OBRAZEM: Klaus opouští nemocnici. Jde na rehabilitaci

mch
18. 6. 2008 10:46
Jeho stav je bez komplikací
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus, který se před dvěma týdny podrobil v nemocnici na Bulovce plánované operaci kyčelního kloubu, se dnes přesune do Rehabilitačního centra Malvazinky.

Tam by měl podle svých slov strávit zhruba dva týdny a nastoupit na aktivnější formu rehabilitace. Po skončení pobytu na klinice Malvazinky by jeho rekonvalescence měla pokračovat na zámku v Lánech.

Klaus vystoupil před novináři od zákroku poprvé. Před budovu polikliniky přišel o berlích.

Hlava státu má prý občas bolesti. "Kyčel občas cítím, ale že by to bylo v kategorii bolestí, že bych si musel vzít prášek, to bylo tak před týdnem," řekl.

Původně se předpokládalo, že Klaus bude z nemocnice propuštěn do konce minulého týdne. Dohodl se ale s lékaři na dalších rehabilitacích. Na ortopedické klinice strávil dohromady 16 dní.

Samotnou operaci neprovázely žádné komplikace.

"Vpravili jsme mu necementovaný model, který je vhodný pro mladší pacienty a sportovce," uvedl po operaci přednosta ortopedické kliniky Pavel Dungl.

Hlava státu se dobře zotavuje. Pravidelně chodí a cvičí a snaží se udržovat i v duševní aktivitě. Celá rekonvalescence by měla trvat asi tři měsíce.

Resuscitovat se má pacient, ne smlouva

Klaus se také vyjádřil k Lisabonské smlouvě. Resuscitovat by se podle něj měli pacienti, nikoli reformní smlouva. Je podle něj nutné sepsat úplně jiný dokument.

Irské odmítnutí by měli všichni pochopit, řekla hlava státu.

V pondělí v podvečer Klause v nemocnici navštívil i premiér Mirek Topolánek. Diskutovali spolu o irském "ne" reformní smlouvě a o návštěvě francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho v Praze. 

Topolánek v úterý řekl, že Lisabonská smlouva nemůže nikdy začít platit, protože ji neschválily všechny členské státy. A to i bez ohledu na další ratifikaci.

V Česku je ratifikační proces pozastaven - smlouvu nyní posuzuje Ústavní soud.

 

Právě se děje

Další zprávy