Vláda chce zrušit daňové zvýhodnění na stravenky

mp
25. 2. 2008 14:45
Firmy už si nebudou moci stravenky odečítat z daní
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda se dnes postavila za poslanecký návrh zákona, který má zrušit daňové zvýhodnění stravenek. Novelu teď čeká projednání v poslanecké sněmovně.

S iniciativou ke zrušení daňového zvýhodnění stravenek pro zaměstnavatele přišel už v polovině ledna premiér Mirek Topolánek.

Pokud návrh posvěcený vládou úspěšně projde parlamentem, nebudou si už firmy moci odečítat z daňového základu 55 procent z hodnoty stravenek.

Podle předkládací zprávy by tento krok mohl znamenat pro státní rozpočet přínos mezi 600 miliony až miliardou korun. Daňová podpora stravenek by mohla být v případě schválení návrhu zrušena od 1. července

Návrh má šanci projít

Předpokládá se, že premiér pro návrh získá podporu koaličních partnerů i nezařazených poslanců Michala Pohanky a Miloše Melčáka.

Melčáka přesvědčila zejména reportáž České televize, která naznačovala, že daňové zvýhodnění stravenek může být spjaté s lobbyistickými aktivitami firmy No Comment!, která údajně daňovou úlevu za úplatu prosadila.

"Po reportáži tak jak ČT dala věci do souvislostí, bych si nyní velmi rozmyslel, zda tuto zaměstnaneckou výhodu prosazovat," řekl Melčák v lednu Aktuálně.cz.

Ani Hospodářská komora podle vyjádření jejího prezidenta Jaromíra Drábka nesouhlasí s návrhem zrušení daňového zvýhodnění poskytování stravenek zaměstnancům způsobem, jaký navrhla vláda, tedy bez další kompenzace.

Proti zrušení daňových výhod u zaměstnaneckých stravenek jsou také hostinští a restauratéři. Obávají se, že jim výrazně klesnou tržby, protože stravenky tvoří v některých podnicích i více než polovinu obratu.

S návrhem nesouhlasí rovněž odboráři a zaměstnavatelé, podle kterých zrušení daňové podpory stravenek znevýhodní malé a střední firmy před podniky, které mohou zaměstnancům nabízet závodní stravování.

 

Právě se děje

Další zprávy