Picek dočasně odvolal šéfšpiony Kovandu a Pohůnka

Domácí Domácí
17. 6. 2013 12:18
Muži jsou vyšetřováni v případu Jany Nagyové, do rozhodnutí soudu jsou mimo službu
Vlastimil Picek.
Vlastimil Picek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka kvůli jejich zapojení do případu sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase.

Zpravodajci budou mimo službu, dokud o nich nerozhodne soud, oznámila mluvčí ministra obrany Mira Třebická.

Vojenské zpravodajství bude zatím řídit brigádní generál Rostislav Pilc.

"Znovu chci širokou veřejnost ubezpečit, že Vojenské zpravodajství pokračuje i nadále zodpovědně v plnění svěřených úkolů pro zajištění bezpečnosti státu," dodal ke svým krokům Picek.

Ministr obrany se v sobotu večer seznámil s podklady Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jehož čtvrteční zásah na Úřadu vlády, ministerstvu obrany a v dalších institucích stál u zrodu současné vládní krize.

Policisté zadrželi blízkou spolupracovnici premiéra Janu Nagyovou kvůli tomu, že podle nich zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky.

Kromě Kovandy a Pohůnka byl do sledování Nečasové a dalších dvou lidí zapojen i bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník. Policie všechny kromě Kovandy, který se přiznal, vzala do vazby.

Při čtvrtečním policejním zásahu byli zadrženi také bývalí rebelové ODS Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Společně s Nagyovou byli podle policie zapojeni do úplatkářské aféry. Oba bývalí poslanci jsou nyní ve vazbě.

O víkendu k nim přibyl i třetí bývalý rebel Marek Šnajdr. Všichni jsou obviněni z toho, že se vzdali poslaneckých mandátů výměnou za lukrativní státní posty.

V reakci na aféru své blízké spolupracovnice oznámil premiér, že dnes rezignuje na svou funkci. Demisi předá do rukou prezidenta Miloše Zemana v podvečer. Nečas také skončí v čele ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy