Podpora Hudečka roste. Primátorem ho chce i šéf TOP 09

Domácí Domácí
12. 6. 2013 9:33
Podle Karla Schwarzenberga je vhodnějším kandidátem než dosavadní favorit Vávra
Tomáš Hudeček
Tomáš Hudeček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podpora zastupujícího pražského primátora Tomáše Hudečka roste a jeho šance na to, že místo dosavadního favorita Jiřího Vávry skutečně stane v čele metropole, je vysoká.

Za vhodnějšího kandidáta ho v úterý označil i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Informoval o tom server iHned.cz.

Hudeček vedl celé jednání o budoucí pražské koalici, "pomohly" mu i povodně, kvůli nimž se všem vryl do paměti.

"Primátora samozřejmě musejí vybrat zastupitelé. Ale jako Pražanovi se mi coby vhodnější jeví Tomáš Hudeček," řekl serveru Schwarzenberg.

A jeho názor by mohl znamenat hodně. "Je pro nás všechny obrovskou autoritou," vysvětlil radní TOP 09 Václav Novotný.

Právě Novotný byl také jedním z pěti kandidátů na primátora, svým podporovatelům ale nyní doporučuje, aby hlasovali pro Hudečka. "Já jej určitě budu podporovat," prohlásil v úterý Novotný.

Hudeček ovšem již od pádu ODS v Praze tvrdil, že primátorem být nechce. "Stále je pět kandidátů, i když Zdeněk Tůma to spíš odmítá," opakoval pouze stanovisko TOP 09.

Slovo budou mít povodně

Jednou z věcí, která rozhodne, zda Hudeček bude či nebude primátorem, jsou zřejmě povodně. "Projevil při nich, že má to, co má primátor mít - chladnokrevnost, schopnost se rozhodovat a nést břímě rozhodnutí," vysvětluje Novotný.

Na tom se ovšem všichni politici neshodnou. Je jasné, že Hudečka logicky nepochválí ODS, bývalý koaliční partner a nyní rival. Důvodem jsou také komunální volby za rok a čtvrt.

Podle občanských demokratů tak Praha povodně zvládla, ne ovšem kvůli Hudečkovi a magistrátu, ale navzdory němu. Postup již během povodní kritizoval nejen bývalý primátor Bohuslav Svoboda, ale také někteří starostové městských částí.

"Bariéry se stavěly opravdu pozdě, to má Svoboda pravdu. A že vlna přišla až v úterý, za to může jen kaskáda, která vodu zadržovala," vysvětlil deníku Insider zdroj z ODS.

TOP 09 jedná s ČSSD

Zda tedy Hudečkovi povodně opravdu pomůžou, či nikoli, není jasné. Ačkoli tak i TOP 09 stále trvá na tom, že v čele Prahy bude stát někdo jiný, svou roli jistě sehrají. Přesvědčeni jsou o tom ostatně i občanští demokraté.

"Myslím, že TOP 09 dělá těžkou hlavu Hudeček. Pokud řeknou, že zvládl povodně, a zároveň to, že ho nechtějí, bude to divné. A chtěl byste to po svém nasazení v době povodní přenechat někomu jinému?" ptá se řečnicky zdroj z vedení ODS.

TOP 09 nyní hledá, kdo by ji ve zvolení Hudečka podpořil. Vyjednává s ČSSD, která ovšem stanovila jasné požadavky, za kterých je ochotna se s TOP 09 bavit.

Sociálním demokratům vadí zvyšování cen jízdného a společně s komunisty chtějí získat místa v dozorčích radách městských firem. Znovu jednat by měli ve středu odpoledne.

"Podaří-li se Hudečkovi odsunout zastupitelstvo, může mít vyhráno," řekl dále Insideru zdroj, a to ještě před rozhodnutím, že se schůze zastupitelů skutečně přesouvá z 6. na 20. června.

 

Právě se děje

Další zprávy