizoval. "Dovoluji si vyjádřit neotřesitelné přesvědčení, že pravda a láska stejně zvítězí nad lží a nenávistí. A na tom seznamu lži a nenávisti budou vaše jména na věky, kolegové. Blahopřeji!" obracel se Kalousek na ty, kteří byli pro.  

Po něm ještě ocenil předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek senátory, kteří byli před několika dny proti zdanění, a dokonce přijali usnesení, že přijetí takového zdanění považují za neslučitelné s tvorbou demokratického právního řádu a zachováním právního státu. "Když se po období totality ustavoval ústavní pořádek, tak ti, kteří ho zakládali, moc dobře věděli, proč tvoří Senát. Jsem velice rád, že Senát obstál v tomto souboji se ctí, zatímco Poslanecká sněmovna selhala a stala se pouze nástrojem kupčení ceny za koalici," prohlásil Bartošek.

Když sněmovna projednávání tohoto bodu ukončila, uspořádali tiskovou konferenci lidovci a Starostové a nezávislí. Zástupci obou stran potvrdili, že se společně s dalšími obrátí na Ústavní soud, aby schválený návrh posoudil.

"Jedná se o porušení právního principu, jedná se o porušení právních jistot," reagoval na schválení předseda KDU-ČSL Marek Výborný, ke kterému se připojila i první místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková. "Je pro nás velkým zklamáním, že se poslanci vládních stran rozhodli, jak se rozhodli. Je to porážka demokracie a velmi smutné výročí třiceti let od sametové revoluce," uvedla Jelínková.

"Dnes jsme byli v přímém přenosu svědky pošlapání základů právního státu. Tento stát cupují komunisté na cucky splátkami za to, že vládní koalice vydrží ještě pár dní u moci," přidal se první místopředseda STAN Jan Farský v narážce na to, že právě KSČM podporuje vládu ANO a ČSSD. 

V naprosté většině byli proti zdanění i piráti, 19 jich hlasovalo proti, 3 se zdrželi. byli to Tomáš Martínek, Ondřej Profant a Mikuláš Peksa. "Všechna stanoviska právníků upozorňují na rizika protiústavnosti," řekl šéf pirátského klubu Jakub Michálek. U SPD se zdrželi dva poslanci, místopředseda strany Radim Fiala a Jana Levová. Dva poslanci, Jiří Kobza a Lubomír Španěl, se hlasování neúčastnili.

Pokud jde o ČSSD, 11 členů bylo pro, 1 byl proti a 3 se zdrželi. Tím, kdo se zdržel, byl první místopředseda strany Roman Onderka. Nepřítomní byli poslanci Jan Birke a Roman Sklenák a také ministr kultury Antonín Staněk. Všichni byli omluveni. 

Komunisté sněmovnu chválili

Komunisté chválili většinu poslanců za to, že pro návrh KSČM na zdanění zvedli ruku. "Jsem velmi rád, že se podařilo potvrdit to, že Poslanecká sněmovna je samostatné těleso, které si od nikoho nenechá foukat do polívky. To je dobrá zpráva. Jestli někdo chválil Senát, já musím vyslovit pochvalu sněmovně," řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.      

Zdanění církevních restitucí prošlo sněmovnou poměrem 114 ku 57 hlasům.
Zdanění církevních restitucí prošlo sněmovnou poměrem 114 ku 57 hlasům. | Foto: Radek Bartoníček

Šéf komunistů Vojtěch Filip poukazoval na to, že už při přijetí zákona o vyrovnání s církvemi bylo prý osmdesát procent obyvatel proti přijetí. "Jsme rádi, že se naděje osmdesáti procent obyvatelstva naplnila a že Ústavní soud také společenskou potřebu těchto občanů vyslyší," řekl Filip. Na dotaz Aktuálně.cz, zda tím chce říci, že mají ústavní soudci rozhodovat podle mínění veřejnosti, odpověděl, že to myslel jinak. "Chtěl bych, aby vnímali legitimitu Poslanecké sněmovny, která návrh schválila," podotkl.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek postup většiny sněmovny hájí a tvrdí, že je lepší návrh schválit, a následně ať Ústavní soud rozhodne. Podobně argumentuje i předseda klubu ČSSD Jan Chvojka, který tvrdí, že posudky právníků na celou záležitost jsou rozdílné. "My máme například posudek, podle kterého je schválený návrh na zdanění náhrad v souladu s nynějšími zákony," řekl Chvojka. 

 

Právě se děje

Další zprávy