Nic na mě nemají. Akorát jsem zastřelil JFK, říká Babiš

Karel Toman
21. 11. 2011 16:54
Možná mi podstrčí pistoli nebo drogy, tipuje miliardář odplatu za svůj vstup do politiky
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O co mu jde? Dost možná právě tato otázka je ta úplně první, která většině lidí přišla na mysl, když se poprvé dozvěděli tu úžasnou novinu: miliardář Andrej Babiš vstoupil do politiky.

Proč tady má porevoluční klientelismus napravovat bývalý člen KSČ známý svými kontakty na expremiéra Grosse? To zas možná byla hned ta druhá.

Údajné škraloupy z minulosti Babiš odmítá jako lži svých nepřátel. Stejně jako spiklenecké teorie o jeho motivech vstupu do veřejného života. Například té, že mu po monopolizaci zemědělství jde i o ovládnutí veřejných zakázek Lesů ČR, a tím i trhu se dřevem.

Další díly rozhovoru:

"Za pár korun lidi napíšou všelicos. Možná vám podstrčí nějakou pistoli do auta, nějaké drogy nebo něco podobného," nevylučuje v druhé části obsáhlého rozhovoru pro Aktuálně.cz, že se na něj časem "něco najde" kvůli jeho otevřenému popisu místních korupčních praktik.

Zastřelil jsem prezidenta USA

A.cz: Lidé se ale taky často zajímají o to, jaká je vaše minulost a vaše motivace…

O tom jsem napsal obsáhlý životopis, přečtěte si ho na webu, tam máte o mé minulosti všechno (stručný Babišův životopis viz infobox). Je to dlouhý životopis a já se za něj nestydím. Nic jsem neukradl, nikomu jsem neublížil, podnikám čestně, zaměstnávám lidi a platím daně. Protože jsem se ale teď do něčeho pustil, vedou tu proti mně kampaň.  Já jsem si myslel, že vím, jak to tu funguje, ale dneska teda na to zírám, jak je to tu všechno propojené.
 
A.cz: Můžu vás ujistit, že já v tomto směru ničí zájmy nehájím. Jen pokud bychom se přece jen mohli u pár bodů z vaší minulosti zastavit. Jak si mají například lidé vysvětlit, že porevoluční binec tu chce napravovat někdejší člen KSČ s cejchem spolupracovníka StB?

Žádný takový cejch oprávněně nemám. V KSČ jsem byl dva roky. Nejpopulárnější politik pan (Vladimír) Dlouhý byl v KSČ třináct let. Nebyl jsem agentem StB, stokrát jsem to zdůvodnil, je to na webu (viz infobox). Ani můj otec nebyl komunistický prominent. Byl vyloučený ze strany. Moji nepřátelé na mě nemají nic, a proto stále opakují tyto nesmysly.

Tady bylo 1,6 milionu členů strany. Teď pan Kuchař z Vyměňtepolitiky.cz říká, že na korupční systém je tady přímo či nepřímo napojeno asi 900 tisíc lidí. Tak co na to říkáte? A sociolog Matějů u Moravce říkal, že mladí lidé vidí svůj ideál v tom, že se napojí na nějaké takovéto partičky. To se mi opravdu nelíbí a byl bych tomu strašně nerad, bylo by to šokující. Dostáváme se tím totiž do stavu, kdy si lidi říkají, že když se krade nahoře, tak my budeme krást taky. A to je teda zlý, ne? To je budoucnost této země?

A.cz: Zmínil jste, že na vás vaši protivníci nic nemají. Jste si tím opravdu jistý?

Napište tam prosím vás, že jsem 22. listopadu 1963 - to mi bylo devět let - byl v Dallasu, šel jsem do hračkářství, koupil jsem si tam bubínkovou pistoli a zastřelil jsem Johna Fitzgeralda Kennedyho. To je stejná kravina, jakou říká pan (lobbista Marek) Dalík, který mě obvinil, že jsem nechal zastřelit (někdejšího nekorunovaného krále podsvětí Františka) Mrázka. Zajímavé je, že i vyšetřovatelé řekli, že to je kravina. Takže co si ještě vymyslí?
 
A.cz: Ptám se proto, že když končil Martin Roman

Ten neskončil.

A.cz: Myslím jako šéf ČEZ.

Šéf dozorčí rady je ale víc než šéf ČEZ. Takže on neskončil.

Něco na mě hledají a možná i "najdou"

Kdo je Andrej Babiš?

  • 2. září 1954 - narozen v Bratislavě
  • 1969 - nastupuje do státního gymnázia ve Švýcarsku
  • 1974 - maturita na gymnáziu v Bratislavě
  • 1978 - s červeným diplomem ukončil Vysokou školu ekonomickou, katedru zahraničního obchodu (kterou pomáhal zakládat jeho otec Štefan), a nastoupil do Chemapolu Bratislava. Odtud se také s Babišem táhne nálepka spolupracovníka StB, která ho dále vedla v záznamech pod krycím jménem Bureš. Babiš sám však popírá, že by kdy byl agentem StB či s ní spolupracoval. Podle něj ho StB prověřovala kvůli dovozu nekvalitního syrského fosfátu do přerovské Prechezy, který ve městě znečistil ovzduší.
  • 1985 - vyslán jako delegát slovenského Petrimexu do Maroka, kde byl i v době sametové revoluce. Po návratu se stal v Petrimexu ředitelem obchodní skupiny, která dovážela veškeré suroviny pro výrobu hnojiv.
  • 1993  - ještě před rozpadem Československa zakládá Babiš kancelář Petrimexu v Praze, kterou přejmenoval na Agrofert. Z Petrimexu za to dostal vyhazov, svoji pozici v Agrofertu si však udržel díky bývalým kontaktům ze Švýcarska.
  • 1995 švýcarská společnost O.F.I., údajně tvořená bývalými Babišovými spolužáky, získala po navýšení jmění Agrofertu 55 % akcií.
  • 2001 se Babiš za Zemanovy vlády poprvé pokouší s podporou OMV získat Unipetrol, rakouská společnost ale později z dohody odstupuje. Později se obchod pokusí zopakovat za Grossovy vlády s polským PKN Orlen. Po změně vlády v Polsku však došlo i ke změně vedení Orlenu a Babiš o obchod opět přišel. V současnosti vede s Orlenem mezinárodní arbitráže a soudí se prý o 22 miliard korun.
  • 2011 založil občanskou iniciativu nazvanou ANO 2011 (Akce nespokojených občanů) a nevyloučil, že by z ní mohla vzniknout nová politická strana
  • Podle posledních  žebříčků Czech TOP 100 je Agrofert pátou nejvýznamnější výrobně-obchodní firmou a desátou nejvíce obdivovanou firmou v Česku. Podle různých žebříčků, které neuznává, je třetím nejbohatším mužem Česka.

Zdroj: ANO 2011, Finančníci.cz, CZECH TOP 100

A.cz: Dobrá. Každopádně se u něj rýsuje podezření kolem jeho vlivu na privatizaci Škodovky. Jste si skutečně jistý, že i na vás něco podobného nevyplave? Například to, že jste ovládl Agrofert podobným způsobem jako "kluci ze Škodovky", které kritizujete za privatizaci Mostecké uhelné?

Oni na tom pracují. Bylo to tu už stokrát, akorát že Agrofert ovládli Švýcaři, kteří tu navýšili jmění o tři miliony korun (podrobněji viz infobox). Podobné blbosti už se pan (redaktor Respektu Jaroslav) Spurný snažil x-krát dokázat. Agrofert je ale soukromá firma a nemá s tím nic společného.

Ale poslouchám a slyším, jak pořád někde běhají a shánějí. Možná že něco napíšou. Kdysi na mě (za podvody souzený podnikatel Tomáš) Pitr napsal analytickou zprávu pro BIS, to když byla v roce 2004 privatizace. Za pár korun lidi napíšou všelicos. Možná vám podstrčí nějakou pistoli do auta, nějaké drogy nebo něco podobného. Zkuste se zamyslet nad tím, v čem tady žijeme, když už kladete tyto otázky. To vám někdo dal seznam? Vždyť jsem to vysvětloval už stokrát.

A.cz: A co vaše schůzka s Martinem Pecinou, v té době šéfem antimonopolního úřadu?

Tady je restaurace Mercedes (Babiš se nakloní a ukazuje směrem k prodejně aut v sousedství sídla Agrofertu). Takže jsem chtěl jít do restaurace, a ne do autosalonu. Hlavně tam ale řekněte, že mě šmírovala ABL, přesně podle svého etického kodexu. Protože podle ABL jsem byl "nepřítel, se kterým je třeba komunikovat". Potom vzali tu kazetu, odnesli ji do České televize a Česká televize to zveřejnila a ani se mě nezeptala na můj názor.

A co je na tom, že jsem se setkal Pecinou? Ano, potkal jsem se s ním, protože mám zásadně jiný názor na to, jak by měl ÚOHS postupovat při schvalování nějakých obchodních transakcí. Žijeme tu totiž v nějak rozděleném tržním prostředí. Máme tu pár dodavatelů elektřiny, jeden plyn, jedno černé uhlí, tři mobilní operátory a dvě hlavní televize na reklamy. Tak tohle jsme si říkali.

A.cz: Zrovna v době, kdy ÚOHS rozhodoval o fúzi Agrofertu s První žateckou odhadem za miliardu korun?

Však nám přikázali některá aktiva Agropolu prodat, tak co? Vy kladete otázky, na které jsem odpověděl už stokrát. To je stále dokola. To vám je někdo doporučil?

Lidé nemusejí zvolit zrovna mě

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ne, ty otázky jsem si připravil sám. Jejich smysl je ale přece v tom, že se lidem může třeba stokrát líbit to, co jim říkáte, jak ale mají věřit někomu, kdo se přinejmenším v některých ohledech dosud choval jako ti, které kritizuje?

Ale tak ať si zvolí jiného člověka, když budou chtít. Když budou mít pocit, že jsem nedůvěryhodný, tak mě nepodpoří. Zatím se mé aktivity ale nelíbí hlavně "jiným" lidem.

A.cz: Nebude se pak ANO 2011 podobat jiným z minulosti známým politickým projektům podnikatelů, ať už Soukupově Médee, nebo Bártově ABL?

Soukup ale nezakládá žádné hnutí, ne?

A.cz: Ale podle všeho nastrčil dvě své poslankyně do svého času koaliční Strany zelených.

Já nikoho nenastrkuju. Já jsem řekl, že jsem pouze vyzval veřejnost, nedělám politickou stranu, je to transparentní, financuji to. V čem se to podobá Soukupovi? Já jen říkám: Češi, zkuste se zamyslet nad tím, co tu bude a co nás čeká.

A.cz: Ale právě na základě zkušeností s podnikatelskými projekty v politice, jako je Bártova ABL…

Nesrovnávejte mě s Bártou. To je neuvěřitelné. Na webu máte deset rozdílů mezi mnou a Bártou. Vy nejste schopný pochopit základní rozdíl, proč Bárta z ABL založil Věci veřejné. Běžte se zeptat na Prahu 1, 10 a 11, jak to tam fungovalo. Potom našel toho cvičeného medvěda (exministra vnitra Radka) Johna, aby zase dělal byznys.

Vy mluvíte s šéfem dnes největší české firmy, která zaměstnává 28 tisíc lidí.  Já tady nedělám byznys na úkor státu. Tak mě nesrovnávejte s Bártou. Ten založil zločineckou organizaci, která tady šmírovala lidi. Běžte se zeptat na Prahu 1 a 10, jak to tam funguje. Běžte se zeptat, jak to funguje v resortu dopravy. Věci veřejné je strana, která byla založena pražskými kmotry, tak mě nesrovnávejte s Bártou.

A.cz: Já vás nesrovnávám. Mluvíte ale o tom, že netěžíte ze státních zakázek. Teď jste přitom koupil společnosti Uniles a Wotan, které se o veřejné zakázky ucházejí.

To jsou normálně zakázky Lesů České republiky a byli jsme tam dokonce i neúspěšní. Nebo máte pocit, že jsme to všechno vyhráli? Nebo že v tom oboru nemáme podnikat?

Ovládnout lesy nechci. Tečka

A.cz: Neříkají vaše pověstné české podnikatelské Wikileaks něco o tom, že má holding Less&Forest podnikatele Jana Mičánka dluhy?  U ředitele Lesů ČR Sýkory se to například už několik týdnů marně snaží zjistit místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová.

Já nevím. Vícero firem  a lidí má dluhy. My je máme taky. Mít úvěry není zločin, na to přece banky jsou a my dluhy splácíme přesně podle úvěrových smluv. Dluhy nemají jen pražští kmotři.
 
A.cz: Ptám se proto, že obvykle kupujete firmy v dluzích.

To taky není pravda. Kupovali jsme masnu Kmotr Kroměříž a Krahulčí a tam žádné dluhy neměli.

A.cz: Spiklenecká teorie by pak mohla například znít, že Babiš chce koupit Less&Forest, který vyhrál tři čtvrtiny objemu zakázek mnohamiliardového pětiletého tendru Lesů ČR. Po zemědělství by tak pro sebe monopolizoval i lesnictví a ovládnul tak skoro celý český a moravský venkov.

Nechci koupit Less&Forest. Napište to tam. To je spekulace.
 
A.cz: Pochopte, že tohle není jenom spekulace, ale taky něco, co může napadnout lidi, kteří by vás rádi podpořili, ale na základě jisté zkušenosti s podnikatelskými projekty v politice jsou podezřívaví.

Není to pravda.

A.cz: Mluvíte taky o tom, že jste nekorumpoval, ale dělal jste lobbing. Můžete tedy vyloučit, že byste v minulosti politikům kupoval auta, domy?

Jo, to můžu vyloučit.

A.cz: Nepřispíval jste politikům na jejich kampaně, nadace?

Ne.
 
A.cz: Vy ne. A někdo z Agrofertu?

Ne, ani Agrofert. Pořád se mluví o Grossovi. Já jsem sponzoroval (hudebníkovi Františkovi) Janečkovi z agentury GoJa koncert Vondráčkové. Ta ale zpívala na Precolor Cupu v Přerově. Však se jí zeptejte, je to naše akce a ona tam vždycky chodila.

Pitr byl slušnější než Dalík

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Ještě zůstaňme chvíli u minulosti. Mám dojem, že když mluvíte o korupčních skandálech, zdůrazňujete spíš ty z éry ODS a už ne tolik ty z éry ČSSD. Mluvíte třeba o pandurech, ale už ne o gripenech.

Ale to není pravda. Já jsem řekl, že symboly klientelismu ČSSD jsou (lobbista Miroslav) Šlouf, (exministr vnitra a expremiér Stanislav) Gross a (exministr zemědělství a hejtman Jaroslav) Palas. Už se k tomu ale nechci vyjadřovat, protože to je stále dokola.

Ta naše iniciativa chce řešit problémy této země a chce dát občanům nějakou novou naději. Samozřejmě tomu lidé nechtějí věřit, protože to tady Bárta totálně podělal. A víte, co to bude znamenat? Že komunisti budou mít větší preference. Já to od těch lidí slyším: koho máme volit?

A.cz: Marek Dalík vás obvinil z Mrázkovy vraždy. Budete jej za to žalovat?

Ne, vůbec. Za nesmysly nikoho nebudu žalovat. Vymahatelnost práva v České republice je minimální.

A.cz: S Dalíkem jste v minulosti neobchodoval?

Já?! Ne. S Dalíkem jsem v minulosti neobchodoval. Obchodoval jsem s Pitrem, kterému jsem dodával řepku. A někdy mám pocit, že byl slušnější než Dalík.

Další díly rozhovoru:

 

Právě se děje

Další zprávy