Politici ztratili řeč. Miliardy z MUS na dosah nejsou

Sabina Slonková, Tereza Šídlová
17. 4. 2012 7:55
Vláda zřejmě kvůli vrácení obžaloby ve Švýcarsku odloží vlastní žalobu o náhradu škody
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Před měsícem české úřady avizovaly, že nejpozději v dubnu podají ve Švýcarsku civilní žalobu o náhradu údajné miliardové škody v kauze privatizace Mostecké uhelné.

Po pátečním rozhodnutí švýcarského soudu vrátit bernské prokurátorce Grazielle de Falco Haldemann k dopracování a upřesnění obžalovací spis týkající se šestice českých uhlobaronů se tento krok zřejmě odkládá.

Elitní švýcarští právníci, které si najalo české ministerstvo financí, podle vládních představitelů teprve nyní zjišťují, zda vrácení žaloby bude mít vliv na případné české nároky na obstavené miliardy.

Původní předpoklad, že miliardy ve Švýcarsku jsou téměř na dosah, tak dostává trhliny.

Zjištění, že Česko propáslo možnost připojit se k trestnímu řízení ve Švýcarsku jako poškozená strana, loni rozbouřilo domácí politické vody.

Vládní politiky, kteří o miliardy usilují, teď rozhodnutí federálního soudu v Bellinzoně zaskočilo. Nemají o něm prý dostatek informací.

Až ve středu na vládě

Podle místopředsedkyně vlády Karoliny Peake se posunem v kauze bude ve středu zabývat i vláda.

"Situaci zatím analyzujeme," sdělil jen mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Právě resort ministra Miroslava Kalouska má zastupování majetkových zájmů státu v zahraničí na starosti.

Vicepremiérka pro boj s korupcí Peake byla loni jednou z nejhlasitějších kritiček české netečnosti vůči nabídkám švýcarských úřadů k připojení se do švýcarského řízení.

Teď čelná politička Věcí veřejných připouští, že současná situace může vést k tomu, že se odloží i civilní žaloba, která je poslední možností pro český stát, jak se miliard ve Švýcarsku domoci.

"Je samozřejmě možné, že s civilní žalobou počkáme, ale zatím neznám důvody vrácení k přepracování, zda souvisí s výší škody, nebo jinou věcí," uvedla Peake s tím, že o rozhodnutí švýcarského soudu má informace jen z médií.

"Požádám ministerstvo financí o detaily na středeční vládě," dodala.

"Nevyztužené" miliardy 

Vicepremiérka Peake patřila k nejostřejším kritikům české netečnosti vůči miliardám ve Švýcarsku.
Vicepremiérka Peake patřila k nejostřejším kritikům české netečnosti vůči miliardám ve Švýcarsku. | Foto: Ludvík Hradilek

Prokuratura má čas do poloviny června, aby spis doplnila a upřesnila trestné činy, z nichž české manažery podezírá.

Deník Insider už loni v prosinci s odvoláním na samotný text obžaloby uvedl, že zejména v pasáži, která se týká škody způsobené českému státu, je dokument důkazně "málo vyztužený".

Švýcarská prokuratura přitom hraje v celé kauze o hodně. Nejde jen o prestiž, ale právě i o miliardy, které obviněným manažerům nechala zablokovat na zahraničních účtech.

Podobně jako Peake se i ministerstvo spravedlnosti ve svém postoji odvolává na nedostatek informací o nejnovějším posunu v kauze.

"Ministerstvo spravedlnosti nezná konkrétní důvody vrácení obžaloby ve věci MUS a má zatím informace pouze z médií. V této věci nemá ani žádnou vlastní působnost," uvedla mluvčí resortu Petra Hrubá.

No comment ze Švýcarska

Švýcarské úřady Aktuálně.cz vrácení žaloby potvrdily, důvody ale neuvedly. „Nebudeme to více komentovat," uvedla mluvčí federálního trestního soudu ve švýcarské Bellinzoně Mascia Gregori.

No comment zní i od samotné švýcarské prokurátorky De Falco.

Ministr Jiří Pospíšil se prý hodlá obrátit na Kalouskův úřad.

"Obrátíme se na ministerstvo financí a vyžádáme si, aby u najatých švýcarských právníků zjistilo, zda vrácení obžaloby nemůže mít nějaký vliv na případné uplatnění nároku ČR v rámci trestního řízení," dodala ministrova mluvčí.

Právě kvůli údajným průtahům v kauze Mostecké uhelné na Vrchním státním zastupitelství v Praze, které také měly způsobit to, že se Česko k soudu ani prostřednictvím soudních odvolání nemohlo připojit, ministr Pospíšil společně s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem chtějí odvolat staronového šéfa pražských žalobců Vlastimila Rampulu.

Podle Pospíšilových lidí zpochybnění žaloby ve Švýcarsku neospravedlňuje Rampulův postup v kauze MUS.

"Vrácení obžaloby nemá žádný vliv ani na pochybení Vlastimila Rampuly, kterých se dopustil ve zcela jiné fázi řízení," uvedla také Hrubá.

 

Právě se děje

Další zprávy