Čunek slíbil zveřejnit majetkové přiznání. Teď otočil

Martina Macková
14. 9. 2007 12:20
Vicepremiér neřekne, jak nashromáždil majetek
Sliby chyby Jiřího Čunka.
Sliby chyby Jiřího Čunka. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Vsetín - Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek nesplní slib, že zveřejní své majetkové přiznání.

Dokud jej policie vyšetřovala v korupční kauze, bránil se detailním údajům o svých majetkových poměrech s odkazem, že vše zveřejní, až jeho kauza skončí. Nadto se lidovci zavázali, že nad rámec zákona pošlou občanům přiznání všech svých zákonodárců na požádání e-mailem.

Redakce Aktuálně.cz tedy už před měsícem vicepremiéra o podklady k jeho majetku požádala. Čunek byl nejprve zaneprázděn, pak neměl cestu do Vsetína, kde dokumenty leží. Nyní otočil a odmítl cokoli posílat.

"Jsem přesvědčen, že během uplynulých měsíců byly moje majetkové poměry v médiích zveřejňovány opakovaně - často i včetně fotografické dokumentace. Jsem v tomto ohledu jedním z nejprověřenějších politiků v této zemi," ohradil se Čunek ve zjevné narážce na kauzu údajného úplatku, kdy policie prověřovala majetek rodiny mnoho let nazpátek.

Původ svých peněz však Čunek nikdy nedoložil. Policie po ukončení stíhání vicepremiéra přiznala, že nedokázala rozkrýt, jak k majetku přišel. Podle informací Aktuálně.cz stále vyšetřuje, kde vzal šéf lidovců dva miliony z celkových tří a půl, které si před lety uložil.

Tyto argumenty však lidovce nezajímají: "Pan vicepremiér nebude znovu novinářům poskytovat údaje o svém majetkovém přiznání. Věříme, že důvody chápete," uvedl mluvčí lidovců Martin Horálek.

Ostatní straníci se pak dohadují, zda slib, který lidem dali, neplatil jen pro poslance, přičemž Čunek je senátorem.

Přiznání jsme slíbili, ale jen poslanci

Za Čunka se postavila například šéfka poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. "Je pravda, že majetek pana předsedy byl důkladně prověřen," řekla Aktuálně.cz Šojdrová.

Ta ovšem svoje přiznání poskytla: "Protože jsme zveřejnění majetkových přiznání slíbili."

Není si však jistá, zda to byl slib i za senátory, kterým Čunek je. "Slíbili jsme to za poslanecký klub," dodala.

Šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek míní, že senátoři žádný "mailový" slib nedávali. "My jsme si řekli, že majetková přiznání uděláme a dáme je do trezoru, odkud je vytáhneme, když je někdo bude chtít vidět. Musím se podívat, čí tam ještě chybí, a popohnat opozdilce," řekl Aktuálně.cz Jílek.

Policie opřela obvinění vicepremiéra z korupce o svědectví jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Ta policistům loni na podzim řekla, že před pěti lety byla u toho, když Čunek převzal půlmiliónový úplatek od realitní společnosti H Real. Svědectví Urbanové napadli advokáti Čunka jako nevěrohodné. Argumentovali, že pět let starý příběh oznámila policii až ve chvíli, kdy se Čunek stal senátorem a šéfem lidovců.
Policie opřela obvinění vicepremiéra z korupce o svědectví jeho bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Ta policistům loni na podzim řekla, že před pěti lety byla u toho, když Čunek převzal půlmiliónový úplatek od realitní společnosti H Real. Svědectví Urbanové napadli advokáti Čunka jako nevěrohodné. Argumentovali, že pět let starý příběh oznámila policii až ve chvíli, kdy se Čunek stal senátorem a šéfem lidovců. | Foto: Ludvík Hradilek

Předsedu své strany ale uhánět nebude. "Je to ministr, jeho přiznání by mělo být na vládě. Já jsem ho tím pádem ze svého portfolia vyřadil," míní Jílek. K tomu, že Čunek přiznání vůbec nenapíše se Jílek nechtěl vyjadřovat.

"Víte mně spíš vadí, jak je ten zákon pokažený. Letos nikdo nemusí a příští rok budou psát i obecní zastupitelé a to je tak dobré pro tipaře," dodal.

Zelení také se zpožděním

Čunek není jediný, kdo s přiznáním otálel a nakonec se rozhodl ho nezveřejnit. Slib zatím nedrží ani poslanci Strany zelených.

Ti dosud nezveřejnili na webových stránkách svůj majetek, i když to v červnu avizovali udělat. "Zatím to na stránkách nemáme, ale určitě to všichni zveřejní," řekla mluvčí strany Eva Rolečková.

Podle ní je to jen otázka času. Termín, který si ale sami zelení poslanci dali na začátek září, už uplynul. Nyní mají další, začátek října.

"Přiznání budou jen aktualizovat, už je sami pověsili na začátku roku, i když nemuseli," ujistila mluvčí.

Foto: Ondřej Besperát

ODS již dříve jako jediná uvedla, že její zákonodárci letos o majetku pomlčí právě proto, že vlastně nemusí.

Komunisté jsou rozpolceni, někteří přiznání vypracovali, jiní ne.

Opoziční sociální demokraté naopak odevzdali do jednoho přiznání do poslanecké sněmovny. Tam si je mohou občané prohlédnout, většina se nebránila ani zveřejnění materiálů.

 

Právě se děje

Další zprávy