On-line o olympiádě: Praha ji nepotřebuje. Má turisty

Redakce Dom
11. 10. 2007 13:20
Odpovídá vůdkyně starostů Jana Juřenčáková
Předsedkyně sdružení starostů Jana Juřenčáková on-line v redakci Aktuálně.cz.
Předsedkyně sdružení starostů Jana Juřenčáková on-line v redakci Aktuálně.cz. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Starostové z 1350 českých a moravských obcí sdružených ve Smlouvě obcí a měst proti daňové diskriminaci nesouhlasí s ambicí hlavního města Prahy uspořádat za devět let olympijské hry.

Proč olympiádu nechtějí? Proč by na ni malé obce doplatily a Praha naopak vydělala? I na to jste se mohli ptát od 11 hodin on-line předsedkyně sdružení starostů senátorky Jany Juřenčákové.

Juřenčáková původně se svými lidmi bojovala proti daňovému zvýhodňování velkých měst. Na tomto poli uspěli, když vláda minulý týden schválila nový, pro obce výhodnější, zákon o rozpočtovém určení daní. Olympiáda je tedy podle starostů další nespravedlností, která se na malé obce chystá.

"Naše země se může prezentovat sama i bez olympiády, jenom k tomu musí být vhodné prostředky. Díky chybějící infrastruktuře končí stejně většina turistů pouze v Praze," řekla například Juřenčáková.

Starostové příští týden odevzdají na magistrátu petici za celostátní referendum o olympijských hrách

"Pak vyčkáme, jak se k petici zastupitelé postaví. Kdyby ji neschválili, budeme se snažit podat návrh zákona na referendum přes některého z poslanců," řekla Aktuálně.cz starostka. Podotkla ale, že neschválením by primátor Pavel Béma popřel vše, co říká.

"Naběhl by si tím. To on chtěl referendum o pořádáním her," dodala. Jako senátorka by Juřenčáková také mohla návrh zákona do parlamentu podat. Ovšem při současném politickém složení Senátu by podle ní bylo nereálné, že ho schválil. "Vhodnější bude návrh poslat do poslanecké sněmovny," řekla senátorka.

"Praha si postaví stadiony a další trasy metra a v regionech to peníze na sport či dopravu omezí," tvrdí starostové.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:02Autor: bowlman

Otázka: Kolik by nám olympiáda v případě konání se v Praze vydělala peněz?? Výdělek by měl být teoreticky větší než investice ne?? jestli ano, na sport v regionech se poté může dát více peněz?

Jana Juřenčáková: Přeji všem návštěvníkům dobré dopoledne. Kolik by vydělala olympiáda peněz, to já nevím, to byste se měl zeptat pana primátora Béma. Pokud by měl být výdělek větší než investice, bylo by to v pořádku, je otázkou, komu by ten zisk připadl. Zatím byly poslední olympijské hry v Řecku ztrátové.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:04Autor: ludmila

Otázka: Dnes jsem se dočetla,že Praha zahájila kampaň na podporu olympiády,zajímalo by mne jestli pražský primátor vysvětlil,odkud jdou tyto peníze na ni. Domnívám se,že na kampaň doplatí všichni,protože Praha si prostředky nezkrátí. Pocházím ze střediskové obce, kde do dnešního dne není kanalizace

Jana Juřenčáková: Tato otázka by spíše měla směřovat na pana primátora. My máme také obavy, že náklady na olympiádu by se dotkly všech, tzn. pak hlavně venkova, proto jsme panu primátorovi připomněli jeho vloni vyřčená slova o jeho preferenci celostátního referenda.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:05Autor: Láďa

Otázka: Fandím Vám, ale bojím se, že zdravý rozum převálcují lobisté a úplatkáři. Co můžu udělat, abych Vám pomohl?

Jana Juřenčáková: V současné době je to bohužel téměř zvykem, že vyhrávají lobisté a jim podobní. Pomoci můžete také tím, že nemlčíte a budete nahlas říkat svůj názor. Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:07Autor: Michal

Otázka: Máte údaje nákladů a výnosů uskutečněných olympiád, kdo na nich v dané zemi vydělal a prodělal? A jak se lišily původní plány a skutečnost?

Jana Juřenčáková: Viděla jsem zpracované materiály v časopisu Týden, kde byla zpracována statistika. U posledních olympijských her v Řecku náklady proti předpokladům stouply a hry neskončily ziskem. Podrobné analýzy má pravděpodobně k dispozici přípravný výbor.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:11Autor: Vašek Lacina

Otázka: Dobrý den. Velice Vám fandím za Vaše snažení. Olympiáda v Praze je dobrý nápad, ale ne v tomto provedení, co nabízí magistrát.Chci se zeptat, jestli je šance na prosazení referenda?Pokud bude, tak moje odpověď bude NE. Děkuji

Jana Juřenčáková: V ulicích Prahy již bylo sesbíráno potřebných 1000 podpisů pro to, aby se Magistrát peticí za uspořádání celostátního referenda zabýval. Vzhledem k organizačním důvodům nebude petice s podpisy a s návrhem zákona předložena dnes, ale v polovině příštího týdne. Pokud by magistrát odmítl tento návrh do PSP předložit, tak je šance, že by návrh zákona mohl předložit nějaký poslanec. Doposud se však ke konání olympiády oficiálně nevyjádřila ani vláda.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:13Autor: Bláhová S.

Otázka: Co říkáte argumentům, že dálnici do Ostravy nebo jižních Čech, které jsou v rámci předolympijských příprav plánovány nemůže platit Praha. Díky

Jana Juřenčáková: Podle toho, co jsem zaznamenala v tisku, tak by se olympiáda případně měla konat v Praze a jejím blízkém okolí, všude jinde by měly být pouze tréninkové kempy. Dálnice do Ostravy nebo do jižních Čech by určitě neplatila Praha, tyto investice jsou většinou hrazeny z Fondu dopravní infrastruktury či z evropských fondů.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:16Autor: Svatopluk

Otázka: Není olympiáda na naši zemi zbytečný luxus? Neměli bychom se prvně vypořádat s obrovskými finančními deficity státního rozpočtu?

Jana Juřenčáková: Já s Vámi souhlasím. Z pohledu řádného hospodáře je vždy nutné udělat to, co nás zatěžuje a pak se můžeme více rozmáchnout. Když vidím, jak se zvyšuje státní deficit, obce na venkově mají prostředky pouze na prostou údržbu, dálnice D1 je pernamentně ucpaná, v nemocnici Motole je v některých místech havarijní stav, tak to také v současné době považuji za zbytečný luxus, na který v současné době nemáme prostředky.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:16Autor: pavel

Otázka: držím Vám palce aby to Bémovi a jeho poskokům neprojde

Jana Juřenčáková: Děkuji Vám za podporu.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:18Autor: Zdenek Dostal

Otázka: Drzim Vam palce, Olympiada je jen zbytecne pozlatko a dalsi tunel. Nemyslite, ze je lepsi investovat do infrastruktury?

Jana Juřenčáková: Plně s Vámi souhlasím, že v současné době jsou prioritou investice do infrastruktury. Děkujeme za podporu.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:21Autor: David

Otázka: Držím Vám palce. Když si vzpomenu, jak se bodovala Sazka arena, jaké tahanice jsou kolem mistrivství světa v lyžování a mnoho dalších příkladů, tak snad další ostudu né.

Jana Juřenčáková: To, co píšete, plně podporuje tu nahou skutečnost. Ani jedna velká stavba či teď příprava mistrovství světa v lyžování nám nedávají možnost věřit v to, že se to uskuteční tak jak se naplánuje. Financování stavby Sazka arény skončilo nakonec také s problémy, protože hodnota stavby se proti původním rozpočtům zvýšila. Nemáme za sebou žádnou pozitivní zkušenost z menší akce, proto máme pochybnosti, že by bylo možné zvládnout tak velkou akci, jakou by olympiáda byla.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:23Autor: michal hobs

Otázka: proč jste nezvýšili mediální tlak
zapojením profesionálních marketingových
nástrojů k omezení vlivu sebestředných
omezených politiků typu Béhm a spol.

Jana Juřenčáková: Ještě není všem dnům konec, debata i tlak bude určitě pokračovat.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:26Autor: Vojtěch Hordějčuk

Otázka: Dobrý den. Chtěl bych se za všechny občany zeptat, jaké hlavní výhody a nevýhody by mělo konání olympiády u nás. Děkuji a přeji příjemný den Vám i všem ostatním čtenářům.

Jana Juřenčáková: Souhlasím s tím, že díky olympiádě by vešla Česká republika ve větší známost, jako nevýhodu vidím to, že se financování olympiády dotkne všech, nejenom Prahy a myslím si, že jsme v takové situaci, kdy na to ještě nemáme. Pokud by měla být olympiáda zisková, tak si myslím, že by neměl být problém, kdyby se její organizace chopily soukromé firmy a nesla všechna rizika.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:28Autor: Pekosek

Otázka: Dobrý den! Osobně si myslím, že se jedná a "kamaradsaft" akci pro developerské a stavební firmy, které mají co dočinění s lidmi z pražské radnice. A navíc je olympiáda záminka k dostavění dopravní ínfrastruktury pro naše skvělé hlavní město... Souhlasíte, nebo máte v tomto mírnější názor?

Jana Juřenčáková: Už jsem někde četla názor, že v rámci olympiády by došlo k dostavění dopravní infrastruktury v Praze, ale myslím, že její dobudování je nutné bez ohledu na olympiádu. Nevím, jak to mají namyšleno a naprojektováno, z jakých prostředků by se to financovalo.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:31Autor: bxm

Otázka: Praha si postaví metra a stadiony?? a kolik buranů z vesnic každý den dojíždí do Prahy za prací ( min. 300tis ) a ničí tu silnice, Olypiáda k nám aspoň přitáhne platící turisty a ne svačináře z horní dolní...

Jana Juřenčáková: A kdo tedy vyrábí ten HDP, jak říká pan primátor Bém. Pražané nebo ti, co dojíždí do Prahy pracovat? Z Vašeho příspěvku mám pocit, že byste viděl Prahu nejlépe ohrazenou a pouštěl do ní pouze ty platící turisty. Ale co by tam ti platící turisti dělali, když by se o ně neměl, kdo starat, protože, jak říkáte Vy, ti svačináři by zůstali mimo Prahu? Uvažoval jste nad tím někdy takto?

Odpovězeno: 11. 10. | 11:33Autor: Zdeněk

Otázka: Paní senátorko, nevím, za kterou stranu jste byla zvolena, ale vašemu postoji fandím tuším, že strany, které se budou angažovat proti olympiádě, v příštích volbách získají. Bohužel se díky několika nemyslícím jedincům z této otázky stane politická záležitost.

Jana Juřenčáková: Byla jsem zvolena za politické hnutí "Nezávislí starostové pro kraj." Věřím, že i když by se někomu podařilo z olympiády udělat politickou záležitost, že snad zvítězí zdravý rozum.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:35Autor: Monika

Otázka: Podle mého názoru si země s naším rozpočtem olympiádu nemůže dovolit. Myslím si, že jsou užitečnější oblasti, kam by se měly dávat peníze. Například zkvalitnění infrastruktury, zdravotnictví na malých městech a obcích, ... Jakým konkrétním způsobem budete bojovat proti olympiádě? Děkuji za odpověď.

Jana Juřenčáková: Souhlasím s Vámi, že jsou důležitější oblasti, kde chybí finance. My nechceme bojovat proti olympiádě jako takové, my chceme, aby se k pořádání olympiády mohli vyjádřit všichni občané, protože se to dotkne všech. Pokud se občané rozhodnou, že olympiádu chtějí, pak by to byla vůle většiny. V první fázi bylo sesbíráno přes 1000 podpisů pod petici za uspořádání referenda. Další kroky budou následovat podle vývoje situace.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:37Autor: IVO

Otázka: Zajímalo by mne, kolik peněz čerpá obec ve které starostuje paní Jurenčáková z Evropských fondů, když tak pláče.

Jana Juřenčáková: Já již nejsem starostkou, za období mého starostování jsme získali z Evropských fondů od r. 2002 cca 800 tis. Kč. Naše obec má necelých 600 obyvatel.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:38Autor: reaur

Otázka: Rok 2016 je pro přiznání LOH nereálný. Pravděpodobnost rozptýlení sportovišť do Brna a Ostravy je pro plynulý průběh OH nemyslitelná.
Dělat propagaci v daném měřitku je plýtvání penězi!

Jana Juřenčáková: Souhlasím s Vámi, ale o plýtvání peněz na propagaci již v současné době rozhodují zastupitelé Prahy, ti se budou zodpovídat svým voličům.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:40Autor: Petr Zámecký

Otázka: Držím Vám palce, i Vašemu týmu. Cestovní hřiště na kriket, které bude Praha pronajímat jiným obcím, je nejúsměvnější třešničkou na dortíčku... Myslíte si že je pravda, že za celou olympiádou je především snaha zaplatit dluhy, které Praha má jako město?

Jana Juřenčáková: Já jsem zaznamenala stejný názor, ale nevím, zda je pravdivý. Všechny města a obce musí mít zpracovaný rozpočtový výhled, tak nevím, zda Praha ve svém výhledu a do jaké míry počítá s financováním olympiády.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:42Autor: oko

Otázka: Rád bych se zeptal všech politiků zda by tak mohli hospodařit doma . Když máme závratný dluh 1,2 biliónu. Chová se ODS zodpovědně vůči národu?Děkuji za odpověď.

Jana Juřenčáková: Doma většinou každý hospodaří tak, aby vyšel s tím, co má. V celostátním měřítku pak už asi na to politici zapomínají. Byl schválen zákon o bankrotu občanů, ale už dávno by měl být stát připraven na to, že se může zhroutit i hospodaření státu. A stát by měl jít občanům příkladem, aby se nezadlužovali.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:43Autor: jenda

Otázka: Dobrý den, fandím Vašemu úsilí a chtěl bych Vás aspoň touto cestou podpořit. Zajímalo by mne, jestli vůbec nějaká olympiáda v historii byla výdělečná.

Jana Juřenčáková: Děkujeme za podporu, na podobný dotaz už jsem odpovídala.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:45Autor: romana macháčková

Otázka: Proč by měla být v Praze Olympiáda, když tento stát nemá peníze a proč politici nechtějí nechat rozhodnout svobodně občany tohoto státu, stejně jako v otázce volby prezidenta, či radaru.Skoro se chce myslet,... že z toho mají své výhody,finanční, či mohou na post dosadit svého kandidáta....

Jana Juřenčáková: I tyto závěry, které píšete mohou být v pozadí toho, že stát nechce nechat rozhodovat občany. Např. ve Švýcarsku je referendum normálním prostředkem rozhodování.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:46Autor: vseitz

Otázka: Zdravim a fandim. Olympiada v Praze by byl dobry napad kdyby to nebyl tak spatny napad. Jedinou otazku kterou mam je: Jak Vas jako obycejny Plzenak mohu podporit?

Jana Juřenčáková: Děkujeme za podporu. Momentálně nevím, jak byste nás mohl podpořit, zatím nám musí stačit tato morální podpora.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:48Autor: František

Otázka: Skutečností je, že to není výhodné ani pro obyvatele Prahy. Ona i ta Praha je v mnoha směrech zanedbaná, viz snaha zvýšit cenu veřejné dopravy.... A stačí se podívat do okrajových obcí. Já jako hlavní problém vidím to, že se budou stavět sportoviště, která nebudou mít další využití.

Jana Juřenčáková: Souhlasím s Vašim názorem. Už jsem se setkala i na menším městě s tím, že se postavilo krásné sportovní hřiště, které je však většinu odpolední doby nevyužité, protože se tam může sportovat jen v určitou dobu a pod dozorem. Takové investice, které nejsou využité, jsou pak zbytečné.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:53Autor: Jirka

Otázka: nezdá se Vám že presentace naší malé republiky by mohla přínést více než olympíjské hry? Pro celou ČR

Jana Juřenčáková: Naše země se může prezentovat sama i bez olympiády, jenom k tomu musí být vhodné prostředky. Díky chybějící infrastruktuře končí stejně většina turistů pouze v Praze.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:54Autor: Patrick

Otázka: K poradani ME se spojily dve zeme, pro finacni narocnost. Proc se na usporadani OH ve stredni Evrope nemuzou spojit Rakousko, SK, H a CZ. Verim, ze pan Bem a spol. budou zaruceny zisk OH garantovat svymi majetky. Nerozumim pravic. orientaci p. Bema, ale pravice v zadluzenem state nove dluhy nedela.

Jana Juřenčáková: Možná by to byl dobrý nápad uspořádat OH v rámci Vyšehradské čtyřky? To by ale asi nešlo.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:56Autor: Ivo Němec

Otázka: Děkuji Vám za úsilí. Také se obávám, že se jedná jen o penězovod do Prahy (i když je otázka, kolik z těchto peněz skončí v Praze a kolik na korupci). Také se domníváte, že předpokládaný zisk Olympiády je spíš matematická chyba, která má pomoci panu primátorovi, než skutečně zdůvodněný výsledek?

Jana Juřenčáková: Když se zpracovává nějaký záměr pro získání finančních prostředků, tak vždycky musí vyjít tak, aby výsledkem byl zisk, protože bez zisku by na záměr žádná banka prostředky nepůjčila. Jaká je ale potom skutečnost, to už je horší. A pak řada těch, kteří nemají prostředky na splácení úvěrů, končí konkurzem. Takže do jaké míry je zisk reálný, to dneska nikdo nemůže zodpovědně říci.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:57Autor: Fred

Otázka: Nemyslíte že státní peníze jsou potřeba jinde ..
Např domovy důchodců a ústavy pro postižené mnohde vypadají katastrofálně...
My peníze budem mrhat na projekty jako Olympiáda.

Jana Juřenčáková: Ano, souhlasím s Vámi, že státní peníze jsou potřebnější jinde.

Odpovězeno: 11. 10. | 11:59Autor: milan

Otázka: Tabor PRO olympijske hry (vcente betonove lobby) ma k dispozici ohromne prostredky na PR kampan. Je tedy nutne zahajit silnou kampan PROTI. Spolecna kampan starostu muze byt prvnim krokem spravnym smerem. Planujete sirsi sjednoceou platformu PROTI, s vlastnim webem, celebritami, demonstracemi?

Jana Juřenčáková: V současné době nevíme, jak se bude situace vyvíjet, další kroky budou pokračovat po projednání petice v ZHM Prahy.

Odpovězeno: 11. 10. | 12:00Autor: Monika Lapková

Otázka: Dobrý den, vzhledem k tomu, že naše země má co dělat, aby pokryla socální dávky a různé jiné důležitější věci, nevidím důvod, proč by se měla konat olympiáda u nás za peníze daňových poplatníků, které by se na víc mohly využít jinak.

Jana Juřenčáková: Vzhledem k tomu, že by se olympiáda dotkla všech, proto souhlasíme s panem Bémem, že by o ní měli rozhodnout všichni občané v referendu.

Odpovězeno: 11. 10. | 12:01Autor: Monika Lapková

Otázka: Pokud tedy tak trváte na olympiádě, proč razantně nesnížíte platy podvodníků ve vládě, tím by se taktéž vybralo dostatek financí. Já to tedy rozhodně podporovat nebudu, kdybyste raději vyčlenili finance pro rodiny s dětmi těch, co poctivě pracují, učí své děti poctivosti a pořádku!

Jana Juřenčáková: už jsem odpovídala, že souhlasíme s olympiádou za podmínky, že o jejím konání rozhodnou všichni občané v referendu.

Odpovězeno: 11. 10. | 12:02Autor: Petr

Otázka: Máme smůlu,politici si stejně udělaj co se jim hodí k jejich obohacení,i kdyš bude referendum.A v téhle zemi se stejně nejvíc peněz dává na nafoukaný a chvástající se fodbalisty a ostatní malé sporty jako by neexistovaly,i kdyš mají světové šampiony. Co chcete dělat i s tímhle problémem.Dík.

Jana Juřenčáková: My víme, že i díky financování Sazka arény byly zkráceny finanční prostředky pro malé sportovní kluby v regionech. I z toho důvodu se ozýváme.

Odpovězeno: 11. 10. | 12:05Autor: Ondrej Bell

Otázka: Dobry den,chtel bych se zeptat, kdyz je jiz zcela jasne, ze financni stav nasi Republiky neni dvakrat valny a jistota zisku neni zarucena, z jakeho duvodu se usiluje o vystavbu stadionu a pod., kdyz jak uz bylo receno, penize by se dali upotrebit v jinych sferach daleko potrebnejsich pro CR?Dekuji.

Jana Juřenčáková: Pokud by měla být olypiáda zisková, tak určitě by se o její pořádání zajímal soukromý sektor. Pokud tomu ale tak není, tak je to tvrzení o zisku trochu na vodě.

Děkuji všem čtenářům za jejich názory a za jejich podporu, která bude určitě ještě potřeba.

 

 

Právě se děje

Další zprávy