Pohanka s Melčákem zřejmě stravenky nepohřbí

Martina Macková
9. 3. 2008 15:00
Boj o zachování stravenek vedou odboráři s politiky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dva bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka možná nebudou pro zrušení stravenek. Zákon vláda schválila minulý týden a sněmovna by se jím měla zabývat už na schůzi, která začíná příští týden.

Schválit by se norma měla hned v prvním čtení. Změnu navrhl premiér a někteří poslanci ODS.

"Stravenky jsou výhoda, která by měla být zachována. I když jsme znechuceni kauzou kolem firmy Sodexho Pass," řekl Pohanka.

Budeme jednat

V lednu na veřejnost vyplynulo, že stravenková firma Sodexho Pass si u lobbyistické agentury za sto tisíc eur loni v květnu objednala zachování této daňové úlevy pro soukromé firmy. Informaci přinesla Česká televize.

Zaměstnanecké stravenky přitom byly jednou z podmínek, kterou si Melčák a Pohanka stanovili pro podporu koaliční vlády. Daňová výhoda na stravenky původně v balíku ekonomických reforem vůbec neměla být.

Zveřejnění smlouvy mezi firmami se ale dotklo především premiéra Mirka Topolánka, který přinesl do sněmovny jak původní verzi reformy, tak i novou verzi.  Firma No comment!, která zakázku do Sodexho Pass dostala, patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi. Jeho bratr Petr Juklíček spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Marek Dalík -poradce Topolánka.

Foto: Aktuálně.cz

Melčák i Pohanka důrazně odmítli, že by měli s firmami cokoliv společného. A Melčák Aktuálně.cz v reakci řekl, že by si velmi rozmyslel stravenky znovu prosazovat.

Čtěte také: Opozice žádá vyšetřit možnou stravenkovou korupci

Nyní už ale oba nezařazení poslanci tak odmítaví nejsou. Pohanka Aktuálně.cz řekl, že chtějí jednat o stravenkách s odbory. "Budeme jednat, pak se rozhodneme. Pro firmy jsou stravenky velká pomoc, zrušit je to je na zváženou."

Na druhou stranu ale váhá. "Ten, kdo bude stravenky dál podporovat, může být označen za agenta firmy Sodexho."

Jiné podmínky?

Podle odhadů by se zrušení daňového odpočtu za stravenky dotklo asi čtyř milionů lidí, kteří by tak museli za obědy platit víc. Experti míní, že stát zrušením stravenek získá přes miliardu korun ročně navíc, stravenkové firmy ale tvrdí, že kvůli poklesu obratu v restauracích a obchodech zároveň přijde o téměř dvě miliardy korun.

Protest zastřešil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. Na snímku s žertovnou píšťalkou.
Protest zastřešil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch. Na snímku s žertovnou píšťalkou. | Foto: Ludvík Hradilek

Proti návrhu premiéra stojí odbory i zaměstnavatelé.

"Ruce v klíně určitě nemáme a jednáme s politiky o zachování stravenek, pana Melčáka a Pohanku z jednání nebudeme určitě vynechávat," potvrdil Aktuálně.cz senátor Milan Štěch (ČSSD), předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Pohanka připouští, že stravenky by mohly zůstat zachovány, ovšem za jiných podmínek. Jaké by měly být, zatím neupřesnil.

"Dokážu si představit, že se stravenky zachovají. Ovšem za jiných podmínek, například čistě pro potřeby stravování. A tam, kde není možné stravování zajistit, mělo by být přesně vymezeno, co se za ně dá koupit," naznačil Pohanka.

Senátor a předseda odborů Štěch soudí, že by se měla výhoda stravenek zachovat za stejných podmínek. Tedy tak, aby bylo za poukázky možné jíst v restauracích a zároveň i nakoupit v obchodech.

"Bylo by to nejlepší, protože jinak budou v nevýhodě zaměstnanci, kteří pracují v terénu a nemají v okolí restauraci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy