Dny před válkou: první oběti na burzách, zdražuje ropa

Ekonomika Ekonomika
28. 8. 2013 9:21
Předpokládaný zásah v Sýrii poslal akcie níže, naopak ropa stoupá k rekordům.
Wall street zažila nejhorší den od června v obavách ze syrského konfliktu
Wall street zažila nejhorší den od června v obavách ze syrského konfliktu | Foto: Reuters

New York, Londýn - Válečný zákrok proti Sýrii ještě ani nezačal, ale na finanční a komoditní trhy už dopadají první střely s plochou dráhou letu.

Burza v New Yorku, kde si investoři v posledních týdnech či spíše měsících zvykli na trvalý růst, zažila v úterý nejhorší den od června.

Ropa stojí nejvíc za poslední dva roky a své „brány" otevírají takzvané bezpečné přístavy - tedy měny a komodity, k nimž se investoři uchylují v krajně nejistých dobách.

Horečka se přelila do Evropy

Syrská předválečná horečka se přelévá i do Evropy, kde akciové trhy v úterý padaly směrem dolů. Zatím nijak dramaticky: u některých titulů se na poklesu cen podepisují i jiné faktory, ale napětí na evropských burzách kvůli očekávanému válečnému dobrodružství je cítit.

Jakmile agentura Reuters přinesla informaci, že zásah proti režimu prezidenta Bašára  Asada může začít v řádu dní, evropské indexy poklesly o procento, někde dokonce o dvě. Z burz „zmizely" řádově miliardy eur.

Nejcitlivěji - jako pokaždé při konfliktu na Blízkém východě - reaguje ropa. Brent stoupá nad 117 dolarů za barel, cena lehké americké ropy vystoupila na nejvyšší hodnotu za více než dva roky. Všichni se obávají, že útok na Sýrii naruší dodávky z celé oblasti, kde se těží třetina celosvětové produkce.

Přidala se navíc zpráva z Libye o přerušení těžby na největším ropném poli kvůli skupině ozbrojenců. Libye těží nyní 200 tisíc barelů denně, před občanskou válkou to bylo 1,6 milionu barelů.

Potíže s dopravou ropy

I v případě válečného konfliktu v Sýrii se čeká, že větší potíže než při těžbě způsobí akce v dopravě ropy do světa. Pokud by se konflikt protáhl - americký prezident Barack Obama dosud mluvil spíše o rychlé, krátké, preventivní akci - mohly by ceny ropy podle nejhorších scénářů atakovat hranici 150 dolarů. To je hladina, která už má okamžité dopady na světovou ekonomiku.

Geopolitické napětí kvůli Sýrii zasáhlo i devizové trhy. Zpevňuje japonský jen a jiné měny považované v době zvýšené nejistoty za bezpečné. Australský dolar a jiné rizikovější měny naopak oslabovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy