Osud fotovoltaiky se rozhodne v úterý, řekli poslanci

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
5. 11. 2010 9:35
Poslanci odhlasovali zařazení vládního návrhu na úterní jednání
Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren.
Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren. | Foto: Martina Machová

Praha - O dalším osudu fotovoltaiky se rozhodne v úterý. Právě na tento den poslanci zařadili projednávání návrhu vládního zákona, který má omezit solární boom v Česku. Odhlasovali to 143 hlasy.

Kabinet navrhuje například zdanění elektřiny ze slunečních elektráren daní 26 procent nebo zavedení darovací daně z emisních povolenek sazbou 32 procent. Dalším opatřením je zvýšení poplatků za zábor zemědělské půdy pro výstavbu slunečních elektráren.

Před sněmovnou ráno demonstrovala několik desítek investorů do solárních elektráren. Obávají se, že vládní opatření řadu z nich přivede k bankrotu. Snařili se oslovovat přicházející poslance, aby pro zákon nehlasovali.

"Pokud by zákon prošel, tak vším co si vyděláme v našich zaměstnáních, budeme muset dotovat naši elektrárnu. Celá investice byla 19 milionů. 16, 3 milionů jsme si vzali úvěr," líčala potíže, které ji chystaná legislativa přinese, Kateřina Bejčnová ze společnosti Demin.

Do projektu se pustila před rokem a půl s manželem, když koupili kravín nedaleko Brna. Solárními panely pak osázeli právě jen střechu hospodářských budovy.

"Výkon máme 210 kW, ale dodávaný výkon je 189 kW," doplnila.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace varuje, že pokud stát uvalí na solární elektřinu daň 26 procent, poškodí to zhruba 1450 firem. Ohrozí to podle něj také víc než 5000 pracovních míst, které v tomto sektoru vznikly.

 

Právě se děje

Další zprávy