Pokladny politických stran má kontrolovat nový úřad

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 7. 2011 16:39
Analýza ministerstva vnitra počítá i s druhou možností - posílením pravomocí NKÚ
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Transparentnost stranických pokladen by v budoucnu měl hlídat nový nezávislý orgán. Jeho zřízení navrhuje analýza ministerstva vnitra, kterou ve středu dostane na stůl vláda.

Podle tohoto dokumentu je druhou možností rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Materiál zmiňuje i řadu dalších opatření, mezi kterými nechybí často diskutovaná povinnost stran zřídit si oddělený transparentní účet pro financování volební kampaně či předkládat podrobnější výroční finanční zprávy.

Analýza nabízí na výběr mezi tím, že by v budoucnu na hospodaření stran dohlížel nový správní orgán, rozšířením pravomocí NKÚ a zachováním současné právní úpravy s rozšířením působnosti sněmovního kontrolního výboru. Tato třetí varianta však podle ministerstva vnitra neřeší některé nedostatky nynějšího stavu.

Roční náklady 18 milionů

Pokud by vznikl nový orgán, který by měl na starosti sledování stranických peněz, měl by získat mandát a adekvátní prostředky ke kontrole financování nejen stran, ale i jejich volebních kampaní a kampaní spřízněných nezávislých kandidátů. Měl by také dokázat prošetřovat podněty občanů a mít odpovídající sankční pravomoc, uvádí analýza vnitra.

Její autoři předpokládají, že v takovém případě by bylo při nynější existenci 178 stran a hnutí, ze kterých je ale nejméně 60 neaktivních, potřeba zaplatit asi 15 pracovníků úřadu a zajistit pro jejich práci odpovídající technické podmínky včetně nejméně dvou aut. Roční náklady by zřejmě byly 18 milionů korun, dalších pět by bylo jednorázově potřeba na jeho rozjezd.

Jestliže by hospodaření stran začal kontrolovat NKÚ, měl by podle analýzy vůči nim sankční pravomoc příslušný finanční úřad na základě jeho zjištění. Analýza ale upozorňuje na to, že podobné rozšíření pravomocí NKÚ by se mohlo dostat do konfliktu s nálezem Ústavního soudu, který rozhodl, že NKÚ smí kontrolovat pouze hospodaření se státním majetkem.

Výhodou tohoto řešení je podle analýzy to, že by nebyla zřizovaná nová instituce, nevýhodou dělba pravomocí mezi dva správní orgány. Rozšíření pravomocí NKÚ směrem ke stranickým kasám by si prý vyžádalo posílení personálu úřadu o sedm osob a odpovídající posílení jeho rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy