Paroubek žádá Vlčkovu funkci. Vlček: Není vhodný čas

brp
14. 8. 2007 15:05
Převolit předsedu by bylo riskantní, říká Vlček
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek a předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček pootevřeli veřejně spor o to, kdo by měl v čele sněmovny být.

Paroubek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Impuls řekl, že by se vedení sněmovny mělo volit znovu a do čela by měl být zvolen on, Vlček naopak míní, že by se znovu volit nemělo. 

Rozehřát ledy

Miloslav Vlček byl jedním z ústavních činitelů zvolen v politické krizi loni v létě, sociální demokraté jej nominovali ve chvíli, kdy mohlo jeho zvolení odblokovat vyjednávání o nové vládě. Dnes v rozhovoru se čtenáři Aktuálně cz. řekl, že ta volba byla správná.

"Pokud se mou volbou měla odblokovat sněmovna, aby mohla podat demisi stará vláda a být ustavena nová, pak si myslím, že to moje volba splnila," uvedl Vlček na jeden z dotazů. 

Paroubek: Mohl bych pomoci

Paroubkovi a vedení sociální demokracie se však nelíbí, že tato situace, kdy dolní komoru neřídí šéf opozice, ale "náhradník", trvá.

"Pokud se toto volební období potáhne až do konce, mělo by být ve vlastním zájmu koalice, aby uvažovala o změně," řekl Jiří Paroubek Impulsu. "Když přijde české předsednictví Evropské unie, mohu být v zahraničních vztazích velmi užitečný. Nebo budeme dělat se sociální demokracií velmi autonomní zahraniční politiku, s tím musí počítat," uvedl.

Paroubek naznačil, že to, aby se post předsedy sněmovny převolil, nechce ODS - nebo to podmiňuje ústupky ze strany sociálních demokratů. "Předseda poslaneckého klubu ODS pan Tluchoř to říká dokonce veřejně, podpořte reformu a budete mít předsedu Poslanecké sněmovny, jakého si přejete," řekl Impulsu Paroubek.

Nejsem dočasný

Vlček naopak převolovat šéfa sněmovny nechce. "Jsem přesvědčen, že v současné době není síla na převolení tohoto postu, sociální demokracie nemá dostatek hlasů," formuloval dnes v on line rozhovoru na Akutálně.cz varování, že ČSSD by v případě nové volby mohla o vedení sněmovny úplně přijít.

"Pokud bychom šli do divoké převolby, ztratili bychom tento post. Pro mě je důležité, aby ho ČSSD měla," řekl také, přičemž v několika odpovědích zdůraznil, že mu post samotný nejde. "Já se koryta nedržím," uvedl a v jiné odpovědi připojil poznámku, že nechápe, proč se jeho působení v čele sněmovny označuje jako dočasné. "Takový termín právní řád nezná," řekl. 

Pokud by mu sociální demokracie nařídila, aby z čela sněmovny odstoupil, byl by Vlček ochoten o tom jednat. "Já jsem sociální demokrat a šel jsem do této funkce, abych pomohl odblokovat patovou sitauci. Budu nadále s ČSSD spolupracovat," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy