O vyslání vojáků do Izraele rozhodne až nová sněmovna

ČTK ČTK
28. 8. 2013 17:35
Myšlenku vyslovil v úterý prezident Miloš Zeman.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Případná účast českých vojáků v mírové misi OSN na Golanských výšinách připadá v úvahu až po volbách.

O misi by musela rozhodnout nová vláda a Poslanecká sněmovna, které vzejdou z říjnového předčasného hlasování, uvedl šéf zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček.

Myšlenku české účasti v oblasti na pomezí mezi Izraelem a Sýrií v úterý podpořil prezident Miloš Zeman.

"K vyslání jednotek by se musela vyslovit vláda a získat souhlas Parlamentu. Této situace by mohla ČR eventuálně dosáhnout teprve po volbách," uvedl Kmoníček. O otázce se podle něj nyní jedná na diplomatické úrovni.

Vláda může vyslat vojáky do zahraničí až na 60 dní a následně o tom informuje Parlament, delší vyslání musejí schválit na návrh vlády obě komory Parlamentu. V případě, že je rozpuštěná sněmovna, tak by případné vyslání podle ústavy schvaloval pouze Senát, připomenulo ministerstvo obrany.

Zeman v projevu k českým velvyslancům v zahraničí řekl, že by přítomnost českých vojáků na Golanských výšinách mohla napomoci zabránit tomu, aby se konflikt v sousední Sýrii přesunul i za hranice.

Kvůli Sýrii zasedá krizový štáb

Situace v Sýrii nyní eskaluje. Západ obviňuje prezidenta Bašára Asada z použití chemických zbraní proti opozici. USA proto zvažují jednorázový letecký úder na vojenská zařízení v zemi.

Předseda vlády Jiří Rusnok ve středu na tiskové konferenci po jednání kabinetu řekl, že kvůli situaci v Sýrii zasedá krizový štáb.

Stanovisko České republiky má po schůzce oznámit ministerstvo zahraničí. Černínský palác ale zatím žádné informace nesdělil. K dění na Blízkém východě se nevyjadřuje ani ministerstvo obrany.

Podle Zemanových slov by čeští vojáci nepůsobili přímo v Sýrii, ale v mírové misi "modrých přileb" OSN, která trvá na Golanských výšinách dlouhou řadu let. Eskalaci konfliktu v sousední Sýrii nicméně podle Rusnoka vláda sleduje "s velkým znepokojením".

Rakousko odvolává pozorovatele

V mírové misi donedávna působili jižní sousedé České republiky. Rakousko ale oznámilo, že kvůli zhoršení bezpečnostní situace odvolá své členy z pozorovatelské mise na Golanech (UNDOF).

"Vzhledem k tomu, že situace v Sýrii je poněkud nepřehledná, myslím si, že zaplnění toho bezpečnostního vakua českými jednotkami může výrazně zvýšit prestiž ČR," uvedl Zeman v projevu před diplomaty.

Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.

Rusnok v pondělí řekl velvyslancům, že Česko už nechce dále snižovat výdaje na obranu. Pokud se bude dařit ekonomice, je vláda připravena financování armády zvýšit.

Odstupující ministr zahraničí Jan Kohout doplnil, že vláda zkoumá možnosti dalšího zapojení do vojenských misí, a to nejen v rámci EU a NATO, ale také pod hlavičkou OSN.

 

Právě se děje

Další zprávy